Procuroarea sibiana Laura Codruta Kovesi a fost propusa ieri de Ministrul Justitiei, Monica Macovei, in functia de Procuror General al Romaniei. Propunerea a fost facuta dupa ce postul a ramas vacant, dupa demisia fostului procuror general Ilie Botos, si el de loc din Sibiu.

Kovesi are 33 de ani, si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, iar acum conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT

Laura Codruta Kovesi si-a inceput activitatea in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, promovand in 1999 la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu.

Din noiembrie 2000 pana in septembrie 2004, a ocupat functia de procuror sef al structurii teritoriale Sibiu de Combatere a Criminalitatii Organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Laura Codruta Kovesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.

In functiile detinute de-a lungul timpului, Laura Codruta Kovesi a condus, coordonat si efectuat urmarirea penala in dosare complexe avand ca obiect infractiuni din sfera criminalitatii organizate, reusind anihilarea unor grupari infractionale care actionau in domeniul criminalitatii informatice, trafic de droguri, trafic de persoane si infractiuni cu violenta.

In cariera profesionala de pana acum, Laura Codruta Kovesi a activat in cadrul mai multor structuri de parchet, fapt ce i-a permis sa isi formeze o viziune de ansamblu asupra problemelor institutionale, economico-financiare si de personal cu care se confrunta procurorii.

"Ma simt foarte onorata”

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Justitiei, Monica Macovei considera ca experienta de pana acum ii va fi utila Laurei Kovesi in activitatea sa viitoare, permitandu-i sa adopte decizii informate pentru continuarea procesului de reforma a Ministerului Public.

In plus, tineretea si capacitatea de a initia procesul de schimbare, o recomanda pe Laura Codruta Kovesi pentru ocuparea acestei pozitii. Procuroarea sibiana ne-a declarat ca se simte deosebit de incantata de propunerea care i-a fost facuta. „Ma simt foarte onorata de aceasta propunere, oricum este deocamdata la nivel de propunere si mai dureaza pana va avea loc numirea.

Astept acum sa fie indeplinite toate formalitatile”, spune procuroarea Codruta Kovesi.

Propunerea de numire a procurorului Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al Romaniei a fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.