Presedintele Traian Basescu va anunta luni persoanele propuse de presedintie pentru functiile de sefi ai SRI, respectiv SIE. Cei doi candidati au fost deja stabiliti, dar seful statului a refuzat sa ofere vreun indiciu asupra identitatii acestora.

Declaratia lui Basescu vine in contextul in care Parlamentul a luat act, in doar cateva minute de demisiile lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga, fostii sefi ai serviciilor secrete. Timofte si Fulga si-au anuntat demisiile inca de acum doua luni, in fata presedintelui Basescu, dupa disparitie din Romania a suspectului de terorism Omar Hayssam.

Liberalii au contestat insa aceasta modalitate, astfel incat demisiile lor au devenit legale abia dupa prezentarea in fata Parlamentului. Numirea oficiala a noilor sefi ai SRI si SIE va avea loc pe 4 octombrie, dupa cum a anuntat ieri presedintele senatului, Nicolae Vacaroiu. Bataia pe serviciile secrete a fost una crunta, dar si foarte ascunsa opiniei publice.

Surse de tot felul au avansat cateva nume, precum Florian Coldea (actualul interimar) si Alexandru Cosac pentru SRI si Silviu Predoiu (si el interimar al serviciului extern de informatii) si Claudiu Saftoiu la SIE, potrivit mass-media toti apropiati ai presedintelui Basescu.

Nu exista insa nici o garantie asupra faptului ca cei patru sunt intr-adevar in cartile pentru sefia serviciilor secrete ale Romaniei. Cert este ca in urma cu cateva saptamani, liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a dezvaluit unor apropiati faptul ca seful unui dintre serviciile secrete va fi un fin de-al sau.