Potrivit declaratiilor ei, Mircea Dolha a afirmat ca 16 consilieri locali au vrut cate o mie de euro

Consiliul Local Baia Mare este din nou in mijlocul uni scandal care, probabil, va zgudui administratia locala. Dupa circul cu proiectul „Golf Park”, urmeaza scandalul traficului de influenta care il are ca actor principal pe consilierul PSD, Mircea Dolha.

Totul a pornit de la celebra inregistrare in care consilierul pesedist solicita bani pentru „rezolvarea” unui proiect de hotarare. O poveste fara pereche...

Dupa ce GAZETA a publicat inregistrarile in care se aude clar ca Dolha vorbeste de mii de euro pentru aprobarea proiectului de hotarare prin care baimareanca stabilita in Germania, Delia Vranau, dorea sa cumpere un petic de teren din fata case sale, au inceput presiunile. Nevazute, dar prezente pe toate canalele.

Am fost acuzati de rea vointa, de neinformare, de complot, de presiuni asupra Consiliului Local pentru a obtine un pret cat mai mic pentru terenul de 404 metri patrati. S-a pus atata pasiune in acest subiect, incat am ajuns la concluzia ca ceva (mai mult) nu este in regula. Bineinteles ca am continuat sa strangem date despre acest caz.

Si aceste demersuri au starnit nemultumiri ale unora din Primaria Baia Mare, in randul consilierilor si, bineinteles, nemultumirea lui Dolha. Ca prin farmec, nimeni nu a mai condamnat pe nimeni (cum a fost initial), toti au tacut si au tratat cazul Vranau cu prudenta si cu o indiferenta prefacuta. In culise, toti erau dornici de informatii, ori de noutati.

Se stie, noi am scris, proiectul a cazut la vot de trei sau patru ori, au fost multe discutii interesante si s-a plecat in vacanta cu promisiunea ca totul se va rezolva dupa terminarea perioadei de concedii. Nu a fost asa, ba, mai mult, s-a observat o schimbare de atitudine fata de proiectul de hotarare al familiei Vranau.

Adica, s-a pus batista pe tambal si totul a ramas in ceata! In acest context, s-a spus ca Dolha, prin mijloace neortodoxe, a reusit sa influenteze deciziile CL. Mai pe romaneste spus, s-a barfit ca Dolha s-a razbunat pentru aparitia in presa a materialului ce poate deveni incendiar (inregistrarea).

S-a mai vorbit de presupusa putere a consilierului pesedist, de unele amenintari si multe astfel de „povesti”. L-am contactat pe Dolha, dar acesta a negat totul si a spus ca va limpezi situatia in septembrie, cand va sustine o conferinta de presa. Tot Dolha a spus ca s-a autodenuntat, ca s-a pus la dispozitia autoritatilor pentru cercetari.

Noi am incercat sa aflam daca este asa, dar... Singurul lucru cert din acest balci este ca exista o inregistrare incendiara si faptul ca DNA s-a sesizat in urma materialului aparut in GAZETA si a demarat verificari. Toate acuzele aduse la adresa GAZETEI ne-au ambitionat si am reusit sa luam legatura cu Delia Vranau.

Va prezentam, in exclusivitate, o declaratie a acesteia despre cum a ajuns sa vorbeasca cu Dolha, de ce, cand si ce s-a intamplat de fapt.

O declaratie halucinanta a unui om cu simt civic foarte dezvoltat, care a trait 17 ani intr-o tara in care democratia si respectarea legilor sunt „litera de lege”! Vranau rupe tacerea Nu a renuntat la cetatenia romana, nu are afaceri, are o profesie onesta (economist), iar sotul ei este medic stomatolog.

In toti anii de cand a plecat din tara a muncit pe branci alaturi de sot si a reusit sa isi ofere un nivel de trai decent. De acea a venit in tara si a vrut sa cumpere o casuta in Baia Mare (destinata parintilor) si pentru perioadele in care va veni in Romania. A gasit casa de pe strada Victor Babes, casa care era nevanduta de doi ani de zile.

Casa are in fata ei un teren de 404 metri patrati, rezultati din felul in care, cu multi ani in urma, a fost construita strada.

Aceasta bucatica de teren este aferenta casei, asa ar trebui interpretat, dar el apartine domeniului public al municipiului, si Vranau a vrut sa fie in legalitate, respectiv sa cumpere terenul, desi el a fost al casei si toti de acolo folosesc terenul ramas in gradinile din fata caselor. „Povestea a inceput acum trei ani.

Era legea ca puteai sa-ti ceri terenul inapoi si, atunci, de la Primarie, mi-a fost refuzata vanzarea. Mi s-a spus ca numai dupa ce se termina cu Legea 10 voi putea cumpara acel teren. Au fost si de la Primarie, si-au vazut terenul si totul a fost clar. Pe vremea aceea, bineinteles ca erau alte preturi decat sunt acum.

Cativa consilieri locali au fost in curte si-au vazut terenul si au zis ca nu se vinde, nu se poate, nu se vinde. La vremea aceea nu se stia ca este pe strada, nu se stia ce este, pentru ca nu au fost informati. Eu m-am decis sa cumpar imediat dupa ce am aflat ca nu apartine nimanui si am cautat caile prin care se poate.

Mi s-a spus foarte clar sa ma adresez la tribunal pentru ca a fost foarte mult in folosinta si vecinii sunt martori si se vede, si atunci primesti terenul, cum au facut vecinii (am inteles) cerere, dar dureaza foarte mult, sau te duci la Primarie si ceri prin Consiliu Local.

Si m-am decis sa cer prin Consiliu, ca sa nu creada ca vin eu acum si cer ceva gratis, ca am fost asa de oarba si n-am citit in contract ca nu-mi apartine tot terenul, ca nu-l cumparam! Am inceput de anul trecut, ca tot s-a amanat, ca nu s-a putut aia, ca nu a fost aia, a durat un timp in care nu m-a intrebat nimeni nimic. Trebuie sa va spun ca il cunosc pe domnul Mircea Dolha de multi ani.

Dupa ce am facut solicitarea de cumparare si a fost respinsa, am vorbit cu Dolha si acesta mi-a spus ca trebuia sa ii cer ajutorul, ca ar fi rezolvat el povestea. Din aceste discutii mi l-a prezentat pe domnul Cernestean (angajat ca si consilier la firma lui Dolha, n. red.).

L-am luat pe domnul Cernestean si acesta a facut documentatia pentru teren, i-am si platit... nu mai stiu cat, 150 euro, cred. El a facut documentatia pentru banii astia si, mai intai, am vrut sa cer doar drept de intrare si el a zis nu, mai bine cerem vanzare, ca-i mai bine. Pe urma s-a aflat ce-i cu terenul, ca a lipsit ceva la dosar si s-a amanat”, ne-a povestit Vranau.

Intra Dolha in scena „Dolha, dupa a doua chestie... deci, dupa a doua chestie, noi fiind cunostinte vechi si vorbind la telefon destul de mult, a spus «daca mi-aduceai mai repede, rezolvam eu». Si, imediat dupa Comisie, mi-a trimis un SMS in care mi-a scris «Bingo! Am rezolvat».

A doua zi, m-a sunat nevasta-sa si mi-a zis : «A, mi-a zis Mircea ca faci ceva afaceri...»; eu i-am zis ca nu fac nici o afacere, iar ea: «pai cum, cu terenul acela!» A fost o convorbire care m-a pus pe ganduri.

Am venit in Romania si m-a cautat rapid Cernestean care tot timpul a barfit, tot timpul a fost impotriva lui Dolha, tot timpul a spus ce nereguli face, cate cecuri a semnat in numele lui, a barfit non-stop. Si dupa aia, cu trei zile inainte de intrarea in discutia Consiliului Local a proiectului meu, am observat ca a trecut de partea cealalta, a lui Dolha. Acum era baiat bun.

Din nou mi-am spus ca ceva nu e in regula. A fost prima data cand am venit in Romania pentru aceasta problema. Dolha si Cernestean: „Scoate 9000 de euro!” „Atunci ne-am intalnit. Au venit amandoi si au insistat cu un tupeu greu de reprodus sa scot rapid 9000 de euro. Acesta este adevarul.

Au fost si martori, a fost si Cernestean de fata, l-am si inregistrat pe caseta si recunoaste ca Dolha a cerut 9000 de euro, dar spune ca a crezut ca este o gluma”, a povestit Vranau. Evident ca este un moment important al intamplarii. Am intrebat-o pe Delia Vranau cum a reactionat si aceasta a spus ca nu i-a venit sa creada.

„I-am spus ca nu am 9.000 de euro, iar el a exclamat: «Cum adica, nu ai 9.000 de euro? Nu sunt pentru mine, ca eu trebuie sa dau... suntem 16 persoane si la alea 16 persoane trebuie sa-mpart cate-o mie de Euro, la 9 am dat deja, cate-o mie... si-am zis 16 000».

La mirarea mea, a exclamat: «Cum adica mai, 1000 de euro de persoana e mult?» Evident ca m-am mirat si am fost curioasa cat se castiga in Romania daca se cere cu asa lejeritate 1000 de euro. Deci niste chestii care... mie mi se ridica tensiunea si acum cand stau sa ma gandesc. E groaznic”, a spus Vranau.

Cum s-a aflat in Consiliul Local Delia Vranau doreste sa stie cine sunt cei 16 consilieri care ar fi solicitat, dupa explicatiile lui Dolha, cate 1000 de euro pentru a i se rezolva cererea. Ea continua cu marturisirile. „Nu, n-am refuzat categoric, am vrut sa stau sa ma gandesc. I-am spus ca nu stiu daca reusesc sa fac rost de bani.

El, probabil, avand mustrari de constiinta, a venit dupa mine cu masina, m-a oprit si mi-a spus ca vom rezolva cumva situatia, sa iau un imprumut, sau sa fac cumva. L-am intrebat din nou si mi-a spus: «Da, eu am dat 9000 de Euro pentru tine!» Atunci m-am hotarat sa repet inregistrarea.

M-am gandit si mi-am spus ca daca el vrea banii astia poate asa se face, poate in Primaria Baia Mare trebuie sa dai atatia bani. Pentru a ma edifica am vorbit cu o cunostinta care este tot consilier local.

I-am spus ce mi s-a intamplat si i-am cerut sa fie sincer si sa-mi spuna: sa dau 15000 de euro pentru chestia asta? Cunostinta s-a luat de cap si mi-a spus ca totul este o minciuna, ca sunt prostita si sa ma adresez autoritatilor de control.

Totusi am inregistrat, am luat inregistrarile cu mine in Germania pentru ca mi-era teama ca intr-o criza de nervi am sa le dau si nu eram hotarata ce sa fac!”, a spus Vranau. Dolha, consecvent „O noua discutie a fost in zilele urmatoare.

A continuat cu acelasi tupeu, ca el nu vrea nici un ban si ca a dat deja din banii lui 9000 si ca poate sa dovedeasca cu iesire de 9000 de pe contul lui. A continuat sa-mi spuna ca el vrea 9000 de Euro, si atunci l-am inregistrat pe caseta pe domnul Cernestean si l-am avertizat ca sunt lucruri care nu sunt legale. Dolha a mirosit ceva si nu mi-a mai raspuns la telefon.

Am incercat sa-l apelez de mai multe ori si mi-a spus ca nu poate, nu are timp... si uite ca nu mai vrea sa vorbeasca, dar totusi ce trebuia a spus. In momentul in care am dus caseta si am prezentat-o Consiliului Local, in noaptea aia a venit la mine, pe la 23.00, sora lui care mi-a spus ca Mircea nu a avut curajul sa vina la mine.

Eu i-am spus ca am avut grija sa nu ajunga inregistrarea la presa, sa nu ajunga la politie, in rest este treaba lui Mircea sa-si rezolve in Primarie cine-s aia 9 sau 16 si sa termine cu circul acesta, ca m-am saturat.

Dupa aia a aflat presa, au primit telefon de la dumneavoastra, iar apoi m-au sunat in disperare, ca ei trebuiau sa plece la Primarie si au vrut sa se intalneasca mai intai cu mine si sa ma duc acolo cu ei si sa le spun ca totul a fost o gluma! Va dati seama? Dupa aceea a venit prietena mea... si mi-a spus ca au fost la pizzeria lui Dolha vreo 6-7 persoane si tot ziceau „o distrugem, o omoram”, si mi-a spus «fa ceva si scapa». I-am spus ca eu nu pot sa fac nimic, eu am spus adevarul, deci daca el are ceva de facut, sa faca el, sa spuna, astia sunt cei 9-16... Raspunsul a venit ca nu poate, ca sunt colegii lui din Consiliu.

A, probabil de aia mi-a spus ca el a cerut pretul de 100 de euro pe metru patrat, in sedinta de Consiliu, pentru ca l-au obligat aia sa ceara bani mai multi! Mi-a motivat ca el a propus asta pentru ca cei carora le-a picat deja castigul l-au obligat. El a fost obligat sa ceara bani pentru mine, nu a putut sa ma ajute pentru ca a fost obligat, dupa care el s-a retras din sedinta.

Atunci i-am spus lui Dolha din Germania, cand m-a sunat: Daca nu te linistesti, va dau la politie! El nu m-a crezut in stare sa-l inregistrez, si l-am inregistrat, dupa ce am stiut ca iar si-a bagat nasul, m-am dus si m-am intalnit cu el, nu cum a mintit el la televizor la emisiunea aia la care a fost, ca nu s-a intalnit cu mine.

Este o minciuna, s-a intalnit cu mine in Primarie, am fost cu el in Arhiva, le-a pus pe doamnele de la Arhiva sa scoata, sa-mi arate ca el nu a avut nimic impotriva mea, ca nu a cerut el pretul mare, ci ca au fost celelalte partide. Dupa care ne-am dus pe o terasa, sa stam frumos de vorba toti trei: eu, nevasta-sa si el.

I-am spus ca nu este intentia mea sa ii fac rau, dar vreau sa se termine cu prostia asta, cu datul de bani. El a spus: «dar, cum ai putut tu sa mergi la acela sa-i spui ca am dat eu 5000?» Eu i-am spus ca o sa-mi ceara 5000 si voi 15000... Si zice el, «aha... n-am inteles bine», dupa care spune: «pana aici am inregistrat».

Iar sotia lui mi-a spus sa il las sa aiba si el o inregistrare ca sa spuna ca noi, din cand in cand, ne inregistram convorbirile. Va dati seama ce hobby minunat!”, ne-a povestit Vranau.

Aburelile

„Mi-a spus printre altele ca imi plateste el diferenta la teren, ca ma ajuta mai departe din umbra, bineinteles, doar sa nu fac reclamatie. Cat am stat la masa, l-a sunat domnul Dumitru Matei si a vorbit cu acesta. Eu cred ca pe acest domn il are cu ceva la mana...Nu stiu, nici nu vreau sa mai spun ce discutia a avut cu acest domn. A doua zi, nevasta-sa a venit din nou la mine.

Imi pare rau de ea si m-as bucura sa fi fost banii pentru cei 16 consilieri si nu pentru el.

Deci un om la care telefonam o data pe saptamana, la care i-am comandat camioane de carne, la care i-am dat bani imprumut de zeci de ori, care a avut un om de incredere in mine intotdeauna, a putut sa apeleze la mine, deci poate el sa fie atat de nesimtit si eu atat de proasta? Am fost socata de emisiunea de la televizor.

Sa minti in fata miilor de baimareni care te-au ales si sa minti de la inceput pana la sfarsit. Deci eu nici nu stiu daca el are terenuri, unde a zis, ceva teren la Veverite. Si poate fi dat in judecata. Dar eu nu am facut lucrul acesta. Cand esti avocat in Barou nu poti sa faci chestia asta si a doua zi sa minti ca nu s-a intamplat nimic. Eu am mers pe absolut toate posibilitatile legale.

Am inceput de la Ambasada, am facut plangere la Ministerul de Externe, Comisia Anti-coruptie in Parlamentul Europei, pe data de 21 incerc sa ajung la presedintele Basescu, care vine in Germania. Deci, eu fac tot ce pot. Ma duc la presa, am povestit totul cu dumneavoastra, ma duc la DNA, ma duc peste tot.

Sunt o persoana care poate sa-si permita sa cumpere un teren in Baia Mare, daca trebuie cu banii astia”, a terminat declaratia, Vranau. Noi nu facem nici un comentariu. Nu am mai luat legatura nici cu persoanele implicate, deoarece asteptam sa vedem cum vor gestiona autoritatile competente acest caz. Le punem la dispozitie toate materialele pe care le avem.

Plangere la Ambasada

Delia Vranau ne-a dat o copie dupa memoriul depus la Ambasada Romaniei din Germania. Spicuim din acest act oficial care arata o „fata” a Romaniei din anul 2006: „In data de 5 iunie 2006 am fost contactata telefonic de Mircea Dolha, consilier local si membru marcant al PSD Maramures.

Acesta este o cunostinta de-a mea si mi-a spus ca ar fi trebuit sa apelez la dansul in vederea obtineri acordului de vanzare a terenului de catre Consiliul Local. Mai mult, mi-a spus ca a intervenit pentru rezolvarea cererii mele la mai multi consilieri locali, care ar fi pretins suma de 15.000 de euro in vederea votului favorabil, el achitand deja din surse proprii suma de 9.000 de euro.

La intalnirea cu dansul mi-a pretins suma de 9.000 de euro, pe care spunea ca a trebuit sa o dea consilierilor. Discutia a fost purtata in prezenta unui martor, Vasile Cernestean, angajat de-a lui Dolha. Am mai avut o intalnire cu el si mi-a cerut din nou aceeasi suma de bani. Discutii care sunt inregistrate. S-a iscat un adevarat scandal in Consiliu Local si problema mea nu a fost rezolvata.

Am apelat la Administratia prezidentiala in urma refuzului si tergiversarilor din Consiliu Local Baia Mare, care, desi a primit inregistrarile cu tentativa de luare de mita, nu s-a implicat pentru rezolvarea problemei”, se arata in memoriul depus la Ambasada Romaniei din Germania.