Elevii claselor a IV-a si a XI-a invata in acest an scolar dupa programe scolare noi. Copiii dezbat informatiile despre terorism sau globalizare. De asemenea vor invata mai mult despre Uniunea Europeana. Dascalii de istorie au fost instruiti cum sa-i atraga pe elevi cu noile notiuni.

Incepand din noul an scolar care a debutat luni elevii invata la istorie despre femeia moderna, terorism, globalizare. In locul istoriei universale, plina de nume si ani, de anul acesta elevii invata despre modelling, rolul femeii in societate sau despre Internet. Schimbarile sunt efectul unui nou stil de abordare al materiei, dupa intrarea in vigoare a progamelor scolare noi.

Fara limite

Noua programa are menirea de a-i face pe elevi sa priceapa cotidianul si de a le starni spiritul critic. Pentru a-i incita pe tineri la dezbateri, noile manuale de clasa a XI-a provoaca prin exercitii. Una dintre cele doua carti de istorie ale Editurii Corint le cere elevilor, spre exemplu, sa realizeze un scenariu in care sa se plaseze in postura de dizidenti fata de regimul Ceausescu.

Manualul Editurii Humanitas include notiuni despre satanism si sectele sinucigase si propune discutii la clasa despre limitele libertatii.

Schimbari si pentru cei mici

Schimbari semnificative au suferit si manualele elevilor de clasa a IV-a. Sistemul de abordare inlocuieste modelul traditional, al prezentarii cronologice, cu prezentarea tematica. Astfel, elevii vor incepe sa invete istoria gradat, prin povesti despre familii, localitatea in care traiesc, regiune, tara si vecini.

Pentru note vor trebui sa-si faca un portofoliu si sa inteleaga de ce au fost eroi in perioada respectiva, anumiti domnitori. Pentru restul elevilor istoria ramane o materie la care trebuie sa invete un volum mare de date. Drept consecinta, numarul elevilor care aleg la examenele nationale sa sutina teste din istorie este mult mai mic decat al celor care opteaza pentru geografie.

Urmeaza ca si programele pentru clasele V-VIII sa fie schimbate, dar Ministerul Educatiei nu a stabilit un termen final pentru acest proces. "Am avut o prima intalnire cu responsabilii de zone in 12 septembrie, iar apoi in sase cercuri pedagogice noua programa a fost prelucrata cu dascalii din teritoriu pe 14 septembrie.

Ei au primit mape si CD-uri", ne-a declarat inspectorul de specialitate al ISJ Mures, Nistor Gheorghe, referitor la pregatirea profesorilor pentru noile concepte ce trebuie predate in scoli.