Romania va adera la Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007, lucru cert de acum cateva saptamani. Anuntul a fost facut de Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, in fata Parlamentul European, la Strasbourg.

Barroso a felicitat cele doua tari ce se vor alatura celor 25 de state membre ale UE, declarand ca: “As vrea sa felicit atat Bulgaria, cat si Romania pentru toate eforturile pe care le-au depus, pentru a ajunge aici.

Totodata, tin sa felicit Parlamentul European pentru cea de-a cincea extindere a Uniunii Europene, cat si pentru ca prin aceste actiuni a adus pacea, stabilitatea si prosperitatea pe continentul european”.

Admiterea Romaniei ca stat membru, in cel de-al cincilea val, ne va obliga si la indeplinirea unor conditii, cu toate ca nu mai suntem amenintati de activarea clauzei de salvgardare. Astfel vom fi in continuare monitorizati pentru a atinge patru repere, identificate de raportorii Comisiei Europene.

Acestia au decretat ca Romania va fi supravegheata pentru a asigura functionarea sistemului judiciar intr-o maniera mai transparenta si eficienta, in special prin intarirea capacitatii si responsabilitatii Consiliului Superior al Magistraturii, dar si prin raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri de procedura civila si penala.

De asemenea a fost prevazuta infiintarea agentiei de integritate cu responsabilitati in verificarea averilor si potentialelor conflicte de interese si in emiterea unor decizii obligatorii pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni descurajatoare.

Comisarii eurpeni au subliniat si necesitatea continuarii efectuarii de investigatii profesioniste si nepartinitoare in cazurile de coruptie la nivel inalt, precum si luarea de masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special in administratia publica locala.

Raportul Comisiei Europene, prezentat in plenul Parlamentului European, a reconfirmat faptul ca Romania are o economie de piata functionala si ca politicile fiscale, monetare si salariale adoptate sunt cele potrivite. «Romania a facut in continuare progrese in ceea ce priveste stabilitatea macroeconomica si reforma economica.

Actualul ritm al reformelor ii va putea permite sa faca fata presiunilor competitive si fortelor de piata din interiorul Uniunii» , s-a precizat documentul CE.

In cazul agriculturii, raportorii CE au remarcat ca trebuie continuate masurile care au fost demarate deja.

Intrucat pregatirile pentru crearea unui Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) deplin functional necesita in continuare eforturi sustinute si avand in vedere ca aproximativ 80% din fondurile alocate agriculturii in Romania sunt gestionate de catre acest sistem, Comisia va adopta un mecanism care sa ofere cadrul necesar pentru o decizie ulterioara referitoare la managementul corect al fondurilor agricole derulate prin IACS. Singura masura restrictiva deja existenta este cea legata de pesta porcina si se va mentine pana la remedierea situatiei.

Legat de criteriul politic, raportul CE a remarcat progresele facute de tara noastra, dar a criticat Guvernul care continua sa se bazeze pe ordonante de urgente, mod de legiferare care ar trebui sa fie uzitat doar in situatii exceptionale.

In domeniul protectiei sociale, a protectiei copiilor sau a unor grupuri etnice, comisarii europeni ne-au aratat si acolo ce trebuie imbunatatit. Astfel, trebuie adoptat un buget al Agentiei pentru Traficul de Fiinte Umane, precum si activarea sistemului IT unde sa fie inregistrate victimele recuperate.

De asemenea, asigurarea unor servicii de calitate pentru persoanele cu handicap trebuie sa devina o prioritate.

Raportorii s-au legat si de protectia grupurilor etnice, tara noastra fiind atentionata legat de tratamentul aplicat rromilor, fiind amintite cazurile de violenta ale politiei impotriva acestei etnii.

Romania si Bulgaria vor prezenta cu regularitate progresele inregistrate cu privire la aceste repere, rapoarte care trebuie prezentate o data la sase luni. Primul raport trebuie sa fie intocmit pana la 31 martie 2007. Ulterior, Comisia va prezenta evaluarea sa in fata Parlamentului European si a Consiliului pana in iunie 2007.

Comisia va evalua daca punctele de reper au fost atinse sau daca este necesara o ajustare a lor. Mecanismul va functiona pana la atingerea acestor puncte de reper.

Lista reperelor va fi amendata in cazul in care oricare dintre tari le indeplineste inainte de aderare.