Mai grav este ca societatea de constructii nu respecta conditiile pentru desfasurarea acestui gen de proiect imobiliar, astfel ca persoanele care doresc sa treaca pe langa viitoarea constructie pot ajunge oricand in fata unei masini care circula regulamentar pe a doua banda de pe Dorobantilor.

In aceste conditii lucreaza societatea care a realizat blocurile sociale de pe Calea Floresti si care mai construieste un parking de 380 de locuri, ambele lucrari finantate din bugetul local.

Societatea Transilvania Constructii, care executa numeroase lucrari de amploare in Cluj-Napoca, inclusiv pe banii Primariei, arata ca, in goana dupa finalizarea imobilelor la termen, nu mai tine cont de toate regulile impuse de autoritati santierelor.

Un caz flagrant este cel al constructiei de opt etaje (3S+P+8E) ce se ridica la numerele 18-20 de pe Bulevardul Dorobantilor (pe partea cu Palatul de Justitie). Reporterii ZIUA de Cluj au observat la fata locului (vezi fotografiile) cum oamenii sunt nevoiti sa ocoleasca santierul, patrunzand pe a doua banda de circulatie.

Deoarece nici un muncitor de la Transilvania Constructii nu le da indicatii, iar vizibilitatea este foarte redusa, orice trecator poate deveni victima unui sofer mai putin atent.

Unii oameni prefera sa treaca prin perimetrul santierului, incercuit cu banderole, cu toate ca nu exista un pasaj special amenajat pentru a proteja pietonii, asa cum se poate observa la alte santiere, ca de exemplu cel de la Directia Finantelor Publice. Inadmisibil ca aceasta strada (Dorobantilor - n. red.) sa fie blocata in special in mijlocul zilei, cand traficul este infernal.

Autoritatile trebuie sa ia masuri, caci altfel exista sanse mari sa se produca accidente grave, a declarat un sofer furios. De cealalta parte a baricadei, pietonul Bogdan Andresan face haz de necaz: Trebuie sa trag cu ochiul dupa masina (o utilitara a societatii de constructii - n. red.), sa vad daca nu vine un autoturism de care sa ma feresc. Parca e un joc video, numai ca mult mai real.

Politistii pun piciorul in prag

Unul dintre cei care au remarcat cazul de pe Dorobantilor este seful Biroului drumuri nationale si europene din cadrul Politiei Rutiere Cluj, Sorin Rus (fostul sef al Biroului Politiei Rutiere Cluj-Napoca). Acesta merge pe Dorobantilor in fiecare dimineata, ducandu-si copilul la scoala, si spune ca ceea ce se intampla in dreptul numerelor 18-20 este o aiureala. Ei (constructorii - n.red.) trebuie sa delimiteze spatii pentru circulatia pietonilor, sa respecte un plan de semnalizare si au posibilitatea chiar sa amenajeze o trecere de pietoni temporara, a declarat Rus pentru ZIUA de Cluj.

Inlocuitorul acestuia la sefia Politiei Rutiere a municipiului, Florin Goia, a precizat pentru ZIUA de Cluj ca Transilvania Constructii a primit avizul politiei pentru amenajarea santierului pana la data de 31 decembrie, dar ca reprezentantii societatii nu au respectat prevederile avizului privind semnalizarea obiectivului cu balize si lumini pe timp de noapte.

Din aceasta cauza, conducerea Transilvania Constructii a fost chemata la sediul Politiei Rutiere pentru lamuriri. Daca nu se conformeaza, vom opri lucrarea, a declarat Goia. ZIUA de Cluj a incercat sa clarifice situatia si cu presedintele Consiliului de Administratie al Transilvania Constructii, Mircea Timote, dar o secretara a societatii ne-a spus ca acesta este plecat timp de o saptamana.