In structura spitalelor publice se vor putea infiinta sectii private, conform unui proiect de ordin al Ministerului Sanatatii Publice, aflat acum in dezbatere publica. Realizarea acestui proiect va permite o redresare financiara a spitalelor publice, prin imbunatatirea aparaturii folosite sau prin prelungirea programului de functionare. Medicii clujeni considera acest proiect drept o initiativa buna.

Infiintarea unor sectii private in cadrul unui spital public se realizeaza pe baza reglementarilor legale privind parteneriatul public-privat intre spitalul public si furnizorul privat, precum si pe baza dispozitiilor proiectului de ordin al Ministerului Sanatatii.

Pentru infiintarea unor sectii private trebuie sa se realizeze o licitatie publica, in urma careia beneficiarul privat va inchiria un spatiu al spitalului, care va incasa contravaloarea chiriei pentru spatiul inchiriat.

Sectia privata se poate infiinta prin preluarea unei parti existente a spitalului care sa functioneze ca aripa privata sau prin construirea unei aripi noi de cladire de catre furnizorul privat, utilizand resurse financiare proprii.

Daca spitalul public nu poate furniza servicii medicale corespunzatoare, din lipsa personalului medical cu studii superioare in specialitatea sectiei respective sau a aparaturii necesare sau din imposibilitatea de a sustine financiar activitatea sectiei respective, atunci se poate infiinta o sectie privata.

De asemenea, daca spitalul public detine un spatiu in plus sau degradat si de care se poate dispensa, acest spatiu poate fi inchiriat pentru infiintarea unei sectii private.

Managerul spitalului public se ocupa de desfasurarea etapelor necesare infiintarii sectiei private. Pentru aceasta actiune este necesar avizul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica si al Consiliului Judetean sau Local.

Sectia privata nou infiintata va trebui sa respecte normele de functionare ale spitalelor publice, iar structura acestei sectii va cuprinde un numar de minim zece paturi. Numarul maxim ar urma sa fie stabilit si aprobat in functie de nevoia reala de servicii medicale din specialitatea sectiei respective.

Personalul medical mediu si auxiliar din sectia publica poate fi preluat, prin transfer, de catre furnizorul privat, in limitele stabilite de prevederile legale.

Silviu Albu, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, considera ca “aceasta initiativa este foarte buna si este rentabila atat pentru spitale cat si pentru pacienti, insa va trebui sa vedem cum va fi pusa in aplicare”. Potrivit lui Silviu Albu, astfel de sectii functioneaza si in Uniunea Europeana, cum ar fi de exemplu in Ungaria.

Pentru a demonstra importanta unei sectii private, Silviu Albu a luat ca exemplu sectia de chirurgie, care este una de urgente, cu program de functionare pana la ora 15.00. Daca se va crea o aripa privata, atunci medicii vor putea lucra si dupa aceasta ora.

“In conditiile in care spitalul s-ar redresa financiar, prin aportul de fonduri suplimentare, medicii ar putea castiga in plus, iar blocul operator ar putea fi folosit la maxim”, a exemplificat directorul Spitalului Judetean Cluj o parte din beneficiile infiintarii unei sectii private.