Parchetul Viseu functioneaza ca o adevarata societate comerciala. Generic este numit SC Parchet SRL, cu unic asociat in persoana procurorului Vasile Pop, zis Lesca sau „Litera de Evanghelie”. Aici se vine cu frica si cu... aport de capital. De acesta depinde modul in care „Evanghelie” va solutiona un dosar sau altul, indiferent daca cel in cauza are dreptate sau nu.

Revenim cu un nou episod din foiletonul numit „Procurorul Evanghelie”.

Inainte de 2000, Vasile Timis, din Borsa, i-a imprumutat 2.8000 marci germane (DM) lui Ileana Timis, o ruda de-a sa. Aceasta avea nevoie de bani pentru rezolvarea unor probleme de familie. Imprumutul s-a facut fara nici o pretentie la dobanda, intre cei doi existand increderea bazata pe rudenie.

Pentru a putea returna banii si pentru a-si acoperi alte datorii, femeia s-a gandit sa vanda un teren de peste un hectar, aflat in cartierul turistic al orasului (la Borsa Complex), pe strada Fantana, teren pe care ea il obtinuse prin mostenire. Printre localnici nu a gasit cumparatori si s-a adresat lui Vasile Timis, rugandu-l sa-i gaseasca el cumparatori.

Acesta a intrat in tratative cu un anume Lucian Pintea, din Cluj Napoca. Pintea a acceptat sa cumpere terenul, dar a venit cu un act intocmit de el prin care propunea sa dea 2.800 DM pentru stingerea datoriei femeii fata de Vasile Timis si sa se obtina semnaturile de la rudele lui Ileana Timis, prin care acestea accepta faptul ca nu mai au nici o pretentie la acel teren.

Vasile Timis a considerat ca respectivul act reprezinta intelegerea dintre Pintea si femeie si a obtinut toate semnaturile de care era nevoie, asigurandu-l pe Pintea ca neamurile femeii nu-l vor tulbura in posesia terenului.

Promisiunile lui Lesca Urma ca intelegerea sa fie perfectata la notariat, numai ca acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca Lucian Pintea, in baza unei hotarari judecatoresti de care femeia nu a stiut nimic, s-a intabulat pe teren.

La baza acelei sentinte sta contractul intocmit de Pintea, in care el a facut ulterior cateva modificari, din care reiese faptul ca intelegerea a fost ca terenul sa se vanda la pretul de 2.800 DM si ca acest pret s-a achitat.

Presedintele Judecatoriei Viseu (o institutie care functioneaza tot intr-un sistem comercial precum Parchetul, numai ca aici vorbim de un SA), Toader Hojda, a observat ca intabularea nu se putea face decat prin notariat si a motivat, in sentinta, faptul ca ea tine loc de act notarial. Si in baza sentintei, Pintea a devenit proprietarul terenului.

Atat familia femeii cat si Vasile Timis au depus plangeri penale pentru fals impotriva lui Lucian Pintea si au cerut instantei anularea contractului falsificat de Pintea. Cazul a fost trimis la Politia Borsa, care a constat existenta falsului, dar solutia propusa a fost NUP. Dosarul a ajuns la procurorul „Evanghelie”, care a mentinut solutia de neincepere a urmaririi penale.

Rezolutia acestuia a fost comunicata cu intarziere familiei Timis, care a pierdut dreptul de a o contesta. Mai mult, sotul femeii s-a dus la Lesca. Acesta i-a sugerat sa nu conteste rezolutia, el angajandu-se sa-i gaseasca un avocat bun cu care sa castige in instanta. Numai ca, in instanta, nu s-a schimbat nimic, iar acum femeia a ramas in paguba cu un teren ce valoreaza peste 100 mii euro.

Teparii nemti Intr-un alt caz, care il are ca victima tot pe Vasile Timis, acesta a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Ioan Olteanu, cetatean roman cu domiciliul in Germania (un fost securist fugit din tara) si Ludwig Schmidt, cetatean de origine germana, care deruleaza diferite afaceri prin Romania.

In baza acestui contract, partea germana urma sa realizeze o investitie pe un teren apartinand lui Vasile Timis. Olteanu a motivat faptul ca pentru a realiza investitia el va atrage fonduri PHARE prin Agentia de Dezvoltare Regionala Satu Mare, care nu pot fi obtinute de el decat daca dovedeste ca este proprietarul terenului.

Astfel ca l-a pacalit pe Vasile Timis ca incheie un contract din care reiese faptul ca el i-a cumparat acestuia terenul pentru pretul de 54 mii euro, pret care nu s-a platit niciodata.

Inainte de semnarea contractului, Olteanu l-a amenintat pe Timis ca daca nu va semna contractul, il va da in judecata pentru toate cheltuielile facute pana la acea vreme, cu deplasarile sale din Germania (faptul este confirmat si de notarul care a semnat actul). In urma amenintarilor si a faptului ca Olteanu i-a cumparat anterior lui Timis un teren de 200 mp, el a semnat.

In toamna anului trecut, pe terenul de 20 de ari dat lui Olteanu si Schmidt, acestia au realizat o fundatie, cu ajutorul unor muncitori din Borsa Complex, fara a le plati nici munca si nici materialele. Se parea ca hotelul promis se va construi. Insa, brusc, lucrarile s-au oprit si cei doi s-au facut nevazuti.

Pe numele celor doi si a avocatului lor s-au depus plangeri penale, pentru inselaciune, dar procurorul Lesca le-a solutionat cu NUP. Dupa care, in stilul consacrat, i-a promis lui Timis un avocat bun, care sa-l scoata din incurcatura in instanta. Timis a pierdut procesul, dupa ce i-a dat avocatului recomandat de Lesca 50 de milioane lei.

Judecat in lipsa

"Eu trebuia sa vin cu terenul, iar ei sa realizeze constructia. O pensiune la standarde ISO. Insa ea nu s-a mai facut. Schmidt e un neamt din Viseu. A dat teapa la mai multi.

La o fata i-a luat un apartament, unor prieteni de-ai mei le-a cerut cateva sute de euro pentru a le face proiecte de casa si nu a facut nimic, iar in Borsa are datorii fata de cel putin patru persoane (25 milioane, 50 milioane, 150 milioane lei, pe care cum i-a putut prosti). A lucrat cu cineva din Baia Borsa si nu i-a platit, a stat in chirie si nu a dat nimic. Apoi a disparut.

Am facut denunt la Politie si Parchet. Dar au zis ca ei nu se baga. Iar Lesca nici nu a vrut sa stea de vorba cu mine. In instanta am pierdut, fara sa fie macar procesul. La Judecatoria Viseu am fost chemat la ora 8 si mi s-a spus sa revin la 13, iar cand m-am intors, mi s-a comunicat ca deja cazul meu fusese judecat. Acum sunt in recurs la Tribunalul Maramures.” - Vasile Timis

Lesca i-a cerut pamant

"Lucian Pintea a dat un acont de 2.800 de marci, pentru teren, si in rest, nimic. Nu s-a incheiat un contract, ci numai o intelegere de mana, fara notar. Acum valoarea terenului, in zona buna si cu acces la utilitati, este de cateva mii de euro arul. Am facut plangere penala, impreuna cu familia Timis, impotriva lui Lucian Pintea, pentru fals, dar la Parchet s-a dat NUP.

Si nu au scris termenul. Au asteptat pana a trecut perioada in care puteam ataca rezolutia procurorului si abia apoi ne-au comunicat-o. Chiar procurorul Pop din Viseu a fost in stare sa vina la mine acasa sa-mi spuna ca imi va gasi un avocat bun si ca la prima dezbatere se vor anula contractele. Dupa care a venit la terenul unde urma neamtul sa faca pensiunea si mi-a spus: <>.

I-am zis ca-i dau, dar mai intai, sa-mi rezolve problema cu dosarul, ca daduse NUP pentru falsul lui Pintea.” - Vasile Timis