Parintii elevilor de gimnaziu din doua sate din judetul Alba refuza sa-si lase copiii la scoala, protestand fata de desfiintarea unitatilor de invatamant din localitatile respective si transferarea elevilor la alte institutii, aflate la peste 5 kilometri distanta de domiciliu.

Localnicii din satul Buninginea, comuna Ciuruleasa, si din satul Certege, apartinator orasului Campeni, sunt nemultumiti de decizie, care a fost luata de sefii Inspectoratului Scolar.

La Buninginea, cateva zeci de parinti si copii s-au adunat, luni si marti dimineata, in fata scolii, solicitand administratiei locale si reprezentantilor ISJ pastrarea unitatii de invatamant cu clasele I-VIII in sat. Oamenii au motivat ca cealalta institutie similara din comuna se afla foarte departe si copiii ar fi nevoiti zilnic sa strabata pe jos cativa kilometri.

Protestatarii au amenintat ca, daca nu se revine asupra masurii si scoala va fi desfiintata, nu isi vor mai lasa copiii sa mearga la cursuri.

Locuitorii satului Certege au recurs la aceeasi modalitate pentru a protesta fata de desfiintarea claselor V-VIII de la scoala generala din localitate.

Primarul orasului Campeni, Calin Andries, a declarat ca solicitarile oamenilor din Certege sunt intemeiate pentru ca satul este intr-o zona greu accesibila, iar in timpul iernii nu se poate asigura transportul elevilor din cauza drumului impracticabil.

De asemenea, prefectul judetului, Cosmin Covaciu, a afirmat ca se va implica in solutionarea acestor probleme. "Decizia de desfiintare a scolilor a fost luata spre binele copiilor, care vor beneficia de conditii mai bune si vor avea profesori pregatiti in noile unitati.

Eu cred ca parintii sunt suparati mai ales de faptul ca nu pot sa-si tina copiii aproape, ca sa-i ajute in gospodarii imediat dupa scoala", a spus Covaciu.