De aproape cinci luni Institutia Prefectului Alba ar trebui sa isi desfasoare activitatea in conditiile prevazute de hotararea Guvernului nr. 460/2006, intrata in vigoare la 26 aprilie. Actul normativ respectiv a fost emis de Executiv in scopul aplicarii unor prevederi ale Legii nr.340/2004, privind prefectul si institutia pe care acesta o conduce si reglementeaza atributiile prefectului, ale subprefectilor si ale structurilor de specialitate din cadrul institutiei, respectiv modul in care isi desfasoara activitatea oficiile prefecturale, colegiul prefectural si cancelaria prefectului.

La nivelul Prefecturii Alba hotararea de Guvern nu a fost aplicata in totalitate, si asta deoarece seful institutiei, Cosmin Covaciu, nu a semnat inca ordinele prin care trebuie sa stabileasca atributiile subprefectilor Arpad Ladanyi si Clement Negrut. Covaciu a declarat ca nu a parafat inca actele respective pe motiv ca nu a considerat a fi o prioritate.

"Nu am considerat aceasta problema o prioritate pentru simplul motiv ca nu un astfel de ordin te face mai competent sau iti aduce mai multe idei. In plus hotararea de Guvern nu prevede un termen pana la care sa fie emise ordinele referitoare la atributiile subprefectilor", a spus prefectul.

Actul normativ prevede, insa, un termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare, dar care nu se refera explicit la atributiile subprefectilor. Conform articolului 16 din lege, in termenul mentionat, care a expirat la sfarsitul lunii iulie, Covaciu a trebuit sa aprobe prin ordin "regulamentul de functionare a institutiei, in care sunt stabilite sarcinile fiecarui compartiment".

Teoretic, acest regulament nu ar fi putut fi aprobat in lipsa ordinelor prin care sa fie stabilite atributiile celor doi subprefecti. In conditiile prevazute de hotararea de Guvern, cei doi ar urma sa aiba foarte multe atributii care pana la aparitia actului normativ apartineau exclusiv prefectului.

Probabil ca acesta este si motivul pentru care Covaciu a intarziat emiterea ordinelor, avand in vedere relatia nu tocmai buna care exista intre acesta si subprefectul Clement Negrut. Subprefectii vor exercita in plus fata de activitatea de pana acum, in numele prefectului, atributii care tin de conducerea serviciilor deconcentrate si a institutiei.

Astfel, fiecare ordin emis de seful Prefecturii va trebui contrasemnat de subprefectul care se ocupa de domeniul sau institutia la care se refera.

Cosmin Covaciu a declarat ca va emite, totusi, in cateva zile cele doua ordine. Un alt motiv de intarziere invocat de acesta a fost si perioada de concedii, dar si faptul ca a trebuit sa analizeze ce atributii sa le dea la fiecare subprefect pentru a realiza si o distributie echitabila a sporurilor financiare.

Recent, Covaciu a decis sa le "imparta" lui Negrut si lui Ladanyi coordonarea aplicarii legilor de fond funciar la nivelul judetului. Fiecare subprefect are sarcina de a determina finalizarea retrocedarii pana la sfarsitul anului.

Referitor la acest demers, subprefectul Clement Negrut a declarat ca poate ar fi trebuit realizat mai demult si ca spera ca nu a fost initiat "intr-o perioada de panica". De altfel, finalizarea procesului de retrocedare este destul de greu de realizat pana la sfarsitul acestui an, avand in vedere numarul foarte mare de cereri.