Nimic nu anunta "bomba" explodata vineri, 22 septembrie, la conferinta de presa a PNL Alba.

D-l Simion Cretu, vicepresedintele PNL Alba, a anuntat, suparat, reprezentantii presei ca PNL Alba a hotarat sa mearga singur pe liste pentru alegerile partiale din 8 octombrie de la Bucerdea Granoasa, cu toate ca la nivel central Alianta DA hotarase ca in toate localitatile unde se vor desfasura alegeri partiale membrii Aliantei sa mearga pe liste comune.

Sigur ca d-l Cretu a si motivat aceasta hotarare a PNL Alba: s-a facut sondajul de opinie care l-a dat castigator pentru candidatura de primar din partea Aliantei pe reprezentantul PNL, actualul primar interimar Ioan Aldea, s-a hotarat tot, urma ca presedintele PD Alba, Mircea Hava, sa-l sune joi, „la orice ora”, a precizat Simion Cretu, insa Hava nu l-a sunat deloc.

Aceasta inseamna, sustine Cretu, ca PD Alba nu vrea alianta, fiindca nu se poate sa lasi inscrierea in campanie, respectiv depunerea actelor necesare, pana in ultimul moment; daca judecatorul va avea ceva de obiectat sau va fi necesara vreo completare de ultim moment? Nici nu mai ai timp s-o faci, a argumentat d-l Cretu.

Telefonul lui Hava

In timp ce vorbea, a sunat celularul. A aruncat o privire pe afisajul telefonului si a spus ca Mircea Hava era cel care l-a sunat. A luat telefonul si a iesit din incapere vorbind. N-am auzit ce, ca n-am tras cu urechea. A revenit la fel de suparat, spunand ca nu se astepta la asa ceva.

Nu ca n-au avut discutii, si despre bune, si despre rele, insa i-a placut intotdeauna faptul ca toate s-au discutat pe fata, tot ce a fost de spus s-a spus ca intre barbati si nu se astepta ca Mircea Hava sa nu sune cu o seara inainte, asa cum fusese vorba. Apoi s-a intrebat daca nu cumva membrii PD au facut acest lucru in ideea ca PNL nu va avea listele complete.

Insa, a precizat Cretu, PNL va merge cu lista completa de candidati la alegerile partiale de la Bucerdea Granoasa.

La intrebarea alba-news.info, daca exista vreo posibilitate de a-si schimba aceasta hotarare, Cretu a raspuns ca nu exista absolut nici o posibilitate ca PNL sa-si schimbe hotararea.

Pedistii au ramas ca la dentist

Mare stupefactie a produs aceasta stire (adusa de catre ziaristii care venisera la conferinta de presa programata la o ora dupa cea a PNL Alba) la sediul PD Alba. Prima reactie a senatorului Alexandru Peres a fost: „E o rautate a lui Atanasiu (n.r. ministrul suspendat al Apararii), care are o problema si acum asa vrea sa se razbune.

Nu e vina lui Cretu, el este doar un soldat care executa ordinele, dar PNL Alba este jucaria lui Atanasiu. Asta vine sa confirme declaratia lui Atanasiu de acum cateva luni, cum ca Alianta nu mai functioneaza in judetul Alba.

Insa tare mi-e teama ca PNL sa nu iasa din asta o jucarie stricata.” S-a ridicat nervos, a apelat un numar pe celular si a iesit discutand. S-a intors si a zis: „Nici Motreanu (n.r. Dan Motreanu, secretarul general al PNL, fost membru marcant al PNL Alba) nu stie nimic despre asta.

Presedintele democratilor, Mircea Hava, era buimacit. Primele vorbe pe care le-a zis au fost: „Nu mai stiu in cine sa cred! Am fost in Italia (n.r. la Viadana, Hava - in calitate de primar, iar Simion Cretu - in calitate de consilier local pe probleme economice, la invitatia primarului italian) si am discutat si acolo...

Nici prin cap nu mi-ar fi trecut sa ma gandesc la asa ceva. Daca am fi vrut sa le dam teapa, la ora asta am fi fost la Blaj cu listele, nu aici!”

Apoi au intrebat care au fost motivele la care s-a referit vicepresedintele liberal Cretu cand a argumentat ruperea. La auzul motivului ca Hava n-a sunat, Ion Dumitrel, presedintele executiv al PD Alba, a sarit nervos: „Dar cine-i Cretu sa-l sune presedintele Hava?! El de ce n-a putut sa sune, daca Hava nu l-a sunat?”

Senatorul Peres a explicat ca, de fapt, PNL nici n-a vrut infiintarea comunei Bucerdea Granoasa, spunand ca el si deputatul Stefan Bardan au fost cu aceasta initiativa si au luptat pentru ea. Ca s-a aprobat, asta se datoreaza, fireste, si parlamentarilo PNL care au votat favorabil, insa Organizatia de tineret a PNL i-a transmis, de 1 Aprilie, un testament din care citam:

„...eu, Tamara Coruptescu, las mostenire nepotului meu preferat, Alex Peres, comuna Bucerdea Granoasa pe care nu si-a dorit-o nimeni, numai nepotelul meu Sandu, si o minte luminata cu care sa se gandeasca de unde gaseste buget pentru aceasta comuna.” Concluzia, dupa Peres, este limpede: ei (PNL Alba) n-au dorit comuna infiintata, insa acum, daca este, sar la cap pentru functia de primar.

Deputatul Bardan a completat ca Ioan Aldea, cu care se lauda PNL Alba, a fost, de fapt, consilier local PD, a fost numit primar interimar cand s-a infiintat comuna, apoi a fost „lamurit” de prefectul Covaciu sa treaca la PNL.

Peres a mai venit cu o alta informatie care sa demonstreze ca PNL a dorit ruperea: au primit de la PNL o prima forma a sondajului de opinie care s-a facut pentru stabilirea candidatilor, unde intrebarea nr. 2 era: Ce partid politic veti vota la alegerile din 8 octombrie 2006?

Peres a spus ca ar fi trebuit sa se vorbeasca despre formatiuni politice, nu despre partide, atata vreme cat se convenise ca vor merge pe liste comune. PD a trimis varianta cu formatiuni politice, care a fost aprobata de PNL, si sondajul s-a facut dupa chestionarul amendat de PD.

Revenind la neintelegerea cu sunatul, primarul Hava a precizat, la intrebarea expresa a alba-news.info, ca, intr-adevar, fusese vorba sa sune joi seara, insa daca nu se terminau discutiile, telefonul urma sa fie dat vineri dimineata, pana pe la 9 - 10.

Discutiile s-au prelungit joi seara, Peres ne-a si oferit schema lucrata, de unde rezulta calculele de functii pe Alianta, nu pe PD, astfel incat telefonul nu s-a mai dat, urmand sa fie dat vineri dimineata, cand a si fost dat.

Oricum, concluzia este clara: PNL Alba merge cu candidatul Ioan Aldea pentru functia de primar si cu lista completa, iar PD merge cu candidatul Gheorghe Parau pentru functia de primar si tot cu lista completa. Insa aceasta neintelegere ar putea afecta relatiile intre PD si PNL Alba pe termen lung, a remarcat Mircea Hava.