Micuta Diana Doinita Dica din Mangalia, despre cazul careia cotidianul nostru a scris in urma cu cateva luni, a reusit miracolul pe care parintii ei nu il mai sperau: a fost operata in Belgia, la unul dintre cele mai renumite spitale, sansele ei de recuperare, desi mici, fiind insa reale si incurajatoare pentru familie.

Diana Doinita s-a nascut pe 2 octombrie 2005, la Mangalia, fiind un bebelus prematur, cu o greutate de 1,5 kilograme. La patru luni copilul a primit un verdict implacabil din partea medicilor oftalmologi de la Constanta - retinopatie de prematuritate, care ii afecteaza vederea in proportie de aproape 100%.

La examinarile ulterioare, la Bucuresti, la Spitalul Clinic Oftalmologic de Urgenta si la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (fost Emilia Irza), diagnosticul a fost definitiv - inoperabil si fara nici o sansa de revenire.

Unica speranta a micutei era o operatie la singurul spital din Europa unde fetita ar fi capatat mai multe sanse de a vedea - „AZ Saint Augustinus” din Wilrijk, Belgia. Costul operatiei - 6.000 de euro, doar interventia chirurgicala, fara transport si spitalizare.

Operatia trebuia facuta cat mai curand, pentru ca sansele copilului de a-si recapata, oricat de putin vederea, scadeau de la o zi la alta.

Operata de urgenta in Belgia, cu bani imprumutati de la toti cunoscutii

Mihaela Dica, mama Dianei, a primit, in urma cu trei saptamani, o stire care a bulversat-o: trebuia sa se prezinte cu fetita urgent, la spitalul din Belgia, pentru ca i se facuse programare, iar micuta avea astfel ultima sansa de a fi operata. „Am plecat pe 2 septembrie, dupa ce am batut la toate portile, am apelat la toti cunoscutii...

Ne-am indatorat la foarte multa lume, cei pe care nu ii cunosteam prea bine ne-au ajutat neasteptat de mult, multi dintre prieteni si rude ne-au intors imediat spatele... Am invatat multe de la viata in zilele acelea, cat ne-am dramuit fiecare banut“, afirma Mihaela. Copilul a ajuns, impreuna cu mama, in spitalul din Wilrijk pe 3 septembrie, cand micuta a si fost internata.

Luni, 5 septembrie, ea a suferit prima operatie, la un ochi, iar la doua zile pe cea de a doua, la celalalt, cand i-a fost schimbat si cristalinul. Fiecare operatie a durat circa 3 ore, iar la finalul celor doua zile de cosmar pentru mama si pentru copilul ei medicii si-au dat verdictul: fetita are 10% sanse sa mai poata vedea, acestea crescand insa o data cu trecerea vremii.

Vineri, 22 septembrie, la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti, fetitei ii va fi dat jos pansamentul, iar medicii vor verifica succesul operatiei.

Organizatiile umanitare si oamenii cu dare de mana din Mangalia - prea „saraci“ sa doneze un leu

Impresionati de cazul fetitei, producatorii emisiunii „Povesti Adevarate“ de la postul „Acasa“ i-au dedicat acesteia una dintre editii. In urma difuzarii acesteia, familia Dica a primit zeci de telefoane de incurajare, de la persoane din toata tara.

„Am fost sunata de pensionari din tara, care m-au incurajat cat au putut, unul chiar ne-a trimis, din pensia sa, 500.000 de lei. M-au sunat oamenii aflati la munca, in strainatate, la fel, sa ma incurajeze, iar o doamna din Belgia, romanca stabilita in aceasta tara, ne-a ajutat tot timpul cat am fost in Wilrijk.

Cel mai mare ajutor l-am primit de la sotia lui Cristi Borcea, directorul executiv de la Dinamo, Mihaela, care ne-a donat 2.500 de euro”.

Un gest extrem de impresionant l-au facut copii claselor I-IV din Scoala „Gala Galaction“ din localitate, colegi cu fiul familiei Dica, care au strans 14 milioane de lei vechi, suma donata miercuri, 20 septembrie, micutei Diana prin Organizatia de Cruce Rosie din Mangalia. Din pacate, gestul copiilor scolii „Gala Galaction” este ca si unic in Mangalia.

In afara celor 600 de euro acordati familiei Dica de catre Consiliul Local, absolut nici o organizatie non-guvernamentala, nici un om de afaceri local, nici macar vreunul dintre alesii locali cu dare de mana - iar numarul acestora este foarte mare - nu s-a invrednicit sa ajute acest copil, care risca sa isi piarda orice sansa de a vedea, din cauza unei sume care, pentru cei mai multi dintre afaceristii din localitate, reprezinta un infim cost al luxului pe care si-l permit in fiecare zi...