Simboluri anarhiste, nihiliste sau neonaziste pot fi vazute chiar in centrul municipiului Timisoara, pe peretii unor cladiri istorice sau pe monumente. Chiar in Piata Operei exista o statuie, reprezentand bustul regelui Ferdinand, pe soclul careia trecatorii pot observa semnul distinctiv al anarhismului, "A"-ul inscris intr-un cerc.

Acesta nu este, insa, un caz izolat. Si alte cladiri din piata reprezentativa pentru orasul de pe Bega au fost vandalizate cu inscriptii asemanatoare.

Cei care au in grija spatiul verde din mijlocul pietei sustin ca pana si pe soclul pe care se afla statuia Lupoaicei cu Romulus si Remus (primita cadou din partea municipalitatii orasului Roma), a fost desenat acelasi semn al anarhistilor, insa a fost sters ulterior.

Anarhismul este o miscare politica ce a luat fiinta in secolul al XIX-lea in Europa. Adeptii sai sustin distrugerea statului vazut ca principala sursa de nefericire a oamenilor si se impotrivesc oricarei ordini sau idei stabilite pana in ziua de astazi.

Nu doar asa-zisii adepti ai anarhismului au fost cei care si-au lasat amprenta asupra cladirilor istorice din centrul orasului. Lor li se alatura nihilisti - adeptii miscarii al carei prim sustinator a fost filozoful Friederich Nietzsche. Practic, acestia neaga insusi sensul vietii. Semnul distinctiv "N", inscris tot intr-un cerc, poate fi vazut pe unele edificii din Piata Unirii.

Razbunarea "grafferilor"?

Totodata, un imens scandal a izbucnit, in urma cu cateva luni, atunci cand pe peretii Teatrului National din Timisoara au fost descoperite mai multe zvastici fasciste. Apoi, pe un chiosc de ziare din centrul orasului a aparut inscriptia "Moarte tiganilor". Membrii comunitatii rrome au ripostat public, declarand ca se simt in nesiguranta din cauza acelei "declaratii de razboi".

Ambele cazuri au ramas nesolutionate, autorii nefiind identificati pana acum. Tinerii timisoreni cu care am stat de vorba considera ca responsabila pentru situatia creata ar fi chiar Primaria, deoarece nu pune la dispozitie locuri special amenajate, unde cei care deseneaza pe cladiri sa isi poata pune in valoare talentul artistic.

In orasul de pe Bega exista un singur loc unde graffiti-ul este permis, in pasajul situat in apropierea podului dinspre Piata Maria. Dar si acolo tinerii pot sa deseneze pe pereti doar in timpul unor concursuri organizate in mod special.

Pe de alta parte, Politia, prin purtatorul sau de cuvant, comisarul-sef Serban Pittner, sustine ca astfel de dosare, care sa vizeze "propaganda antirasiala" sau de alt gen, sunt foarte rare, in conditiile in care demararea unei anchete trebuie sa aiba la baza o sesizare din partea unei institutii sau a cetatenilor.