Cluj-Napoca se va extinde cu o serie de noi cartiere de locuinte care vor transforma aspectul orasului. Zonele in care se vor construi noi cartiere sunt Bulevardul Muncii - Pasunea Someseni, zona fostului Oser, in zona Lomb si Borhanci, la care se adauga o serie de locuinte in regim ANL construite deja pe Calea Floresti.

Acestea vor beneficia de cabinete medicale si gradinite, care vor fi amplasate alaturi de unitatile locative incluse in proiectul de dezvoltare a orasului in timp ce zonele rezidentiale construite de firme private in Cluj-Napoca nu asigura accesul noilor proprietari la unitati sanitare si scolare.

In zona Bulevardul Muncii - Pasunea Someseni se va construi un cartier de locuinte numit Cartierul Tineretului.

Demersurile pentru demararea proiectului au inceput in luna iunie a acestui an, cand a avut loc selectarea celei mai convenabile oferte, pentru alegerea investitorului privat interesat sa se asocieze la societatea comerciala care se va infiinta pentru construirea zonei de locuinte. Comisia de analiza si selectare a ofertei a fost compusa din 7 consilieri locali si 6 reprezentanti ai Executivului.

Criteriul de baza de selectie precizat in H.C.L. nr. 305 din 2006 este numarul de locuinte colective cu caracter social cu una sau doua camere, care vor fi predate etapizat pana la finalizarea investitiei Consiliului Local Cluj-Napoca. Oferta cea mai avantajoasa s-a dovedit a fi cea a societatii Polus Real Estate.

In vederea realizarii acestui proiect se va constitui o societate comerciala in cadrul careia Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va avea 51 % din actiuni. Consiliului Local participa cu terenul in suprafata de 203 ha.

Numarul minim de locuinte care vor fi realizate pe acest amplasament este de 650 locuinte individuale si 250 locuinte colective, numar stabilit prin Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu.

Conform HCL 305 din 2006, societatea comerciala infiintata in vederea construirii cartierului de locuinte in zona Bulevardul Muncii-Pasunea Someseni se va dizolva in termen de maxim cinci ani, de la data inregistrarii la Registrul Comertului.

Pana la dizolvare, societatea comerciala va proceda la instrainarea tuturor imobilelor cu destinatie locuinta construite cu exceptia celor care revin Consiliului Local Cluj-Napoca, cu caracter de locuinte sociale.

Blocuri noi in zona fostului Oser

Un alt proiect privind constructia de locuinte pentru clujeni a fost lansat de Primarie si incepe sa prinda contur. In acest sens, Primaria Cluj-Napoca a organizat o licitatie publica deschisa pentru atribuirea contractului de proiectare si executie a lucrarilor la obiectivul de investitii “Ansamblu de locuinte strada Timisului, Blajului si Rodnei”.

Licitatia a fost adjudecata in 20 iunie 2006 de catre firma Transilvania Constructii. Conform contractului incheiat cu municipalitatea clujeana, care a intrat in vigoare in 25 iunie 2006, firma Transilvania Constructii s-a angajat sa proiecteze si sa execute lucrarile pentru realizarea acestui ansamblu de locuinte.

Durata de executie a lucrarilor este de 35 de luni, iar valoarea contractului este de 44.098.215 lei. Ansamblul de locuinte de pe strada Timisului, Blajului si Rodnei va fi construit pe o suprafata de 27.405 mp si va cuprinde, pe langa cele 26 de blocuri de locuinte, o gradinita si un cabinet medical.

In total vor fi amenajate 282 apartamente, dintre care 196 cu cate o camera si 86 cu cate doua camere. In prezent, obiectivul de investitii “Ansamblu de locuinte strada Timisului, Blajului si Rodnei” se afla in faza de proiectare.

Cartierul Borhanci

Municipalitatea a deblocat contractul cu Casarom pentru realizarea cartierului Borhanci. Valoarea concesiunii este de 540.000 lei noi, iar numarul de locuinte este de 1000, extinse pe o suprafata de 34 ha, fata de cele 50 concesionate initial.

Conform HCL 575 din 2006, Casarom Cluj-Napoca va realiza din fonduri proprii instalarea infrastructurii necesare, respectiv introducerea retelelor de drumuri, retele de canalizare, electricitate, gaz si apa. Consiliul Local a predat Casarom o suprafata de teren neviabilizat, care se va stabili printr-un Plan Urbanistic de Detaliu.

Aceasta se va constitui in Faza 1 a ansamblului rezidential Borhanci si va fi supusa aprobarii Consiliului Local Cluj-Napoca, in termen de 15 zile lucratoare de la data aprobarii P.U.D.-ului. Terenul care va face obiectul predarii va fi destinat exclusiv constructiei de locuinte, precum si pentru instalarea infrastructurii necesare.

Dupa finalizarea integrala a infrastucturii, aceasta impreuna cu terenul aferent va fi predata de catre Casarom, cu titlu gratuit Consiliului Local Cluj-Napoca si va fi inclusa in proprietatea publica a municipiului.

Casarom va preda cu titlu gratuit Consiliului Local un numar de locuinte cu caracter social reprezentand 10% din numarul total de unitati locative construite si vandute, corespunzator fazelor de realizare a proiectului.

Locuinte si in Dealul Lomb

Consiliul Local a stabilit prin HCL 575 din 2006 constituirea unei societati comerciale pentru viabilizarea si construirea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb.

Viitorul cartier Lomb va avea minimum 1000 locuinte, pentru construirea carora se preconizeaza o investitie de 500 milioane euro.

Locuinte in regim ANL

S-au construit doua blocuri cu 108 apartamente pe Calea Floresti, valoarea totala a investitiei fiind de 13,5 milioane lei noi din care 1,5 milioane lei noi de la Bugetul Public National si 5 milioane lei noi de la ANL.

Primul bloc a fost inaugurat in 6 iulie 2006, iar cele 54 de locuinte vor fi atribuite de catre Primarie, in timp ce restul locuintelor vor fi acordate conform criteriilor ANL, stabilite prin HCL 612 din 2006.

Perioada in care se fac depunerile de dosare pentru locuintele ANL va fi stabilita de comisia mixta de repartizare a locuintelor din fondul locativ de stat, care va stabili si metodologia depunerii dosarelor.