Aproximativ 50 de persoane au pichetat azi Consulatul Ungariei din Cluj. Oamenii au dorit sa isi afirme astfel solidaritatea cu cei care ies in strada in Ungaria ca sa protesteze impotriva premierului Ferenc Gyurcsany.

Manifestantii s-au adunat pe la ora 12.00 in fata cladirii Consulatului General al Ungariei din Cluj. Ei purtau in maini lumanari aprinse sau pancarte prin care cereau Guvernului de la Budapesta sa reprezinte interesele maghiarilor si sa inceteze cu minciunile.

Oamenii s-au declarat solidari cu cei care ies azi in strada in Ungaria, la indemnul partidului de opozitie FIDESZ, ca sa protesteze impotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany, dupa ce acesta a recunoscut ca a mintit in campania electorala.

Intrunirea a durat 40 de minute, dupa care oamenii au intonat imnul Ungariei si pe cel al secuilor si au depus apoi lumanarile aprinse in fata consulatului din Cluj. Manifestarea a fost organizata de Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal.

Organizatia este apropiata de liderii Uniunii Civice Maghiara, care se declara rivala UDMR si aliata FIDESZ. Tot Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal este cea care a organizat proiectia in Transilvania a peliculei „Trianon”.

Filmul a fost realizat de un regizor apropiat gruparilor de extrema dreapta din Ungaria si a starnit multe controverse. El prezenta tratatele de pace de la sfarsitul primul razboi mondial drept o mare nedreptate provocata Ungariei, pe motiv ca ele ratificau dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar.