Conducerea PNL a decis sa propuna Delegatiei Permanente, care va avea loc sambata, la Cluj, excluderea deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu, precum si retragerea sprijinului politic sefului Cancelariei premierului, Aleodor Francu si deputatului Titu Gheorghiof, pentru relatiile pe care le-ar fi avut cu fosta Securitate.

Cu toate ca decizia urmeaza se ia de abia sambata, rezultatul deja se stie, in cercurile liberalilor din Sibiu „Da, Turcan va fi exclusa din partid”, a spus ieri unul din liberalii aflati in conducerea PNL Sibiu.

„Pana sambata, cand va avea loc Delegatia, Turcan va putea sa opteze, la fel cum au avut posibilitatea Mona Musca si Ioan Ghise, pentru demisie sau excludere”, a declarat aceleasi surse.

„Raman deputat de Sibiu”

Si Raluca Turcan crede, cu jumatate de gura ca verdictul este deja luat, insa spera ca pana sambata, colegii ei sa revina la sentimente mai bune. „Cred din tot sufletul sa nu asistam la o decizie deja luata, fara o evaluare clara a declaratiilor mele si a situatiei PNL.

Indiferent de decizie, vreau sa spun ca eu voi ramane atasat de liberalism si de sibieni fata de care am datoria de a-i reprezenta in Parlament cu seriozitate, asa cum am facut si pana acum. Raman deputat de Sibiu si voi fi in continuare la dispozitia sibienilor”, a anuntat Turcan.

O astfel de excludere era necesara sa se decida in cadrul Delegatiei Permanente, pentru ca cei doi deputati au statut de demnitari. „Excluderea din partid nu putea sa revina organizatiei judetene Sibiu, acolo unde figurez ca membru, pentru ca sunt demnitar. De aceea excluderea se va face prin decizia Delegatiei Permanente a partidului”, a mai spus Raluca Turcan.

Presedintele PNL Sibiu, Cornel Stirbet a spus in mai multe randuri ca nu este de acord cu solutia excluderilor din partid, el impotrivindu-se si in cazul fostilor presedinti Theodor Stolojan si Valeriu Stoica.

Accelerarea reformelor

Deputatul Raluca Turcan saluta raportul intocmit de Comisia Europeana si crede ca este nevoie de un sprijin din partea clasei politice, inclusiv prin renuntarea la actiunile de blocare a Agentiei pentru Integritate de catre anumite partide.

„Personal, consider ca Romania are nevoie de institutii puternice si de aceea reforma institutionala trebuie continuata, cu accent pe intarirea capacitatii de a derula proiecte si de a cheltui eficient banii. De aceea, reforma institutionala nu trebuie sa se opreasca nici acum, nici la 1 ianuarie 2007.

Ea trebuie continuata pana cand institutiile vor ajunge sa raspunda exigentelor cetatenilor”. Pentru ca Romania sa intre in Europa fara emotii, Turcan spune ca eforturile trebuie accelerate.

„As vrea sa atrag atentia ca se impun actiuni de schimbare a perceptiei externe despre tara noastra, avand in vedere ca in diverse tari europene se fac foarte multe comentarii nejustificate despre o asa numita «invazie a romanilor».

Aceste comentarii sunt de fapt un indiciu al faptului ca exista in continuare multe prejudecati in ceea ce priveste Romania”, a mai spus Raluca Turcan. (A.B.)