Liderii PD renunta la blocarea activitatii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Deputatul PD Ioan Oltean, care este presedintele filialei democratilor, a spus ca cei trei consilieri care sunt membri ai partidului si care au absentat pana acum de la sedinte - Lazar Ciroie (ex-PSD), Traian Morariu (ex-PRM) si Viorel Marginean (ex-PSD) - se vor prezenta la lucrari incepand cu prima sedinta, la care vor fi convocati.

Si asta, intrucat boicotul nu se mai justifica din doua motive. Primul se refera la faptul ca CJ a adoptat trei hotarari consecutive in lipsa de cvorum ce ar putea fi anulate prin sentinta judecatoreasca la cererea Prefecturii. Sentinta va fi data publicitatii in luna octombrie.

Al doilea motiv este acela ca dupa doua luni in care institutia a adoptat hotarari ilegale, Institutia Prefectului poate cere dizolvarea de drept a CJ si organizarea de alegeri anticipate.

Ioan Oltean a spus ca fiind intrunite deja cele doua conditii, cei trei consilieri judeteni ai PD se vor prezenta la sedinte pentru a nu bloca unele lucrari de interes public si pentru ca absorbtia banilor de la bugetul de stat sa poata fi facuta in cel mai scurt timp, in caz contrar existand riscul ca sumele respective sa fie pierdute.

"Nu cred ca am capitulat in fata presedintelui Consiliului Judetean (Gheorghe Marinescu Ð fost membru PD, actual PSD- n.r.), insa orice tentativa de blocare a activitatii institutiei este acum inutila. Tocmai de aceea il rog pe aceasta cale pe Gheorghe Marinescu sa convoce cat mai repede o sedinta a CJ pentru a adopta hotarari urgente pentru bunul mers al judetului", a mai declarat Oltean.

Totodata, liderul democrat a adaugat ca, in situatia in care instanta va da castig de cauza Consiliului Judetean si nu prefectului Szilagyi Ioan, PD va accepta situatia ca CJ va fi majoritar PSD. Ulterior, Gheorghe Marinescu a declarat, intr-o alta conferinta de presa, ca va convoca cu placere o sedinta.

"Ii chem si la 12 noaptea daca vor, fiindca daca nu adoptam cat mai rapid o rectificare bugetara, profesorii si cei care lucreaza in asistenta sociala raman fara salarii de la 1 octombrie.

Ca sa ma razbun pe ei (liberali si democrati Ð n.r.) as putea sa le pun pe ordinea de zi toate proiectele pentru care au cerut anularea in instanta si sa stam pana a doua zi sa le votam", a adaugat presedintele CJ.

Situatia din Consiliul Judetean este incerta din luna aprilie, cand 12 alesi PD si PNL au demisionat din functii impreuna cu listele de supleanti de la cele doua partide pentru a forta dizolvarea forului judetean si organizarea de alegeri anticipate. Membrii PSD au invocat, insa, Legea alegerilor locale si au numit in locul lor supleanti de pe listele proprii.

Toate hotararile adoptate de CJ au fost, insa, atacate in contencios-administrativ de catre Institutia Prefectului, care a motivat lipsa cvorumului fiindca 4 dintre consilieri (unul de la UDMR si alti 3 de la PD) au absentat de la sedinte invocand motive medicale.