BZA a aratat inca din vara anului 2005 ca balastiera societatii turdene, situata chiar in buricul targului, langa parcul orasului Turda, pe malul Ariesului, functioneaza ilegal, conform Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Cluj (ARPM), care ne-a informat atunci ca SC Reconstruct SA nici macar nu a depus documentatia necesara aprobarilor pentru exploatare.

Fiind intrebat de redactorii BZA daca Reconstruct SA este unul din subcontractorii Bechtel, Ioan Berchisan a ezitat sa confirme acest lucru, in schimb a admis ca se afla in negocieri cu compania americana care construieste autostrada Transilvania. In privinta problemelor de mediu, Ioan Bechisan a replicat: “Autorizatia e in desfasurare. Se face documentatia, urmam procedurile pe care ni le-au cerut.”

SC Reconstruct SA Turda excaveaza pietris din raul Aries fara avizul Agentiei de Protectie a Mediului Cluj. BZA a semnalat inca de anul trecut faptul ca firma lui Ioan Berchisan, consilier judetean PNL si seful Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj, lucreaza fara autorizatie, insa nici pana in prezent Reconstruct SA nu a intrat in legalitate la acest capitol.

Camioanele Reconstruct transporta in ritm sustinut pietrisul scos din albia raului Aries, pentru ca, potrivit surselor noastre, firma lui Berchisan este unul din furnizorii companiei Bechtel.

Ioan Berchisan, patron al firmei de constructii Reconstruct SA Turda, sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj si consilier judetean PNL, a debutat in mediul de afaceri inca la inceputul anilor ‘90. Intre timp, a ocupat postul de inginer-sef la RATAC Turda.

In timpul mandatului de director si inginer-sef, Voicu Bugner, respectiv Ioan Berchisan au pus temeliile firmei de constructii SC Reconstruct SA. Abil, Ioan Berchisan l-a indepartat pe Bugner din afacere, astfel ca si in prezent detine pachetul de 95% din actiunile SC Reconstruct SA. In aceeasi perioada, inginerul-sef Berchisan a cumparat prin FPS o cladire cu etaj chiar in incinta RATAC.

Culmea este ca institutia care a vandut imobilul l-a inchiriat chiar de la cumparator ca spatiu pentru birouri. Astfel, si in prezent RATAC FL Turda plateste lunar 10 milioane de lei chirie firmei SC Reconstruct SA. Faptul a fost confirmat de directorul RATAC FL, Aurel Bercea.

Cu siguranta, banii pe care i-a castigat regia din vanzarea acestui activ au fost inapoiati, incet, dar sigur, societatii care a platit-o. Astfel de situatii ilustreaza cat se poate de bine modul in care s-a facut privatizarea in fostele intreprinderi de stat. Intre timp, Ioan Berchisan si-a continuat afacerile prin SC Reconstruct SA, firma pe care a infiintat-o inca din 1993.

BZA a aratat inca din vara anului 2005 ca balastiera societatii turdene, situata chiar in buricul targului, langa parcul orasului Turda, pe malul Ariesului, functioneaza ilegal, conform Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Cluj (ARPM), care ne-a informat atunci ca SC Reconstruct SA nici macar nu a depus documentatia necesara aprobarilor pentru exploatare.

In schimb, reporterii BZA au surprins unul din excavatoarele Reconstruct chiar in momentul in care scotea pietris din raul Aries.

“Groapa Marianelor” pentru Bechtel

Cu toate ca situatia a fost sesizata autoritatilor competente, firma lui Ioan Berchisan si-a continuat activitatea fara autorizatie de mediu. Potrivit surselor noastre, camioanele Reconstruct SA transporta in ritm sustinut pietrisul scos din albia raului Aries, unde s-ar fi reusit “performanta” de a schimba relieful prin aparitia unui crater de 20 m adancime.

Reconstruct este unul din furnizorii de pietris pentru construirea autostrazii Transilvania.

Desi Ioan Berchisan este seful Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj, nu a respectat prevederile legale in ceea ce priveste protectia mediului. Conform bilantului contabil pe anul 2005, Reconstruct SA a avut un profit de numai 4.537 RON la o cifra de afaceri de 1.034.925 RON. Cheltuielile firmei au fost de 1.049.411 RON, justificate prin reinnoirea parcului auto al Reconstruct SA.

Cu toate ca Reconstruct SA are permis de exploatare activa pentru nisip si pietris de la Agentia Nationala de Resurse Minerale, autorizatia de mediu este necesara si obligatorie pentru functionarea balastierei. Insa, nici anul trecut, nici in acest an, Reconstruct nu a obtinut acordul Agentiei de Protectie a Mediului Cluj.

Potrivit raspunsului primit de la institutia sus-mentionata, “Firma Reconstruct SA Turda este in procedura de reglementare si urmeaza sa depuna la documentatie completarile solicitate de Agentia pentru Protectia Mediului Cluj. Autorizatia de mediu este un act de reglementare emis pe o perioada de 5 ani, cu conditia vizarii anuale”.

Pe de alta parte, Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Regional Cluj ne-a comunicat ca: “In perioada 2005-2006 societatea Reconstruct SA Turda nu a fost verificata, neexistand sesizari si reclamatii.

Ultimele controale au fost efectuate in anul 2004 la un alt obiectiv apartinand societatii, in zona Turda, malul raului Aries, cand au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4000 RON.”

Berchisan crede in conspiratii

Fiind intrebat de redactorii BZA daca Reconstruct SA este unul din subcontractorii Bechtel, Ioan Berchisan a ezitat sa confirme acest lucru, in schimb a admis ca se afla in negocieri cu compania americana care construieste autostrada Transilvania. In privinta problemelor de mediu, Ioan Bechisan a replicat: “Autorizatia e in desfasurare.

Se face documentatia, urmam procedurile pe care ni le-au cerut. Am angajat o firma care se ocupa de acest lucru. Pana atunci, avem acordul Agentiei.” Berchisan neaga faptul ca Reconstruct a lucrat si anul trecut si in acest an fara autorizatie de mediu: “O societate poate sa aiba autorizatie de mediu sau nu.

La Reconstruct e nevoie de autorizatie doar pe un obiect de activitate, pentru statia de sortare a balastierei. Mai demult nici nu era nevoie de autorizatie, primeai de la Mediu un fel de acord. Firma nu mai face executie de constructii de cand sunt la Inspectorat, puteti verifica.”

Despre amenzile primite in 2004 de la Garda de Mediu, actionarul majoritar al Reconstruct spune ca au fost “cu dedicatie” pentru ca este singurul producator de var-pasta din Cluj.

“Pentru degajarea fumului din procesul de productie am fost amendat. Dar cine mi-a dat sanctiunea nu a putut sa demonstreze ca am depasit gradul de poluare pentru ca nu avea aparatura necesara”, a mai spus Berchisan.

In incheierea discutiei, seful Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj si patronul firmei Reconstruct SA a spus ca un crater, fie si de 20 de metri adancime, intr-un rau ca Ariesul nu este o problema, pentru ca il acopera deindata apa.