Zalaul risca sa ramana fara cel mai important proiect investitional din ultimii 10 ani. Primarul Zalaului Radu Capilnasiu ne-a declarat ieri ca exista posibilitatea „caderii” proiectului privind constructia soselei ocolitoare a orasului in cazul in care nu vor fi rezolvate problemele privind exproprierile pana in luna noiembrie.

Radu Capilnasiu a adaugat ca nu se stie data exacta pana la acare vor rezolvate aceste probleme, iar acest lucru va depinde in primul rand de persoanele pe a caror terenuri urmeaza sa fie construit drumul. Este vorba de aproximativ 113 persoane care urmeaza sa primeasca de la Consiliul Local sume de bani in functie de terenul pe care va trece soseaua.

Capilnasiu a adaugat ca acordarea despagubirilor poate dura cateva luni in cazul in care vor aparea contestatii, contestatii care vor fi solutionate numai in instanta. Cu alta ocazie, primarul a explicat ca in cazul in care aceste probleme nu vor fi rezolvate cate mai curand exista riscul ca Uniunea Europeana sa opreasca finantarea.

Zeci de persoane care ar urma sa fie expropriate s-au prezentat in fata instantei din Zalau in data de 15 septembrie, nemultumite fiind de banii pe care ar urma sa-i primeasca. Radu Capilnasiu a explicat ca aceste persoane s-au prezentat la proces cu contestatii verbale urmand ca pe data de 20 octombrie sa aiba loc un nou proces.

Pana la data de 20 octombrie persoanele in cauza vor trebui sa isi exprime nemultumirile in scris pentru a putea fi prezentate instantei.

„Am discutat despre aceasta problema si cu seful Delegatiei Comisiei Uniunii Europene in Romania, Jonathan Scheele, iar acesta a spus ca daca nu va fi rezolvata problema exproprierilor finantarea risca sa fie oprita, pentru ca au mai fost cazuri de castigare a unui proiect, iar firma constructoare a asteptat si doi ani ca sa lucreze din cauza problemelor de expropriere.

Valoarea despagubirilor care urmeaza sa fie acordate este de 5-10 euro pe metru patrat, in functie de calitatea si zona in care se afla terenul. Eu nu cred ca aceasta problema se va rezolva. Proiectul este sub semnul intrebarii”, a mentionat Capilnasiu. Primarul a spus ca valoarea proiectului este de 10 milioane de euro din care circa 3 milioane ar urma sa fie asigurati din bugetul local.

„Nu ar fi o problema asigurarea acestor bani, ci cei care doresc sa se imbogateasca rapid. Pana in luna noiembrie, reprezentanti ai Uniunii Europene trebuie sa semneze memorandumul privind acordarea finantarii, iar daca pana atunci problema exproprierilor nu va fi solutionata, finantarea va fi blocata”, a incheiat primarul.