Seful Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, Gheorghe Sorescu, s-a lansat intr-un atac dur la adresa institutiei pe care o conduce. Este prima data cand cineva din cadrul Fiscului recunoaste incapacitatea acestei institutii de a preveni si combate evaziunea fiscala din domeniul alcoolului si ineficienta celor 14 supraveghetori fiscali.

„Eu cred ca ar fi o mai mare eficienta fara supraveghetori fiscali. Platim mult pentru a tine sistemul de supraveghere, iar efectul e zero. La producatorii de alcool avem cate un om la orice ora, la controale totul iese OK, iar mai apoi facem capturi de cisterne cu alcool. Nu se poate asa ceva. Nu este nici o eficacitate a acestui sistem.

Mai mult, oamenii mei trebuie platiti dublu pentru munca la sfarsitul saptamanii”, a declarat Sorescu. Acesta nu i-a iertat nici pe colegii sai de la Bucuresti si si-a indreptat tirul si catre ei, facand referire la multitudinea de controale la antrepozitele fiscale botosanene comandate de la centru, in conditiile in care Fiscul are un om la supraveghere 24 de ore din 24.

Prezenta permanenta a finantistilor si numarul mare de controale care se fac la producatorii de alcool este considerata de Sorescu drept o anomalie cronica, caracteristica situatiei actuale a tarii. „Cei de la Bucuresti nu fac decat controale, cate zece pe luna la fiecare producator de alcool, dar nu descopera nimic.

S-a creat un mit la Bucuresti: Botosani si Maramures patriile evaziunii fiscale. Dar, cati evazionisti au fost prinsi, cati au fost condamnati? La aceste capitole rezultatele sunt zero. Atunci, fie producatorii nostri sunt linistiti, sunt cuminti, nu fac gogomanii, fie cei de la Bucuresti sunt usor de uns cu miere si nu gasesc niciodata nimic”, a completat seful Fiscului botosanean.

Potrivit lui Sorescu, unele firme capata certificate de buna-purtare in urma zecilor de controale lunare in urma carora nu se descopera nimic.

In cazul in care se descopera bauturi contrafacute, fara timbre fiscale sau fara documente fiscale, patronii suspectati a avea legaturi cu afacerile ilegale cu alcool invoca numarul mare de controale la care au fost supusi si faptul ca in urma acestora au iesit curati lacrima.

Totodata, directorul executiv al Fiscului a precizat ca in mai toate cazurile, organele de control si ancheta (Fisc, Garda Financiara, Politie) stiu intr-un procent de 80% comportamentul unui producator de alcool: „Atunci, daca se stie comportamentul unui agent economic ori se stie ca face gogomanii si se trece cu vederea, din anumite interese, ori este corect si atunci trebuie lasat in pace.

Nu se explica numarul mare de controale din moment ce nu se gaseste nimic”. Sorescu a precizat ca isi doreste ca cei 14 supraveghetori fiscali din acest moment sa fie redusi numeric la jumatate, cei exclusi din acest sector urmand a fi redistribuiti la alte servicii din cadrul Directiei de Finante.