La reuniunea alesilor locali ai UDMR, la care au venit primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni, care a avut loc, sambata, la Miercurea Ciuc, presedintele Uniunii, Marko Bela, a vorbit pentru prima data transant despre autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Declaratia lui a fost salutata de separatistii maghiari ai Consiliului National Secuiesc - Scaunul Mures, intruniti si ei la Targu-Mures pentru a discuta despre autonomie.

Liderul UDMR a folosit un ton extrem de dur cand s-a referit la necesitatea obtinerii autonomiei si i-a indemnat pe participantii la reuniune sa nu mai priveasca, plini de speranta, nici catre Budapesta, nici catre Bucuresti.

"Avem nevoie de o autonomie teritoriala care sa ne permita sa decidem noi in problemele care privesc bugetul si care sa permita ca limba maghiara sa devina limba oficiala regionala", a spus presedintele Uniunii. Este pentru prima data cand Marko Bela nu mai ascunde intentiile de autonomie teritoriala pe criterii etnice sub sintagma de "autonomie culturala".

Marko Bela pledeaza pentru autonomie teritoriala

Autonomia a fost cuvantul care i-a determinat pe radicalii din Uniune sa paraseasca formatiunea si sa formeze alte structuri, paralele UDMR, al caror singur scop este obtinerea dreptului de guvernare teritoriala pe criterii etnice. Asa au fost infiintate Consiliul National Secuiesc (CNS), Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Uniunea Civica Maghiara (UCM).

Acestia au reprosat mereu conducerii UDMR ca a facut intelegeri cu liderii partidelor romanesti pentru obtinerea de avantaje personale.

Tocmai de aceea discursul de sambata al presedintelui Uniunii nu numai ca a luat prin surprindere, dar a dat o mare satisfactie separatistilor maghiari. "Acest lucru trebuia facut mai demult si poate ca acum am fi trait deja intr-o regiune autonoma.

Eu sper ca ceea ce a spus Marko Bela sa nu ramana doar cuvinte, ci sa faca sa devina realitate", a declarat presedintele Consiliului National Secuiesc - Scaunul Mures, Fodor Imre.

Trebuie spus ca autonomia teritoriala reprezinta un punct important al programului politic al UDMR, iar in ultima perioada liderii Uniunii au reclamat ca pentru judetele unde traieste populatie majoritar maghiara se aloca prea putini bani de la buget.

"Din moment ce suntem contribuabili la acest buget, de ce sa hotarasca Bucurestiul ce strazi se asfalteaza in judetul Harghita sau care cladiri se repara?", i-a intrebat Marko Bela pe alesii locali. Hotararea cu care a pus problema i-a determinat pe participanti sa ia o decizie.

In consecinta, acestia au adoptat o Declaratie prin care si-au exprimat vointa pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Uniunea pentru Tinutul Secuiesc

In documentul adoptat se arata ca aplicarea principiilor descentralizarii si realizarea diverselor forme de autonomie sunt teme imperativ necesare in aceasta perioada. Participantii la intalnire au decis infiintarea Uniunii pentru Tinutul Secuiesc si urgentarea crearii Regiunii de Dezvoltare a zonei Secuimii, in conformitate cu criteriile Uniunii Europene.

Toti alesii locali sustin proiectul de lege al Statutului minoritatilor nationale, care faciliteaza exercitarea principiului autonomiei culturale. Acestia considera necesara adoptarea proiectelor legislative necesare functionarii diverselor forme de autonomie teritoriala, iar in cadrul acestora realizarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Participantii la reuniunea de la Miercurea Ciuc cred ca demersul lor va primi si sprijinul majoritatii deoarece "Romania isi asuma spiritul si valorile europene".

Marko Bela a mai afirmat ca este nevoie de modificari legislative care sa permita initierea demersurilor pentru autonomie. La ora actuala nici Constitutia Romaniei, nici Directivele UE nu prevad acest lucru.

De asemenea, liderul Uniunii le-a cerut celor prezenti sa creeze imagini-simbol unice pentru Secuime. "Cei care intra in aceasta zona trebuie sa vada si prin simboluri iconice unice ca au ajuns in aceasta zona", a mai spus Marko.

Referendum pentru unificarea a trei judete

Consiliul National Secuiesc - Scaunul Mures a avut tot sambata, la Targu-Mures, o intalnire in pregatirea intrunirii CNS, care va avea loc in 30 septembrie la Sfantu Gheorghe. Presedintele Scaunul Mures al Consiliului, Fodor Imre, a salutat declaratia lui Marko Bela, iar singurul lui regret este ca "s-au pierdut foarte multi ani cu balbaiala UDMR".

Fodor a spus ca spera ca CNS va obtine statutul de partener egal cu UDMR in demersurile facute pentru autonomie. Ceea nu este exclus, avand in vedere ca la Miercurea Ciuc, liderul Uniunii a facut un apel de solidaritate catre toti maghiarii.

Totodata, conducerea Scaunului Mures a Consiliul a decis initierea unui referendum pentru infiintarea Tinutului Secuiesc ca regiune administrativ-teritoriala.

Sambata, la Sfintu Gheorghe, CNS va avea 4 puncte importante pe ordinea de zi: convocarea Adunarii Nationale a Secuilor, care va avea loc pe 4 noiembrie la Sfantu Gheorghe; convocarea referendumului la inceputul lunii decembrie; desfasuratorul modului de organizare a referendumului; invitarea de observatori neutri la referendum.

"Am mai luat o hotarare specifica CNS al Scaunului Mures, care stipuleaza ca in prealabil vor fi necesare doua conditii: obtinerea sprijinului din partea conducatorilor bisericilor traditionale si armonizarea cu celelalte formatiuni si organizatii maghiare (UDMR, UCM si CNMT)", a mai spus Fodor Imre.

El a adaugat ca demersurile facute pentru obtinerea autonomiei teritoriale se vor bucura de sprijinul unor politicieni romani, insa nu mizeaza pe un partid din tara noastra care sa sprijine in totalitate aceasta idee.

Fodor a dat asigurari ca romanii, minoritari in aceasta zona, nu vor avea de suferit. "Daca as crede macar o clipa ca romanii ar avea de suferit nu as mai milita nici o secunda pentru autonomie", a promis acesta.

Tinutul Secuiesc urmeaza sa fie format din judetele Harghita si Covasna in totalitate si o mare parte din judetul Mures. Marko Bela vorbea si despre Scaunul Aries din Cluj cu centrul la Huedin, insa Fodor sustine ca acolo maghiarii nu mai sunt majoritari.

In aceste conditii nu este exclus ca politicieni maghiari, care ani intregi s-au acuzat reciproc, sa se regaseasca in aceeasi barca, in drumul catre autonomie. Unul dintre acestia este chiar pastorul Tokes Laszlo, caruia i s-a retras in urma cu cativa ani chiar si titulatura de "presedinte de onoare" al UDMR, tocmai din cauza ca a pledat pentru autonomie.