Mai multe voci democrate din Consiliul Local Timisoara si din Consiliul Judetean si-au exprimat intentiile ca administratiile locale sa devina competitorii marilor companii imobiliare. Proiecte grandioase sunt gandite in ambele institutii, fapt care a generat mai multe discutii intre reprezentantii partidelor politice.

Consilierii locali ai PD tin cu dintii de ideea ca municipalitatea sa intre pe piata imobiliara prin construirea unui cartier de locuinte in locul fostei baze de intretinere si reparatii a troleibuzelor. Initial, primarul Gheorghe Ciuhandu le-a propus alesilor ca locatia aflata pe Calea Lipovei sa fie vanduta la un pret de 200 de miliarde lei vechi.

Cum la licitatie nu s-a prezentat nimeni, s-a dorit scaderea pretului cu 50 de miliarde lei, insa consilierii locali au blocat initiativa propunand doua afaceri imobiliare.

Discutiile au avut loc in ultima sedinta a plenului, in luna iulie. Marti, la primul plen de dupa vacanta, democratii vor face un prim pas si vor cere alocarea sumei de 160.000.000 lei vechi pentru finantarea unui proiect urbanistic in acea zona.

Liderul grupului de consilieri locali ai PD, Ovidiu Ciuhandu, a propus ca banii sa fie luati chiar dintr-un domeniu deficitar, reparatiile la strazi, in cadrul unui proiect de rectificare bugetara. "Am discutat cu arhitectii si pe spatiul de 19.000 metri patrati s-ar putea face blocuri cu 600-700 de apartamente, cu tot cu locuri de parcare.

Primaria ar putea lua un credit, s-ar construi blocurile, iar prin vanzarea lor am calculat ca s-ar castiga suma de 250 de miliarde lei, deci am fi in avantaj fata de suma propusa pentru vanzare si cu care nu vrea sa cumpere nimeni", a spus democratul.

Ideea intrarii Primariei pe piata imobiliara a fost agreata si de consilierii PSD, care vad, insa, lucrurile in alt fel, dorind sa combine afacerile cu protectia sociala. Consilierul Sorin Grindeanu, primvicepresedinte al filialei social-democratilor, propusese ca jumatate din teren sa fie parcelat si vandut, iar cu banii castigati din vanzare sa fie ridicata vile pe cealalta jumatate.

Consilierii PSD au calculat ca s-ar putea castiga cinci milioane de euro numai din vanzarea unui hectar si, astfel, ar fi rezolvata si criza de locuinte sociale. Nici una din cele doua parti nu agreeaza deloc ideea celeilalte parti, dar toti stiu una si buna: ca Primaria nu trebuie sa piarda acel teren extrem de valoros.

CJ vrea case in locul deponeului

Si administratia judeteana si-a exprimat interesul de a construi un cartier de vile la Covaci, pe locul unde se dorea amplasarea deponeului ecologic. Terenul de 60 de hectare se afla in proprietatea Consiliului Judetean, iar presedintele institutiei, Constantin Ostaficiuc (PNL), a lansat ideea unei asocieri cu o banca sau cu fonduri de investitii pentru materializarea proiectului.

El a apreciat ca acolo s-ar putea ridica 600 de case nu foarte scumpe, care sa fie apoi scoase pe piata libera.

Propunerea lui Ostaficiuc nu a fost, insa, pe placul prefectului Ovidiu Draganescu. Acesta a atras atentia ca o institutie publica nu poate intra pe piata imobiliara decat daca scopul este unul social. In plus, seful Prefecturii a propus ca terenul de 60 de hectare sa fie dat Primariei Timisoara, pentru retrocedari, propunere refuzata, insa, categoric de liderul CJ.