In scolile gimnaziale din municipiul Zalau exista o lipsa a spatiilor in care se desfasoara cursurile, motiv pentru care scolile au si program dupa-amiaza. Singura scoala care face exceptie de la regula este Scoala Gimnaziala „Porolissum”.

Programul dupa-amiaza este nu numai foarte obositor pentru elevi ci si un motiv de nemultumire pentru parinti, care nu isi mai pot supraveghea indeaproape copii, in plus nivelul de receptionare a cunostintelor de catre copii este mult mai scazut. In general cei care fac ore dupa-masa sunt elevi din ciclul primar, incepand de la clasa a II-a.

Planul de scolarizare

Potrivit legii fiecare scoala trebuie sa elaboreze un plan de scolarizare pe care il trimit inspectoratelor, in care se specifica numarul de clase I pe care il vor avea la inceput de an scolar. Astfel, la clasa I, legea limiteaza efectivul de elevi la 25, iar minimul la 10.

De asemenea, conform regulamentului toate scolile au obligatia sa inscrie copii care au domiciliul in zona arondata scolii, insa parintele sau tutorele legal al copilului poate sa ceara inscrierea lui la ce soala doreste.

In legatura cu circumscriptiile scolare, directorul Scolii Gimnaziale „Gheorghe Lazar”, Claudia Radu, ne-a spus ca „abia de anul trecut s-au realizat circumscriptiile scolare, dar in Zalau nu se pune problema pentru ca este un oras foarte mic”.

Deci teoretic parintele ar trebui sa isi inscrie copilul la cea mai apropiata scoala din cartier, dar practic parintele inscrie copilul la ce scoala doreste, in functie de parerea pe care o are despre dascali sau despre prestigiul scolii. Astfel, desi in Zalau s-au construit in ultimii ani inca doua scoli exista totusi o problema a spatiilor, care la unele scoli este chiar foarte mare.

Mai multi directori ai scolilor din Zalau au declarat ca numarul de elevi se reduce de la un an la altul si in unele cazuri sunt multumiti daca reusesc sa atraga elevi pentru a forma numarul de clase pe care si l-au propus in planul de scolarizare.

Mai mult, in ultimii ani, conducerile scolilor se intrec in a oferi tot felul de oferte educationale, care sa atraga si sa determina parintii sa-si inscrie copii la scolile pe care le conduc.

„Pe multi parinti nu ii intereseaza ca vin din clasa a II-a dupa-amiaza atat timp cat se face scoala”

Pentru a afla mai multe despre situatia scolilor din Zalau am stat de vorba cu directorii acestor institutii. Jak? Alexandru, directorul Liceului Sportiv „Avram Iancu” Zalau, ne-a declarat ca in anul scolar 2006-2007 exista patru clase I, din care trei la sectia romana si o clasa la sectia maghiara.

La sectia romana au fost inscrisi 52 de copii, 24 de elevi pentru o clasa step by step, iar restul de 28 au fost impartiti in doua clase, de 16 elevi, respectiv 12 elevi. La aceasta scoala elevii unei clase a III-a si a unei clase a IV-a frecventeaza cursurile dupa - masa.

In legatura cu investitiile realizate la aceasta scoala, directorul institutiei a afirmat ca in aceasta vara au avut loc doar lucrari de reparatii curente. S-a renovat complet un grup sanitar, iar la sala de sport s-a refacut hidroizolatia. Suma alocata de la primarie a fost de 350 de milioane de lei.

Directorul Scolii Gimnaziale „Simion Barnutiu”, Maria Lupsea, ne-a declarat ca din banii care le-au fost alocati de primarie s-a refacut instalatia de incalzire, iar cu bani de la comitetul de parinti au igienizat si zugravit cinci sali de clase. Tot la aceasta scoala, prin sponsorizare, s-a pus parchet in laboratorul de informatica.

In anul scolar care tocmai a inceput au fost inscrisi, in clasa I, 97 de elevi, distribuiti in cinci clase, trei la sectia romana si doua la sectia maghiara. Si aici este o problema cu spatiile, toate salile fiind ocupate, insa doar cate o clasa a III-a este nevoita sa mearga la cursuri dupa-masa, prin rotatie.

Directorul scolii a mai spus ca acolo unde se poate mai amenajeaza cate o sala de cursuri, in asa fel incat toti elevii sa aiba program de dimineata. La aceasta scoala invata 700 de elevi. La Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” au fost inscrisi 63 de elevi, distribuiti in trei clase I.

Directorul scolii, Claudia Radu, a afirmat ca desi, acum, la toate scolile din Zalau sunt elevi care sunt obligati sa vina la cursuri si dupa amiaza acest lucru se va regla in timp din cauza scaderii numarului de elevi. Si aici program de dupa amiaza au doar clasele a IV-a.

Claudia Radu a mai spus ca fiecare scoala face un studiu de piata pentru a sti „pe cati elevi mizeaza” din zona in care functioneaza si de asemenea, le mai parvin si informatii de la gradinite. Dintre toate scolile pe care le-am vizitat la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” exista cea mai mare problema a spatiilor in care isi desfasoara elevii orele.

Unul din motive ar fi si faptul ca pentru acest an scolar au fost formate sapte clase I. Astfel, la sectia romana au fost formate cinci clase cu un numar de 121 de elevi, din care la doua clase cu un numar mai mic de elevi, 22 si respectiv 20. La sectia maghiara au fost inscrisi in jur de 24 de elevi,acelasi numar de elevi fiind inscrisi si la clasa de limba germana.

La aceasta scoala elevii claselor I si V-VIII au program de dimineata, iar unele clase a II-a, a III-a si a IV-a dupa-amiaza. Numarul total de elevi este de peste 1.400. Maria Ursente, directorul scolii, ne-a informat ca dispune de 40 de sali de clase pentru 61 de clase de elevi. Maria Ursente a precizat ca in patru ani au scazut numarul de clase de la 78 la 61.

„Scadem in fiecare an clasele I in proiectul planului de scolarizare, una sau doua clase, din lipsa de spatiu, dar pana acum nu am avut asa mare problema cu spatiu pentru ca functionam si in corpul C al Seminarului Ortodox. „Noi mergem cu politica de restrangere, dar e un efort si asta sa restrangi atat”, a mai spus Maria Ursente.

In opinia directorului scolii, motivul pentru care aici numarul de solicitari de inscriere a copiilor la aceasta scoala se datoreaza faptului ca exista o calitate in nivelul de pregatire al elevilor, afirmand ca „pe multi parinti nu ii intereseaza ca vin din clasa a II-a dupa-masa atat timp cat se face scoala”.

Alte scoli, aceleasi probleme

Mona Panican, directorul Scolii Generale cu clasele I-VIII „Corneliu Coposu”, ne-a declarat ca in incinta scolii pe care o conduce isi desfasoara activitatea un efectiv de 830 de elevi, din care 82 de copii sunt impartiti in cele patru clase a I-a existente. „Toate activitatile elevilor se desfasoara prin Asociatia „Clubul prieteniei”, afirma directorul scolii.

In acest an nu s-au efectuat lucrari de reabilitare, scoala fiind noua. Cu sprijinul Inspectoratului Scolar se vor dota laboratoarele de chimie, consiliere, logopedie si biblioteca. Gradul de ocupare al salilor este de peste 100 la suta, clasele a III-a si a IV-a venind la ore dupa-masa, lipsa de spatiu fiind cauza unica al acestui fapt.

Tot cu un sprijin, mai exact cu cel al Primariei municipiului Zalau s-au efectuat lucrari de reabilitare a instalatia electrica a scolii. La cererea parintilor se tin ore de limba engleza la toate clasele I, profesorul fiind calificat. Toti elevii din incinta scolii folosesc uniformele, iar masa este servita tot in incinta acesteia. Autorizatia de functionare exista si a fost data in cursul acestui an.

Elena Hodor-Maxim, directorul Scolii Generale cu clasele I-VIII „Porolissum” a declarat ca s-au efectuat lucrari de reparatii, lucrari finantate cu sprijinul comitetului de parinti si prin forte proprii. Lucrarile au constat in inlocuirea de usi ale tuturor claselor, montarea a doua usi termopan, zugravirea coridoarelor, vopsirea soclurilor in clasele in care a fost nevoie.

Tot cu sprijinul comitetului de parinti si fortele proprii s-a amenajat o sala de clasa in incinta unei foste magazii a scolii. Efectivul elevilor din clasa I este de 36, acestia fiind impartiti in cele doua clase I existente. Gradul de ocupare este de 100 la suta si se lucreaza in indice 1- adica nu se tin ore de dupa-masa, ne explica d-na Hodor.

In cadrul Scolii Generale exista un voluntar american din „Corpul Pacii”, venit pentru doi ani si care preda limba engleza la clasele gimnaziale. „Avem si un program suplimentar benevol, neremunerat, o ora sau doua pe zi, dupa posibilitati”, declara directorul. Autorizatia de functionare a fost reinoita la data de 6 septembrie 2006, fiind valabila un an de zile.

Vadi Traian, directorul Scolii Generale cu clasele I-VIII „Vasile Goldis” Zalau, a declarat ca din cele 200 de milioane de lei vechi alocate de catre Primaria municipiului Zalau s-au reabilitat jgheaburile si burlanele scolii, au fost montate un numar de noua geamuri termopan la birouri, precum si la sala profesorala si la capetele coridoarelor.

S-au montat de asemenea si usi termopan la intrarea in incinta scolii si s-au efectuat lucrari de montare a gresiei pe scarile de la intrarea in scoala dinspre curte. Vadi a mai afirmat ca exista doar doua clase I din care una este pe sistem clasic, iar cealalta este cu program step by step, numarul copiilor care s-au inscris in clasele I fiind de 44.

Doua dintre clasele a IV-a au program dupa-amiaza, cauza acestui program fiind lipsa de spatiu din incinta scolii. Lipsa spatiului se datoreaza mutarii sediului Liceului de Arte cu clasele I-XII in incinta scolii generale. Autorizatia de functionare este valabila un an de zile si a fost primita in cursul lunii ianuarie a anului in curs.

Gheorghe Popescu, directorul Scolii Generale cu clasele I-VIII „Iuliu Maniu” ne-a informat ca din cele 450 de milioane de lei vechi alocati de Primaria municipiului Zalau pentru reabilitari, in Corpul A din incinta scolii s-au efectuat lucrari de catre firma Tacon S.A.

Aceste lucrari au constat in montarea a 620 m de lambriuri pe coridoare, shimbarea unui numar de zece usi, zugravirea a 13 sali de clase si a coridoarelor si igienizarea grupurilor sanitare. In fata scolii s-a construit o rampa pentru persoanele cu handicap, iar cu ajutorul comitetului de parinti s-a amenajat o sala de cursuri cu program step by step pentru clasa I.

In incinta Scolii Generale sunt doar 4 clase I, dintre care o clasa este cu program step by step (sectie romana), doua clase cu program traditional iar o clasa la sectia maghiara. Totalul copiilor din clasa I este de 72. Numarul total al elevilor din aceasta scoala este de 656 de elevi. Gradul de ocupare al claselor este aproximativ de 98 la suta.

Popescu a mai afirmat ca exista doua clase care au program de dupa-masa (a III-a si a IV-a), din cauza lucrarilor care se efectueaza in Corpul B din incinta scolii. Potrivit aceleasi surse aflam ca spatiilor din Corpul B li se vor da alte intrebuintari. In incinta corpului vor lua fiinta o sala de lectura, un cabinet de muzica si un laborator de consiliere.

Scoala are autorizatie de functionare din 6 septembrie si este valabila un an de zile.