Proiectul "Zona Metropolitana Arad", prin care orasul urma sa ajunga un municipiu de mari dimensiuni, va ramane doar in faza de intentii, dupa ce reprezentantii administratiei locale si-au dat seama ca legislatia in vigoare este potrivnica acestui tip de dezvoltare urbana.

In conformitate cu prevederile Legii 286/2006 pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, zona metropolitana este "asociatia de dezvoltare intercomunitara constituita pe baza de parteneriat intre capitala Romaniei sau municipiile de rangul I si unitatile administrativ-teritoriale aflate in zona imediata".

Astfel, din cauza ca Aradul nu este, inca, municipiu de rangul intai, zona metropolitana nu mai poate fi creata. Primarul Gheorghe Falca a declarat ca, desi exista aceasta prevedere legala, ar fi fost posibila o unire a orasului cu localitatile din jur, astfel incat sa se creeze un municipiu de gradul I, lucru ce ar putea duce, mai apoi, la realizarea zonei metropolitane.

Numai ca, imediat dupa pr-ezentarea proiectului, mai multi primari si-au manifestat reticenta in legatura cu acest proiect, ceea ce a determinat conducerea administratiei locale sa renunte la idee. "Din pacate, si primarii localitatilor din jurul muni-cipiului s-au opus, astfel ca a cazut aceasta varianta. Probabil vom realiza o aglomeratie urbana, in prima faza, asa cum ne permite legea. Deocamdata asteptam masterplan-ul", a spus Falca.

Idei abandonate

Municipalitatea a intentionat ca prin ducerea la bun sfarsit a acestui proiect sa beneficieze de fonduri europene substantiale pentru dezvoltare. Astfel, s-a avut in vedere constituirea unei asociatii din care sa faca parte municipiul Arad si cele opt comune cu satele apartinatoare invecinate: Livada, Vladimirescu, Fantanele, Sofronea, Zimand, Zadareni, Frumuseni, Sagu.

Din punct de vedere geografic, Zona Metropolitana Arad ar fi insemnat o extindere teritoriala in jurul municipiului in suprafata totala de 51.638 hectare. Practic, aceasta ar fi urmat sa cuprinda, pe langa municipiu, inca 43 de comune si sate.

Zona metropolitana inseamna nu doar dezvoltare economica, ci si urbanistica. Locurile cele mai potrivite pentru constructia de locuinte ar fi fost pe raza comunei Sofronea, dar si in Livada sau Vladimirescu. Acestea sunt localitati foarte apropiate de Arad, cu acces rapid in zonele industriale unde exista forta de munca, deci habitatul, cartierul de case, se poate face in aceste localitati.

Localitatile care urmau sa fie incluse in zona metropolitana nu pot sa acceseze, in prezent, fonduri europene pentru ca nu dispun de bani la bugetul local ca sa asigure co-finantarea. In acest context se impune sprijinirea comunelor de o forta financiara precum este cea a municipiului, care, insa, nu poate sa dea bani decat daca se afla intr-o structura comuna, de tip asociativ, cu aceste comune.