Platforma "Sidermet" din orasul Calan (judetul Hunedoara) a fost exploatata, de-a lungul timpului, de mai multe firme care au castigat licitatia pentru demolarea si dezafectarea ei, ultima fiind firma "Forever". Platforma dezafectata a devenit o adevarata "mana cereasca" pentru tiganii care traiesc din furtul fierului vechi si adunatul carbunelui.

Ziua in amiaza mare rromii sparg gardurile care inconjoara combinatul si patrund cu carutele in perimetrul fostei unitati, fara a se sfii nici macar de fortele de ordine. Cu putin timp in urma acestia au dinamitat inclusiv "ursul" de fonta - un conglomerat de fier care se solidificase in furnal fara ca autoritatile sa ia vreo masura impotriva lor. Mai mult, exploziile au dus la craparea peretilor mai multor case din apropiere.

Fostul primar din Calan, Octavian Dumulescu, in timpul mandatului caruia a avut loc operatiunea de dezafectare a activelor fostului combinat siderurgic, este de parere ca firmele care au castigat licitatia pentru demolarea si dezafectarea combinatului au parcurs toate etapele legale, au facut in asa fel incat sa fie acoperiti de lege.

Cu toate astea "se intampla un lucru imoral pentru populatie. Ce s-a intamplat aici nu a fost o demolare, ci un jaf", sustine fostul edil.

Societatea "Forever" avea obligatia sa salubrizeze locul, insa dupa ce au scos tot fierul vechi din zona angajatii firmei si-au luat "jucariile" si au plecat. "O problema grava este faptul ca aceasta platforma a ramas nepazita. S-a achizitionat fierul vechi si tot ce era mai valoros, iar acum daca nu mai exista interes paza a fost retrasa.

In aceste conditii, tiganii din Calan, dar si cei veniti din Hajdat si Valea Jiului fura nestingheriti fierul vechi ce a mai ramas" a spus un localnic care are casa langa gardul combinatului.

"Tiganii nu se mai sfiesc de nimeni, sparg gardul si intra cu caruta pe platforma", a adaugat localnicul care nu a vrut sa isi dea numele de frica represaliilor din partea rromilor.

Politia nu face nimic

Mai mult decat atat, la aceste furturi politistii din Calan nu iau nici o atitudine. "Politia sta la intrarea in oras, iar tiganii defileaza prin fata lor cu carutele pline cu fier furat. Daca as fi politist nu as putea accepta asa ceva", a spus fostul primar al orasului.

Ciudata stare de letargie a oamenilor de ordine este confirmata si de locuitorii care au case in apropierea platformei. "Politistii nu fac nimic, se plimba de colo-colo, iar carutele trec prin fata lor", a spus un alt vecin al fostului combinat.