Cadrele Centrului de Transfuzie Sanguina Sibiu atrag oamenilor atentia asupra importantei donarii de sange. Pentru ca urgentele sunt imprevizibile, este nevoie oricand de o rezerva mai mare de sange. Anul acesta, peste 4.500 de sibieni au donat sange pentru viata semenilor aflati in pericol.

„Numarul donatorilor este constant. Nu stim cand apar mai multe urgente, iar nevoie de sange este mai mare. De azi pe maine, nu putem sti nimic sigur. De aceea, este intotdeauna nevoie de un stoc mai mare de sange”, subliniaza medic primar Marcela Busuioc, purtatorul de cuvant al CTS Sibiu.

Persoanele care doresc sa doneze sange la Centrul de Transfuzie Sanguina Sibiu trebuie sa prezinte, obligatoriu, buletinul de identitate. De asemenea, este nevoie de un aviz epidemiologic, de la medicul de familie. Varsta donatorilor trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 60 de ani. Persoanele in varsta de peste 40 de ani, aflate la prima donare, sunt obligate sa prezinte un examen cardiologic.

Numai sibienii sanatosi, care au peste 60 de kilograme si nu au suferit de sifilis, TBC, hepatita acuta virala, malarie, bruceloza sau SIDA, pot dona sange. Daca suferiti in prezent de boli cronice, cardio-vasculare, psihice, metabolice, dermato-venerice, endocrine, alergii la alimente si medicamente, nu va puteti numara printre donatori.

Pentru fiecare donare de sange, veti beneficia de un bon valoric de 300.000 de lei vechi. In plus, aveti dreptul la doua zile libere de la locul de munca, platite cu salariul mediu zilnic, iar daca va faceti abonament pentru transportul in comun, veti achita doar jumatate din costul total.

Pentru cinci donari consecutive, efectuate in ultimii doi ani, veti beneficia de un bon valoric de 600.000 de lei vechi.