Consilierii locali din Oradea au votat, ieri, componenta consiliilor de administratie ale regiilor locale. Prilej de dure negocieri, cele mai importante in spatele usilor inchise. Ca de fiecare data, PD si UDMR au facut legea. Ca dovada, majoritarea consiliilor sunt dominate de membrii propusi de cele doua partide, in timp ce PSD, PNL si PRM au ramas pe dinafara.

Motivul pentru care bataia pe aceste posturi este atat de mare si de bine gestionata ar fi salariile mari pe care le incaseaza cei care ajung sa ocupe un loc in aceste structuri. Principalul motiv ar fi controlul pe care partidele reprezentate acolo il au asupra finantelor regiilor.

Tradari pentru a prinde o felie din "cascaval"

Modul in care s-a desfasurat votul din CL spune, insa, multe despre faptul ca partidele isi doresc cu ardoare functiile din consiliile de administratie.

Astfel, dupa ce fiecare formatiune a venit cu propunerile si cand trebuia sa aiba loc votarea, alesii au cerut o pauza, moment in care grupul PD s-a retras in biroul primarului democrat Petru Filip, iar grupul UDMR in biroul viceprimarului Biro Rozalia, pentru vot.

In final, UDMR a obtinut posturi exact cate propuneri a avut, adica 14, PD - 17, tot cate a propus. PRM a obtinut un post, iar PNL nici unul. Liberalii au avut, insa, surpriza sa vada pe listele PD, votati patru membri ai PNL care nu fusesera nominalizati. Acest lucru a fost posibil deoarece cei patru si-au negociat posturile personal, direct cu democratii.

Salarii de "mahari"

O parte din alesii locali au incercat sa impuna cateva reguli inainte de votarea componentei consiliilor de administratie. Fara succes insa, membrii PD si UDRM respingand orice incercare a colegilor lor de a le strica socotelile.

Astfel, consilierul PRM Florian Pantea a venit cu propunerea ca, in functie de procentele pe care fiecare partid le are in CL, sa fie facute si structurile consiliilor de administratie.

Presedintele de sedinta, democratul Ioan Pantea, a venit, insa, cu replica. "Nu este prevazut in lege acest lucru. Si aici nu discutam de parteneriate politice, nu amestecam politicul aici", a spus, revoltat, Pantea.

Indemnizatiile membrilor din consiliile de administratie sunt de 23 la suta din salariul directorului de regie, pe care tot ei il decid prin vot.

Asa s-a ajuns ca veniturile aproximative ale sefilor regiilor locale sa fie de 34 milioane de lei vechi lunar, in cazul lui Ioan Hirte la RAPAS, 43 de milioane de lei pentru Dragos Gligor Florinel de la "Electrocentrale" SA sau peste 60 de milioane pentru Corneliu Lupau, sef OTL.