Lucrari supraevaluate, nefinalizate, dar predate, termene depasite cu aproximativ doi ani, deficiente... Sunt doar cateva dintre coordonatele unei maga-afaceri de peste 62 de milioane de dolari - „Proiectul - Inchideri de mine”. Lista neregulilor apare intr-un raport al Curtii de Conturi a Romaniei, care a realizat un raport de audit a performantei acestui proiect.

Lista neregulilor din proiectul „inchideri de mine” se extinde! Mega - afacerea, care se cifreaza la fabuloasa suma de aproximativ 62,5 milioane dolari, a intrat si in vizorul Curtii de Conturi a Romaniei. Institutia a publicat un raport de audit al performantei privind „Proiectul - Inchideri de mine”, pentru perioada 2000-2004.

Potrivit raportului, valoarea totala a proiectului a fost de 62,5 milioane de dolari, suma asigurata din trei surse: BIRD- 44,5 milioane de dolari, Departamentul pentru Dezvoltare Internationala - 5,25 milioane de dolari si Guvernul Romaniei - 12,75 milioane de dolari.

Inceputul acestei afaceri, care s-a transformat in vaca buna de muls pentru diferiti potentanti, a fost initiat dupa inchiderea celor peste 130 de mine, in perioada 1997-1998. Atunci, programul a fost estimat la 45 de milioane de dolari.

Printr-o Hotarare de Guvern din anul 1998, au fost alese 29 de mine, care sa fie incluse in acest program pilot, „fara sa existe o fundamentare transparenta a modului de selectie”. Potrivit raportului, in prima faza, cea de pregatire, lucrarile de inchidere de mine au fost supraevaluate. Motivatiile servite ar fi lipsa de experienta in acest domeniu, dar si estimarea costurilor.

Nefinalizate, dar predate! In urma verificarilor efectuate de Curtea de Conturi, s-a concluzionat ca „in general, lucrarile de inchidere si ecologizare efectuate la minele din cadrul proiectului au fost la standardele acceptate, cu unele exceptii”. Probabil pe lista exceptiilor figureaza si proiectele din Maramures, despre ale caror probleme, GAZETA a scris in repetate randuri.

Mai mult, si alte institutii, precum Garda Nationala de Mediu, au confirmat neregulile sesizate de publicatia noastra. In fine, o alta ciudatenie ar fi ca, unele lucrari nu au fost finalizate, desi fusesera inchise si obiectivele au fost predate destinatarului final, respectiv comunitatilor locale.

Alta problema, existenta si la perimetrul minier Burloaia din Maramures, a fost modul de gestionare a cladirilor, si, mai ales, deficientele de comunicare, care au generat necesitatea de reproiectare a planurilor de remediere, „putand influenta eficacitatea imbunatatirilor de mediu planificate”.

Tot pe lista „hibelor” apare si efectuarea defectuoasa sau neefectuarea inventarierii patrimoniului (asa cum prevede legea) sau deficientele privind modul de valorificare a bunurilor apartinand minelor inchise. Zonele miniere din jurul Baii Mari sunt „celebre” pentru furtul de fier vechi din galerii, sau chiar distrugerea unor lucrari de la gurile de mina, in acest scop.

O alta tara a proiectului a fost respectarea, sau mai bine zis nerespectarea termenului de finalizare a lucrarilor, care a fost depasit cu aproximativ doi ani. Cauzele? Ploile, necesitatea inlocuirii consultantului tehnic, echipamentele invechite etc.

Raportul a urmarit si componenta de atenuare a impactului social din acest proiect, insa nici programul de acordare a microcreditelor (cifrat la aproape 5 milioane de dolari) nu a avut efectele scontate.

Potrivit raportului, programul a fost insuficient mediatizat, nu a incurajat mediul de afaceri, costurile operationale ale programului au fost extrem de ridicate si, mai mult, cele mai multe dintre microcredite au avut ca destinatie achizitiile de animale, seminte, materiale etc. si nu de mijloace fixe necesare derularii unor activitati economice.

Nici stimulentele acordate angajatorilor care instruiesc si incadreaza in munca someri din zonele miniere nu au fost mai bine gestionate, guvernantii dovedindu-se mai preocupati de absorbtia fondurilor decat de rezultatele proiectului. Raportul e „intesat” de recomandari pentru toate institutiile implicate. Asta, pentru ca zeci de mine urmeaza sa fie inchise. Ramane de vazut cum.