Senatorul George Cristian Maior este al doilea parlamentar de Alba nominalizat pentru functia de director al SRI, in ultimii zece ani. Primul a fost actualul ambasador al Romaniei in Cipru, Costin Georgescu, pe atunci (1997) deputat de Alba, ales pe lista Conventiei Democrate.

Surprindere la PSD Alba

Nominalizarea de catre presedintele Traian Basescu a senatorului de Alba, George Maior, pentru functia de director al celui mai important serviciu de informatii, a surprins pe toata lumea, inclusiv pe colegii sai din Organizatia judeteana a PSD. Maior a fost impus pe primul loc in lista de la Alba pentru Senat de catre organizatia centrala a partidului.

Daca propunerea presedintelui va fi aprobata de Parlament, Maior va trebui sa renunte la mandatul de senator, care va reveni altui membru al PSD Alba. Situatia in care se gaseste organizatia este destul de complicata, in conditiile in care urmatorul aflat pe lista de la alegerile pentru Senat, a decedat in urma cu doua saptamani.

Este vorba despre fostul presedinte al "Centrocoop", Nicolae Gavrila. In batalia interna din 2004, pentru stabilirea ordinii pe liste, Gavrila a obtinut 4.485 de voturi ale membrilor de partid.

Pe urmatoarele locuri s-au clasat fostul director adjunct al Directiei Finantelor Publice, Cornel Suciu, cu 4.156, fostul sef al ISJ, Dorin Sandea, cu 3.700 de voturi si Alexandru Retegan, care a primit sub 2.500 dintre preferintele membrilor PSD de atunci.

Viitorul senator, specialist in protectia vitei-de-vie

Totusi, senator in locul lui Maior ar putea ajunge Liliana Tomoioaga, sustinuta de conducerea locala a PSD. In competitia interna din PSD, Liliana Tomoioaga a candidat initial pentru o pozitie pe lista deputatilor, clasandu-se pe locul noua dintre cei 11 candidati, insa pana la urma, la alegeri, a fost trecuta pe lista pentru Senat.

In fata ei se mai afla Cornel Suciu, care are insa o situatie neclara in cadrul partidului. Presedintele PSD Alba, Ioan Rus, a confirmat ca organizatia o va sustine pe Liliana Tomoioaga pentru a prelua mandatul de senator, luand in considerare decesul ocupantului locului doi de pe lista electorala, Nicolae Gavrila si a demisiei din partid a celui care s-a situat pe pozitia a treia, Cornel Suciu.

Liliana Tomoioaga este din municipiul Blaj, are 45 de ani si detine functia de cercetator stintific principal in cadrul Statiunii de Cercetare Viti-Vinicola Blaj. De asemenea, aceasta ocupa si postul de director in domeniul protectiei vitei-de-vie, in cadrul SC "Jidvei" SA.