Dl Flaviu Lazin, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a declarat ca in aceasta toamna agricultorii vor fi sprijiniti in infiintarea si derularea culturilor si muncilor agricole cu finantari sub forma de bonuri valorice a caror valoare, in cazul infiintarii culturilor de toamna, este de 150 RON/hectar, pentru achizitia de seminte, ingrasaminte sau pesticide.

Termenul-limita de depunere a cererilor pentru aceste ajutoare este 1 noiembrie 2006. Termenul-limita de utilizare a bonurilor valorice este 1 decembrie 2006, iar termenul-limita de decontare a bonurilor valorice de catre APIA este 15 februarie 2007.

Motorina pentru lucrarile agricole va putea fi cumparata mai ieftin cu 1 RON/litru pentru culturile infiintate in aceasta toamna, iar elementul de noutate este acela ca, pentru prima data, statul ofera sprijin pentru pasunile si fanetele din zona montana.

Se mai acorda o prima de 0,3 RON (3.000 de lei vechi) pentru fiecare litru de lapte livrat conform normelor Uniunii Europene. Interesul este stimularea celor care folosesc aparate de muls, sali speciale pentru muls animale, tancuri de racire, astfel incat laptele sa fie in conditii corespunzatoare.

Daca laptele livrat indeplineste doar cerintele "Programului de actiuni pentru imbunatatirea calitatii si salubritatii laptelui materie prima", prima de care beneficiaza producatorii este de 0,15 RON (1.500 lei vechi)/litru.

Exista modificari si la subventiile date in zootehnie, in functie de noile praguri de performanta a animalelor. Astfel, prima anuala acordata pe cap de vaca mediu furajata, in functie de productia fizica de lapte livrata va fi intre 75 lei RON/cap (la livrarea cantitatii de minimum 500 l/cap/an) si 400 lei RON/cap (la livrarea cantitatii de minimum 4.500 l/cap/an).