In numarul de joi al cotidianului 24 ore muresene a fost redata o declaratie a presedintei Consiliului judetean Mures, Lokodi Edita, potrivit careia incepand din ianuarie 2007 deseurile menajere din orasele Tarnaveni, Ludus si Iernut ar putea fi depozitate la groapa de gunoi ecologica de la Sighisoara.

Aceasta a fost solutia gasita de autoritatile judetene dupa rezilierea contractului de parteneriat public-privat dintre CJ si consortiul italian "Agenda 21" care prevedea construirea unei gropii zonale de gunoi la Ungheni.

“Speram ca vom putea depozita resturile menajere la Sighisoara, care are o capacitate de primire pe inca 10 ani”, a aratat presedinta CJ Mures citata de 24 ore muresene.

Contactat telefonic, Alexandru Panca, directorul SC Schuster Ecosal SRL Sighisoara, firma care administreaza rampa de gunoi, a declarat ca o astfel de decizie nu poate fi luata fara acordul si fara o hotarare a Consiliului local Sighisoara.

“Groapa de gunoi de la Sighisoara este a Consiliului local si numai acesta poate decide daca deseurile din alte orase pot fi depozitate aici, chiar daca CJ cere sau insista pe aceasta tema. Eu, ca si cetatean al orasului, ma opun ca deseurile din alte orase sa fie aduse la Sighisoara. De ce sa umplem rampa cu gunoaie din alte parti?” a spus Alexandru Panca.

Asta desi aceeasi firma, Schuster Ecosal, desfasoara activitatea de salubritate in orasele Tarnaveni si Ludus.

Faptul ca incepand din 2007 va fi inchisa groapa de gunoi din Ludus, in 2008 vor fi inchise cele din orasele Reghin, Tarnaveni, Sovata si Iernut, iar in 2009 este prevazuta inchiderea celei din Targu-Mures, este o problema a administratiilor locale din acele orase care nu priveste Sighisoara, a mai aratat directorul firmei de salubritate.

Primarul municipiului Sighisoara, Dorin Danesan a confirmat spusele presedintei CJ Mures potrivit carora au avut loc discutii intre autoritatile locale si cele judetene privind depozitarea la Sighisoara deseurilor provenite din cele 3 orase. “In sedinta Consiliului local din octombrie vom avea un proiect de hotarare referitor la aceasta propunere”, a declarat primarul.

“Si daca este vorba de o perioada determinata de o jumatate de an, un an cel mult, cred ca putem da o hotarare favorabila, pentru ca groapa de gunoi face fata. Nu cred ca nu putem fi de acord, mai ales ca CJ a contribuit cu fonduri la constructia gropii de gunoi de la Sighisoara, si daca putem ajuta, o vom face.”

Potrivit planului local de dezvoltare intocmit de biroul local Sighisoara al Programului Agenda 21 (nici o legatura cu consortiul italian cu aceeasi denumire), rampa de gunoi ecologica de la Sighisoara a fost data in exploatare in 1998. Capacitatea de depozitare este de 345.000 mc. asigurandu-se depozitarea pentru aproximativ 20 de ani. Lunar se depoziteaza in medie 20.000 mc.

Pentru a se micsora cantitatea depusa s-a amenajat la rampa o statie de sortare a hartiei, sticlei si PET-urilor. Gunoaiele colectate din oras sunt sortate reciclandu-se tot ce se poate. Conducerea SC Schuster Ecosal SRL s-a gandit ca treaba ar merge mai bine prin implicarea cetatenilor amplasand prin oras inca din 2003 containere pentru colectarea selectiva a deseurilor.

Din pacate raspunsul acestora n-a fost cel scontat, foarte putine dintre containerele destinate colectarii deseurilor reciclabile fiind folosite ca atare, desi exista un cadru legal pentru „educarea” publicului. Mai trebuie doar ca autoritatile locale sa emita niste hotarari care sa reglementeze acest lucru.