O firma de productie germana a filmat pentru prestigiosul canal de televiziune ZDF - Departamentul Cultura si Stiinta mai multe secvente pentru un film documentar-artistic in Pestera Bolii, aflata la intrarea in municipiul Petrosani si in incinta Castelului Huniazilor, din municipiul Hunedoara.

Reprezentantii Ifage Film Produktion au aflat de aceasta locatie din presa si au ales-o drept cadru pentru doua secvente ale filmului "Legenda Nibelungilor", in care protagonistul se lupta cu un balaur. Filmari pentru acelasi documentar au avut loc, timp de doua zile si la Castelul Huniazilor din municipiul Hunedoara

Producatorii, impresionati de Pestera Bolii

Emeric Suhanek, presedintele Asociatiei de Ecologie Petro Aqua Petrosani, care i-a insotit pe nemti la filmari, spune ca producatorii filmului documentar- artistic au fost profund impresionati de maretia pesterii si s-au comportat ireprosabil: "Cand au vazut pestera, cu sala cea mare au ramas inmarmuriti si nu le venea sa creada.

Toti spuneau ca aici locatia este extraordinara pentru a fi turnate filme istorice, de aventura si legende. Au venit cu sase masini mari si au stat in Pestera cateva ore, dar cand au plecat totul a ramas ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat aici".

Dupa zeci de ani in care a fost lasata in paragina, Pestera Bolii - care face parte din arealul natural al Rezervatiei Gradistea Muncelului, ce cuprinde Cetatea Dacica Bolii, Castrul de la Crivadia si Canionul Crivadia - a fost redeschisa publicului pe data de 1 Mai, dupa ce a fost curatata si amenajata de Asociatia Petro Aqua.

Dupa redarea in circuitului turistic, Pestera Bolii a fost gazda mai multor evenimente: o nunta, un botez si chiar un concert de muzica religioasa, a - cappela. Pestera a fost sapata in calcar de Paraul Jupaneasa, iar numele ei provine de la familia Bolia, al carei nume apare pentru prima data in anul 1404, intr-un act de donatie al regelui Sigismund.

"Motor! la Castelul Huniazilor

La Castelul Huniazilor filmarile au inceput luni si se desfasoara, inclusiv astazi, in zona santului de aparare al castelului, curtea interioara si Sala Dietei. "Avantajele realizarii unei productii cinematografice, la castel, sunt multiple si imediate.

Pe de o parte, beneficiile financiare si mediatice, obtinute de castel, implica realizarea statutului de autofinantare al muzeului, precum si resurse suplimentare care pot fi dirijate catre lucrarile de restaurare, care sunt deosebit de scumpe si costisitoare.

Taxa perceputa pentru o ora de filmare in incinta castelului este de 400 lei noi, iar contractul incheiat cu casa de productie este pentru 18-20 de ore", declara directorul muzeului Nicolae Ceriser.

Pe parcursul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda realizarii mai multor productii cinematografice de prestigiu, filme artistice, documentare sau clipuri publicitare, aici fiind ecranizate momente celebre din istoria romanilor sau din istoria universala: "Francois Villon", "Vlad Tepes", "Mihai Viteazul", "Alexandru Lapusneanu", "David", "Vlad, "Jacqou le Croquat", "Blood Rayne".

Anul trecut, la Castelul Huniazilor, au fost turnate cateva scene pentru filmul "Regii blestemati", din distributie facand parte cunoscutii actori, Jeanne Moreau si Gerard Depardieux.

Motivul pentru care acest castel este ales de multi regizori straini, il reprezinta constructiile din secolul al XVII-lea, restaurarea din finalul secolului al XIX-lea si in-ceputul secolului al XX-lea, care ofera o mixtura unica de elemente arhitecturale apartinand Renasterii, stilurilor baroc si neogotic.

Cel care a pus prima piatra la temelie, in secolul al XV-lea, a fost Voicu, tatal lui Ioan de Hunedoara (Johannes de Hunyad). Initial era o cetate armata, unde Ioan de Hunedoara a construit fortificatii cu turnuri. Abia dupa ce a fost ales Guvernator al Ungariei a adaptat castelul nevoilor de locuit.