Anul trecut s-a dovedit prolific pentru bogatii Sibiului, care au devenit si mai bogati. Printre cei care se remarca, prin evolutia societatilor detinute sunt Ilie Carabulea, patronul holdingului Alcomsib, Gheorghe Aldea, patronul Alcomsib, precum si Gheorghe Calburean, omul de afaceri mediesean.

„Din spate” vine in forta Ioan Ciolan, a carui afacere, lantul de magazine si centre comerciale Ambient, s-a extins foarte mult teritorial, fapt care a permis firmei atingerea unei cifre de afaceri de 78 de milioane de euro. Grupul afaceristilor tineri este condus de Horatiu Cercel. Acesta conduce societatea „Concefa”, cu santiere in Sibiu, dar si in judetele invecinate.

Din acest top fac parte si oamenii de afaceri mai putini vizibili, ca Gheorghe Calborean sau Aurel Muntean, in jurul carora s-au creat divese legende. ZIARUL de Sibiu va prezinta pe cativa din milionarii in euro ai Sibiului si evolutia afacerilor acestora in 2005 comparativ cu 2004. In editiile viitoare ale ZIARULUI de Sibiu vom continua prezentarea celor care conduc afacerile din judet.

In acest numar puteti citi cum au facut primele milioane, precum si nivelul la care au ajuns acum cunoscutii oameni de afaceri sibieni Ilie Carabulea (Atlassib), Gheorghe Aldea (Redal si Alcomsib), Ioan Ciolan (Ambient), Mircea Bulboaca (grupul Con-A), Gheorghe Calburean (Dafora), Aurel Muntean (Imparatul Romanilor), Ioan Teusan (Constructii SA), Eftimie Costeiu (Balanta), Horatiu Cercel

(Concefa), fratii Varcolacu (Mondex), Vasile Presecan (Transagape) si Ciprian Albu (Trans Europa).

Anul trecut s-a dovedit prolific pentru bogatii Sibiului, care au devenit si mai bogati. Printre cei care se remarca, prin evolutia societatilor detinute sunt Ilie Carabulea, patronul holdingului Alcomsib, Gheorghe Aldea, patronul Alcomsib, precum si Gheorghe Calburea, omul de afaceri mediesean.

“Din spate” vine in forta Ioan Ciolan, a carui afacere, lantul de magazine si centre comerciale Ambient, s-a extins foarte mult teritorial, fapt care a permis firmei atingerea unei cifre de afaceri de 78 de milioane de euro. ZIARUL de Sibiu va prezinta pe cativa din milionarii in euro ai Sibiului si evolutia afacerilor acestora in 2005 comparativ cu 2004.

In editiile viitoare ale ZIARULUI de Sibiu vom continua prezentarea celor care conduc afacerile din judet.

Ilie Carabulea, Atlassib

Aproape de 50 mil. de euro

Unul din cei mai puternici oameni de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea detinea anul trecut, potrivit estimarilor celor de la revista Capital, o avere de peste 45 de milioane de euro. Evolutia firmelor din 2005 si din prima parte a acestui an au adaugat milioane bune in contul omului de afaceri sibian.

Holdingul Atlassib inregistra in 2004 o cifra de afaceri de peste 124 de milioane de dolari (aproape 100 mil. de euro). Investitiile pornite de grupul Atlassib in 2005, printre care constructia hotelului de patru stele, au ridicat nivelul cifrei de afaceri a firmelor din grup cu cateva procente.

Cifrele de afaceri inregistrate de firmele membrele grupului Atlassib anul trecut arata o crestere de cateva milioane de euro a cifrei de afaceri cumulata. Rulajul realizat pe 2005 numai de catre societatea-mama Atlassib SRL, s-a ridicat la 193,2 milioane de lei (aproape 56 milioane de euro). Profitul inregistrat doar de Atlassib SRL a trecut in 2005 de 25,5 milioane de lei (7 mil. de euro).

Gheorghe Aldea, Alcomsib

Avere de 21 mil. de euro

Afacerile de succes ale lui Gheorghe Aldea poarta numele de Alcomsib si Redal. Numai cele doua firme au realizat pe anul trecut o cifra de afaceri cumulata de peste 60 de mil. de lei (16,7 mil. de euro). Evolutia de anul trecut a firmelor lui Aldea il plaseaza pe acesta tot in topul celor mai bogati oameni ai Sibiului.

Potrivit topului realizat de revista Capital, Gheorghe Aldea avea o avere estimata la 20 de mil. de dolari si afaceri in domeniul alimentar, dar si imobiliar. Averea estimata a lui Gheorghe Aldea pentru acest an este de 25 milioane de dolari (circa 21 mil. de euro).

Ioan Ciolan, Ambient

Cifra de afaceri de 78 mil. euro

Afacerea Ambient, pornita imediat dupa revolutie "aproape din nimic", de Ioan Ciolan, s-a dezvoltat substantial in 2005. Reteaua de magazine si centre comerciale a fost extinsa, fapt care a dus la o marire a volumului vanzarilor. In consecinta, cifra de afaceri a crescut, pana la 78 de milioane de euro, cu 5% mai mult decat valoarea obtinuta in 2004.

Anul trecut compania a investit 7 milioane de euro in deschiderea unui centru comercial de lux la Cluj prin intermediul Ambient Cluj, parte a grupului Ambient. Ambient Sibiu, unul dintre cei mari mari distribuitori de materiale de constructii, a inregistrat in primul semestru al anului curent vanzari de aproximativ 63 mil.

euro (220,3 milioane de lei), in crestere cu 85% fata de perioada similara a anului precedent. Ambient estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 133,5 mil. euro, in crestere substantiala fata de 2005.

Mircea Bulboaca, grupul Con-A

Afaceri in crestere cu 60 la suta

Rulaj de 25 mil. de euro

In 2004, grupul de firme Con-a inregistra o cifra de afaceri de putin peste 15 milioane de euro. Anul 2005 a adus insa pentru Con-a o evolutie spectaculoasa. Grupul Con-a a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 25 de mil. de euro, cu peste 60 la suta mai mare decat in 2004. Segmentul "constructii" al grupului a inregistrat un rulaj de 15 milioane de euro.

Grupul Con-a cuprinde mai multe firme specializate, inclusiv pe furnizarea de materiale de constructii. Conducerea grupului apreciaza o crestere de 80 la suta a cifrei de afaceri pentru anul in curs, comparativ cu anul trecut.

Cele mai importante contracte derulate de grupul de constructii al carui presedinte este Mircea Bulboaca sunt supermarketurile din complexul de la Selimbar si hotelul de patru stele din spatele Primariei. De asemenea, Con-a deruleaza alaturi de Dafora si o firma germana proiectul de modernizare a terminalului aeroportului sibian, in urma castigarii licitatiei publice, cu o luna in urma.

Gheorghe Calburean, Dafora

Afaceri de 37,5 mil. euro

In 2004, omul de afaceri Gheorghe Calburean a derulat, prin grupul de firme Dafora, afaceri de peste 33 de milioane de euro.

Grupul de firme, care desfasoara activitati in domeniul forajului petrolier si constructiilor a avut in 2005 o cifra de afaceri de 134,4 milioane de lei (37,5 milioane de euro), in crestere cu 15 la suta comparativ cu 2004. Dafora a obtinut in 2005 un profit net de 7,37 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). Grupul Dafora isi dezvolta in ultimii ani mai ales sectorul de constructii.

Dafora deruleaza doua proiecte imobiliare de amploare, in Medias si Cristian, precum si in Sibiu unde ridica un bloc de locuinte. Dafora este alaturi de Con-a si o firma germana, partener in proiectul de modernizare a aeroportului din Sibiu, proiect evaluat in total la peste 55 milioane de euro.

Aurel Muntean, Imparatul Romanilor

Afaceri de 13,5 mil. de euro

Unul din bogatii Sibiului este Aurel Muntean, al carui num este legat de hotelul Imparatul Romanilor. Firmele lui Aurel Muntean au realizat pe 2005 o cifra de afaceri de aproape 47 milioane de lei, in scadere usoara, comparativ cu 2004. Hotelul Imparatul Romanilor a avut in 2004 o cifra de afaceri cu doar cateva zeci de mii de lei noi mai mare decat in 2005.

Profitul relizat de Aurel Muntean in 2005, prin Hotel Imparatul Romanilor, trece de 6,5 milioane de lei.

Ioan Tusinean, Constructii SA

Crestere a afacerii cu 40 la suta

Numele lui Ioan Tusinean este legat direct de el al lui Marius Sitaru, alaturi de care este partener in afaceri. Constructii SA si Sinecon SRL lucreaza "in tandem", cea mai mare participare avand-o de departe Ioan Tusinean. Cifra de afaceri inregistrata de compania Constructii SA, pe 2005 a trecut de 22,5 milioane de lei (6,3 milioane de euro), in crestere cu 40 la suta, comparativ cu 2003.

Profitul inregistrat de Constructii SA anul trecut a fost de circa 680.000 de lei (190.000 de euro).

Eftimie Costeiu, Balanta SA

Afaceri de 4,3 milioane de euro

Omul de afaceri Eftimie Costeiu isi are numele legat de Balanta SA, societate pe care o patroneaza de ani buni. In 2005, Balanta SA a inregistrat o cifra de afaceri de peste 15 milioane de lei (4,3 mil. de euro). Potrivit lui Eftimie Costeiu, compania a inregistrat profit in fiecare an, dupa 1990. Balanta SA Sibiu acopera 80 la suta din piata romaneasca de cantare electrice si mecanice.

Principalele proiecte demarate de compania sibiana in ultimul an se refera la amenajarea unui hotel de 3,5 mil. de euro si constructia, printr-un partener australian, a unui complex comercial, o investitie de 20 de mil. de euro.

Horatiu Cercel, Concefa

Cifra de afaceri de 11,6 mil. euro

Horatiu Cercel conduce o afacere al carui nume este legat de podul de peste Gara, cat si pentru lucrarile de reabilitare ale sediului nou al Primariei Sibiu. Constructiile sunt un domeniu care merg bine pentru cei aflati pe piata, astfel ca afacerile in acest domeniu i-au adus lui Horatiu Cercel o avere estimata, anul trecut, la peste cinci milioane de dolari.

Concefa a reusit anul trecut o cifra de afaceri de aproape 42 de milioane de lei (11,6 mil. de euro), in scadere usoara fata de 2004.

Fratii Varcolacu, Mondex

6,5 mil. de euro, in crestere

Averea fratilor Varcolacu a fost evaluata anul trecut, de revista Capital la circa 6,5 mil. de euro. Evolutia firmei Mondex in 2005 a mai adaugat putin la aceasta suma. Societatea condusa de Calin si Virgil Varcolacu, Mondex, unul dintre cei mai mari jucatori din industria de profil, a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de peste 5,5 milioane de euro.

Conducerea Modex asteapta in acest an o atingere a pragului de 30 de milioane de lei (peste 8 milioane de euro), pentru cifra de afaceri.

Vasile Presecan, Transagape

Profit dublat

Afaceri de 7,3 mil. de euro

Vasile Presecan, administratorul Trans Agape, a condus societatea, in 2005, catre o cifra de afaceri de 26,3 milioane de lei (7,3 milioane de euro), in crestere cu 40 la suta comparativ cu 2004. Proiftul inregistrat de Trans Agape pe parcursul anului trecut este de circa 3 milioane de lei (aproape 840.000 de euro).

Anul 2005 a insemnat astfel o evolutie foarte buna a afacerii Trans Agape, care inregistreaza o crestere a profitului cu nu mai putin de 130 la suta, comparativ cu 2004 cand a avut un profit de 1,37 milioane de lei.

Ciprian Albu, Trans Europa

Afaceri in scadere cu 43 la suta la 1,2 mil. de euro

Anul trecut a fost un an mai prost pentru afacerea familiei Albu. In 2005, Trans Europa, firma lui Ciprian Albu, a avut un profit de doar 92.000 de lei noi (920 milioane de lei vechi), la o cifra de afaceri de 4,47 mil. de lei (putin peste 1,2 milioane de euro). Asta dup ca in 2004, rulajul efectuat prin firma Trans Agape a trecut de 6,3 mil.

de lei, iar profitul aferent lui 2004 a fost de 880.000 de lei. Trans Europa este un nume cunoscut in intreaga tara, fiind un una din principalele legaturi rutiere ale romanilor cu restul Europei.

Laurentiu PARNICA