In discutia de taina de la restaurantul Potcoava din Bucuresti, capii PD au decis lustratia generalilor si coloneilor SIE, precum si inlocuirea acestora cu ofiteri superiori apropiati partidului sau Cotroceniului. Dupa numirea fostului coleg de facultate, viceamiralul Gheorghe Marin, in fruntea Statului Major General, urmeaza asigurarea fidelitatii sefilor serviciilor secrete.

Cu putin timp in urma, Basescu a declarat ca in termen de cateva saptamani, dupa ce alesii neamului vor lua act oficial de demisiile lui Fulga, Timofte si Ardeleanu, va iesi la tribuna Parlamentului cu nominalizarea noilor favoriti ai “regelui”.

In vreme ce la SRI interimatul este asigurat de omul lui Timofte, Florian Coldea, la SIE, pana la investire, la comanda se afla colegul sau mai bine acoperit de la Anvers.

Ascensiunea apropiatilor presedintelui Basescu, recent numiti la varful Armatei, are legaturi tenebroase cu trecutul comun al acestora. Astfel, viceamiralul Gheorghe Marin este omul de incredere al fostului comandant al Marinei Militare, amiralul Gheorghe Anghelescu, din perioada 1990-1997.

Anghelescu a fost inainte de 1990 seful Marinei Comerciale, deci mai-marele lui Basescu, comandantul navei Biruinta, mandria flotei romane. Atat Traian Basescu, cat si Gheorghe Marin erau favoritii lui Anghelescu in marina civila, respectiv cea militara.

Exista voci care sustin ca ambii au reusit sa-si stearga legaturile scrise cu fostele servicii secrete ceausiste in zilele tumultuoase ale Revolutiei, cand marinarii militari au capturat documentele serviciului de contrainformatii al Marinei condus de colonelul Sauca, iar cei civili, alaturi de revolutionari, pe cele ale Securitatii Constanta.

Intre 1987-1989, Anghelescu l-a trimis pe Basescu cu avizul Securitatii Constanta reprezentant NAVROM la Anvers. Tot in aceeasi perioada, Silviu Predoiu este ofiter sub acoperire al DIE la Anvers, in calitate oficiala de reprezentant comercial, cu biroul alaturat de cel al actualului presedinte al tarii.

Ambii erau monitorizati de seful antenei DIE la Anvers, actualul general demisionar din SIE, Adrian Isac, fost sef al Directiei Generale de Informatii din institutie.

Imediat dupa Revolutie, dupa indepartarea generalului Stefan Gusa, Gheorghe Anghelescu, aflat de mult in atentia baietilor cu ochi albastri pentru legaturi suspecte cu grupul de conspiratori coordonat de viceamiralul Cico Dumitrescu, este propus de noul sef al Marelui Stat Major, generalul Vasile Ionel (instruit la Moscova), sa fie numit de catre ministrul Apararii, kaghebistul Nicolae Militaru,

in fruntea Marinei Militare Romane, functie pe care o va pastori in timpul regimului Iliescu pana in 1997.

La sugestia lui Anghelescu, Traian Basescu este investit de catre Ion Iliescu in functia de ministru al Transporturilor, cu acordul lui Petre Roman, iar Gheorghe Marin primeste o functie importanta de comanda la Marina Militara, fiind numit ca sef al Centrului de Calcul al Fortelor Navale cu acordul lui Vasile Ionel.

La sugestia lui Traian Basescu, primul ministru Petre Roman ii comunica lui Mihai Caraman, noul sef al SIE, vechea sa cunostinta de la Toulouse, sa-i retraga in Centrala pe functii de conducere pe Adrian Isac si Silviu Predoiu. Cel din urma se bucura si de simpatia presonala a lui Gheorghe Fulga, pe atunci consilier prezidential.

Mentionam ca tatal lui Predoiu a fost seful Serviciului de contrainformatii militare de la Inspectoratul General al Militiei, poreclit de subordonati “Tiganul”, iar tatal lui Fulga era seful Militiei Brasov.

Intre “Tiganul” si militianul Fulga era o frumoasa prietenie cladita la agapele de la Poiana Brasov. In 1986, “Tiganul” a fost indepartat din functia de sef CI Militie de catre noul sef al IGM, generalul de contrainformatii militare Constantin Nuta, pentru legaturile suspecte cu clanul Fulga, apropiat complotistilor lui Ion Iliescu.

Tatal lui Silviu Predoiu era bun prieten si cu generalul de Securitate Oprescu, tatal pesedistului Sorin Oprescu. Legatura merge mai departe, astfel ca Silviu Predoiu trecea pe la cabinetul lui Marius Oprescu (fratele pesedistului), medic sef al DIE, ulterior SIE.

Marinarul Marin, primul “invitat”

Dupa ce a ajuns la putere, Traian Basescu nu si-a uitat prietenii. Viceamiralul Gheorghe Marin este primul marinar numit in functia Statului Major General din istoria Romaniei, insa Matelotul de la Cotroceni sustine ca pentru toate este un inceput.

Dintr-un Armaghedon, semnat de “ofiteri din Fortele Navale Romane”, reies legaturile oneroase ale viceamiralului cu actualul presedinte si prapadul pe care l-a facut in marina militara. Ca un corolar, se mentioneaza ca a mutat abuziv peste 80% din cadrele marinei militare, batandu-se cu pumnii in piept in fata acestora cu faptul ca este prieten cu presedintele.

Gheorghe Marin l-ar fi investit in mod abuziv in functia de rector al Academiei Navale “Mircea cel Batran” pe un alt prieten de-al presedintelui, Cucosel Cristea, fara ca acesta sa aiba grad didactic, in dauna comandorului Ionel Maier din comuna clujeana Iclod, care este profesor universitar si a fost contracandidatul lui Marin la functia de sef al Marinei Militare.

In semn de protest, clujeanul Maier, considerat cel mai bun profesionist, si-a dat demisia din marina militara si in prezent este prodecan la Academia Navala Civila. Despre abuzurile si afacerile in care a mai fost implicat Gheorghe Marin vom reveni.

Epurare pe ochi frumosi

Pentru a satisface doleantele CIA si ale ambasadorilor SUA si Marii Britanii de la Bucuresti, Basescu s-a angajat ferm ca-i va alunga pe fostii securisti din SIE. Insa, fermitatea acestuia s-a dovedit a fi pentru unii muma, iar pentru altii ciuma. Pana de curand, Basescu l-a mentinut pe Gheorghe Fulga ca sef al institutiei.

Dupa demisia lui Fulga, l-a investit ca interimar pe vechiul sau coleg de reprezentanta comerciala, ceva mai acoperita, generalul Silviu Predoiu, omul de casa al lui Fulga. Predoiu este botezat in SIE cu apelativul de “Plesita II”, datorita (in)culturii sale proverbiale. De teama ca si-ar putea pierde posturile, in ultimii doi ani tandemul Fulga-Predoiu a dat peste cap institutia.

Au trecut in rezerva zeci de cadre fara sa tina seama de capacitatea profesionala a acestora. Tinerii din institutie se plang ca Predoiu se poarta ca un stapan de sclavi pe plantatie. Incadrarile se fac pe ochi frumosi, iar destituirile sunt arbitrare.

Paradoxal, despre toti mentorii tripletei de aur Gheorghe Marin - Traian Basescu- Silviu Predoiu au circulat informatii mai mult sau mai putin verificabile ca au fost agenti ai serviciilor de informatii sovietice, respectiv ruse. Vasile Ionel si Nicolae Militaru au fost in atentia contrainformatiilor militare in dosarul “Corbii”.

Gheorghe Anghelescu, in atentia UM 0110 contraspionaj tari socialiste, biroul Constanta. Adrian Isac, in atentia UM 0195 (generalul Mot) contrainformatii externe DIE. Gheorghe Fulga, in atentia UM 0110, biroul Brasov. Mihai Caraman, in atentia UM 0195 contrainformatii externe DIE. Petre Roman, in atentia UM 0544 DIE.

Cu asemenea mentori, invataceii au fost instruiti sa strige astazi in gura mare ca lupta pentru mentinerea axei Bucuresti-Londra-Washington. S-au vazut de-a lungul timpurilor multe infiltrari la nivel inalt in NATO, CIA si MI6. Mihai Caraman, omul care a speriat NATO, le-a dat sfaturi bune invataceilor sai.

Toate drumurile duc la Anvers

In anul 2002, Silviu Predoiu este investit de Ion Iliescu, la propunerea lui Gheorghe Fulga, in functia cheie de director al Directiei Generale de Securitate din SIE. Functie din care a taiat si a spanzurat in institutie.

Deoarece americanii au avut oarece semnale ca Adrian Isac, fostul director general al institutiei, ar fi colaborat neoficial cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, dovedit ca agent al serviciilor secrete rusesti, Fulga si Predoiu s-au facut in prima faza ca ploua.

La insistenta CIA, Basescu a trebuit sa cedeze si l-a trecut in rezerva pe fostul sau prieten de la Anvers, seful Directiei Generale de Informatii din SIE, dupa ce i-a conferit cea de-a patra stea de general. Alaturi de acesta a pasit in civilie, probabil tot sub acoperire, generalul Ion Isar, seful Directiei Antiterorism.

In vremea cand Basescu era primar al Capitalei, legatura cu Adrian Isac era facuta de catre vicepresedintele PD Bucuresti, Silvian Ionescu, fost ofiter superior DIE si coleg de suferinta cu cei dintai la Anvers.

Desi a fost ofiter acoperit de Securitate, Silviu Predoiu nu a fost trecut in rezerva. Dimpotriva, a fost mentinut ca interimar la comanda. Probabil ca si Adrian Isac, la fel ca Silvian Ionescu, isi va continua activitatea la PD. Pentru a-si demonstra loialitatea fata de CIA si NATO, Predoiu i-a propus lui Basescu sa-i treaca in rezerva fara mila pe toti generalii securisti. Cu exceptia sa.

Au cazut generalii Marcel Alexandru, Niculaie Goia, Dan Chiriac si Constantin Rotaru, care au fost medaliati, inaintati in grad si trecuti in rezerva “la cerere”. A fost activat ca director adjunct generalul Vasile Sarca, un apropiat al consilierului prezidential Sergiu Medar.

Surse care tin sa-si pastreze anonimatul sustin ca la cele doua intalniri de taina ale presedintelui cu liderii PD, respectiv Mircea Dinescu si Andrei Plesu, s-a pus pe tapet nominalizarea viitorilor sefi ai serviciilor secrete ramase decapitate.

La prima intalnire s-ar fi stabilit propunerile, iar la secunda s-a cerut acceptul celor doi lideri marcanti de la CNSAS si respectiv ai societatii civile. In situatia in care are societatea civila in spate, Basescu nu se va sinchisi de caraielile PNL, partid cu care trebuie sa imparta in mod egal conducerea SRI cu SIE.

Se va juca la cacialma ca in cazul ministrului Teodor Atanasiu, care a fost “demisionat” inainte sa-i fie probata vinovatia.

La fel ca in cazul investirii prietenului sau Gheorghe Marin, Basescu nu isi va ascunde preferintele personale, dupa ce se va asigura de acordul unei majoritati parlamentare, fie ea si printr-o intelegere secreta cu PSD.

Daca Basescu a hohotit atunci cand Ticu Dumitrescu i-a propus sa-l puna ca sef la SRI pe Marius Oprea (care n-are aviz ORNISS), liberalii isi vor musca degetele cand Basescu va iesi la tribuna Parlamentului cu “tinerele sperante”. La fel ca la Armata, serviciile secrete vor invata navigatia. Va urma.