Lucratorii Directiei Silvice (DS) Salaj nu vor mai asigura paza in padurile proprietate privata gratuit asa cum se intampla acum. Directorul Directiei Silvice, Dorel Oros, a declarat ca proprietarii padurilor trebuie sa incheie contracte cu Romsilva pentru paza acestor paduri, pentru ca altfel vor fi afectate de taierile ilegale avand in vedere ca nu vor mai fi pazite de lucratori silvic.

Oros a spus ca de doi ani de zile aceste paduri sunt pazite fara ca proprietarilor sa li se ceara bani, lucru care nu se va mai intampla. Fiecare proprietar de padure va trebui sa incheie pana la sfarsitul acestui an contract fie cu Romsilva, fie cu o unitate de profil privata. Taxa care va fi perceputa de Romsilva pentru fiecare hectar de padure pazit va fi de 8 euro pe an.

„Nu se incheie astfel de contracte din mai multe motive. Din cauza lipsei de bani, a ignorantei, dar si pentru faptul ca multi nu mai castiga de pe urma padurilor, unele fiind deja secatuite. Trebuie stiut insa faptul ca amenzile sunt foarte mari, de la 10 pana la 100 de milioane de lei vechi. Consecintele vor fi grave atat pentru proprietari cat si pentru mediu.

Directia Silvica nu va mai pazi padurile gratuit, iar daca ne vom retrage padurile vor deveni vulnerabile in fata hotilor”, a mai spus Oros.

Lemnele de foc nu se scumpesc in Salaj

Peste 90 la suta din cererile pentru restituirea padurilor, cereri inregistrate in Salaj, au fost solutionate. Dorel Oros a spus ca celelalte cereri sunt solutionate cu dificultate pentru ca in cele mai multe cazuri s-a ajuns in instanta, iar asta pentru ca reformele agrare din 1921 si 1945 sunt interpretate diferit.

„De acum inainte nu activitatea de retrocedare va fi de baza la noi, ci activitatea specifica in domeniul silvic”, a mai afirmat Oros. Cat priveste cazurile de coruptie in randul lucratorilor silvici, Oros, a explicat ca a facut sesizari in cazul unor angajati de la ocoale, dar ca in multe cazuri „parchetul i-a scos nevinovati”.

Referitor la comertul cu lemne de foc, Oros a asigurat ca „la noi lemnele de foc nu se vor scumpi in acest an. Metrul cub de lemne pentru foc este mai mic cu 30 la suta fata de pretul de referinta stabilit la nivel national, pret care este de 620.000 de lei vechi. Vom majora preturile probabil in luna februarie a anului viitor”.