Scoala Generala nr. 1 din satul bistritean Lunca Ilvei este monitorizata cu sapte camere de supraveghere, aceasta fiind cea mai bine pazita scoala din judet cu dotari tehnice pe care nu le au nici scolile de prestigiu din orase.

Inspectorul scolar general Horatiu Catalano, de la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, a declarat marti, ca nu i-a venit sa creada cand a vazut ce investitii a facut Consiliul Local Lunca Ilvei.

"Acolo, directorul scolii colaboreaza foarte bine cu Primaria si cu Consiliul Local. Au laboratoare de informatica dotate cu computere de ultima generatie, au o sala multimedia, majoritatea investitiilor fiind facute din resursele proprii ale comunitatii. Nu au stat cu mana intinsa, au facut proiecte si studii de fezabilitate. Tocmai de aceea, Scoala Generala nr.

3 din Lunca Ilvei a fost acceptata intr-un nou program de reabilitare a scolilor, asa incat pana anul viitor cred ca aceasta comuna va avea cele mai frumoase scoli din judet", a declarat Catalano.

Primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupsan, a declarat ca ideea instalarii camerelor de supraveghere i-a venit imediat dupa incidentele din Capitala de la sfarsitul anului trecut.

"Noi nu am avut niciodata probleme cu elevii, dar am zis ca e mai bine sa prevenim. Am venit in fata Consiliului Local cu un proiect de hotarare, iar consilierii au fost de acord sa aloce 30.000 de lei pentru achizitia acestui sistem video de supraveghere. Camerele sunt amplasate in curte, pe holuri, peste tot.

Imaginile ajung intr-un computer pe masa directorului care stie 24 de ore din 24 ce se intampla in scoala", a declarat Lupsan.

Primarul din Lunca Ilvei a mai spus ca investitiile in reabilitarea imobilului in care functioneaza Scoala Generala nr. 1 din comuna au inceput in anul 1997 cu reparatii capitale, refacerea instalatiilor electrice. Un an mai tarziu, s-a amenajat primul laborator de informatica din judet, iar apoi un centru de documentare multimedia.

De curand, scoala a mai dat in folosinta un nou laborator de informatica la care au acces toti cei peste 200 de elevi ai scolii.

"Am inlocuit si mobilierul cu unul second-hand adus din Germania, dar este de o calitate net superioara. Mai avem putin si finalizam lucrarile si la Scoala Generala nr. 2, iar licitatia pentru reabilitarea Scolii Generale nr. 3 are loc saptamana viitoare.

L-am informat pe inspectorul general ca suntem dispusi sa donam tot mobilierul vechi, dar care este intr-o stare buna, scolilor mai sarace din zona de campie. E pacat sa-l aruncam", a mai declarat primarul comunei Lunca Ilvei.