Reprezentantii Guvernului critica proiectul de lege sprijinit de ierarhii ortodocsi din Transilvania cu privire la restituirea bunurilor Bisericii Greco-Catolice in functie de numarul actual de credinciosi al fiecarui cult. Proiectul va fi depus in Parlament de deputatul PD de Bistrita-Nasaud Augustin Zegrean.

Presedintele Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor, Ingrid Zaarour, a declarat ca acest proiect de lege i se pare o aberatie juridica. Ea a afirmat ca i se pare nedrept ca proprietatile sa fie restituite in functie de numarul de credinciosi.

Ingrid Zaarour a declarat ca daca aceasta lege va fi adoptata, Romania va pierde toate procesele care ii vor fi intentate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg de catre Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica (BRU).

Exista in acest moment trei proiecte de lege care se refera la restituirea bunurilor Bisericii Greco-Catolice. Acestea au fost confiscate de autoritatile comuniste in anul 1948, cand BRU a fost interzisa.

Cele mai multe bunuri au fost date in administrarea cultului ortodox. Este vorba de circa 3.000 de imobile dintre care au fost restituite pana acum mai putin de cinci la suta.

Trei proiecte de lege

Primul proiect a fost initiat de Secretariatul de Stat pentru Culte. Acesta este dezaprobat deopotriva de ortodocsi si de greco-catolici.

Celelalte doua subiecte au fost depuse de deputatul PC Nicolae Popa si de deputatul PD Augustin Zegrean. Ierarhii ortodocsi din Transilvania au declarat ca sustin proiectul lui Augustin Zegrean.

Initiativa a fost aspru criticata de membrii Sinodului Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolica din Romania. De asemenea, s-au pronuntat si o serie de intelectuali, precum Doina Cornea, Doru Radosav sau Serban Radulescu-Zonner.

Initiativa ierarhilor ortodocsi a starnit si criticile diplomatilor americani de la Departamentul de Stat la SUA. In ultimii ani, rapoartele Departamentului de Stat legate de respectarea libertatii religioase au fost in mod constant critice fata de modul in care autoritatile de la Bucuresti trateaza problema restituirii bunurilor bisericesti.