Pe biroul primarului din Eforie si-a facut loc un proiect extrem de interesant si totodata indraznet.

Este vorba despre amenajarea lacului Belona din Eforie, o amenajare care ar presupune curatarea fundului acestui lac - in acest moment plin de dejectii revarsate din plin prin doua canale care nu ar fi trebuit in mod normal sa existe -, drenarea lacului pentru ca are o apa ciudata (nici sarata, nici dulce) si umplerea acestuia cu apa din mare, respectiv popularea lacului cu flora si fauna.

Proiectul nu se reduce doar la atat, existand, de fapt, inca din anul 2005, o asociere a firmei Shark cu Primaria Eforie (pe 25 de ani), in vederea exploatarii in scop turistic a lacului. Iar acest lucru implica atat amenajarea lacului - descrisa anterior - cat si construirea pe malul lacului a unor camere de cazare pentru amatorii de scufundari, dar nu numai.

Se doreste, in fapt, crearea unui ambient asemanator unui oras antic. „La suprafata lacului dorim sa existe facilitati ca in antichitate, cu terme romane, cu 15-20 de camere de cazare, unde, de exemplu, doritorii vor putea umbla in toga si sandale romane.

Apoi, tot in perimetrul lacului, dorim sa oferim celor interesati o baza de scufundari, iar intr-un perimetru aparte - o zona destinata circuitului mondial de scufundari, luminat inclusiv pe timp de noapte”, a declarat Gabriel Balan, directorul firmei Shark si totodata secretarul general al Asociatiei Nationale a Scafandrilor si Salvamarilor din Romania.

La randul sau, primarul Ovidiu Brailoiu a precizat ca, deocamdata, este vorba despre un proiect preliminar.

Ca sa nu se imbolnaveasca din cauza dejectiilor din lac, scafandrii au fost „blindati”

In cadrul intregii „afaceri” care, fara indoiala va atrage foarte multi turisti, deci este de bun augur pentru Eforie, primaria detine o cota de 30% in acest parteneriat indraznet. „Zona va deveni un loc de agrement superb”, a apreciat primarul Ovidiu Brailoiu, iar investitia este estimata la suma de 2-3 milioane de euro.

Pana la materializarea visului insa, mai este mult de munca. Mizeria de pe fundul lacului Belona i-a cam pus putin in incurcatura pe cei de la Shark, fiind nevoie de costume performante pentru oamenii care au efectuat scufundarile, pentru ca nimeni sa nu se imbolnaveasca.

De unde provin exact dejectiile din lac, primarul Ovidiu Brailoiu nu a stiut sa spuna, dar s-a aratat convins ca, din momentul in care vor incepe lucrarile - scoaterea apei, a mizeriei si adancirea lacului - situatia automat va inceta.