Prefectul Andrei Todea a dispus ieri in cadrul sedintei Colegiului Prefectural constituirea unei comisii care sa verifice aspectele semnalate in mass-media locale cu privire la unele nereguli din sistemul sanitar salajean si, in special, cele din cadrul Spitalului Judetean.

Potrivit acestuia, din comisie vor face parte doi reprezentanti ai Institutiei Prefectului, doi din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica, unul din cadrul Consiliului Judetean Salaj si unul din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare.

„Ceea ce a aparut in presa releva o stare de fapt care poate o banuiam, dar in care nu am patruns in profunzimea ei”, a declarat Todea in cadrul conferintei de presa de ieri, precizand ca raportul comisiei va fi facut public imediat ce aceasta va verifica punctual toate aspectele sesizate.

„Problemele din sistemul sanitar le percep ca lovituri grele ce imi sunt date si care nu stiu cand se vor termina. In ultimii doi ani problemele din sistemul sanitar au fost permanente”, a mai spus prefectul. Acesta a amintit si de o ancheta penala care a avut loc la Spitalul Judetean si care „nici azi nu e finalizata”.

„Dosarul s-a tot plimbat de la Parchet la Politie. Daca ma intrebati acum, nu stiu sa va spun unde e dosarul”, a mai declarat Andrei Todea. In plus, a mai aparut si un caz de incompatibilitate in care e implicat un consilier judetean. „La data respectiva ne-am revocat un ordin lasand Consiliul Judetean sa decida.

Consiliul Judetean a si judecat in sensul ca nu a judecat nimic legat de respectivul caz”, a precizat sursa citata.

In situatia in care comisia va constata ca o parte din aspectele semnalate se adeveresc, Todea a spus ca va propune Ministerului Sanatatii aplicarea sanctiunilor prevazute de lege pentru managerul Spitalului Judetean si va sesiza Colegiul National al Medicilor „pentru ca cei de aici nu reactioneaza”. „Sa vedem ce va mai iesi la suprafata.

Ceea ce ma mira este faptul ca de-a lungul timpului au fost constatate o serie de abateri si nimeni nu a fost tras la raspundere. Exista deci o problema clara acolo”, a subliniat Todea.

Procedura modificata

Andrei Todea a adus in discutie si Ordinul Ministrului Sanatatii prin care a fost modificata procedura de gestionare, prescriptie si tratament pentru bolnavii de diabet, apreciind ca prin aceste modificari „se vrea o imbunatatire a sistemului”.

„Mie ca medic si ca prefect, modificarile mi se par ca simplifica lucrurile”, a precizat reprezentantul Guvernului, care a adaugat ca toate aceste schimbarile se vor produce etapizat, bolnavii de diabet nemaifiind pusi in situatia de a se deplasa pentru a avea acces la medicamente. Todea a apreciat ca in pofida faptului ca sistemul este nou, nu vor exista sincope in aprovizionare.

„Am primit asigurari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate ca banii pentru medicamente exista deja”, a mai spus acesta.

Propuneri pentru modificarea legislatiei

Legat de sedinta Colegiului Prefectural de ieri, Andrei Todea a afirmat ca a fost analizata activitatea institutiilor deconcentrate ale Ministerului Muncii, respectiv a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, a Directiei Muncii, a Inspectoratului Teritorial de Munca si a Casei Judetene de Pensii.

„Am cerut apoi fiecarei institutii deconcentrate sa ne trimita o propunere de modificare a legislatiei pe care le voi centraliza pe ministere si domenii de activitate.

Aceste probleme vor fi apoi dezbatute la intalnirea prefectilor din Regiunea de Nord-Vest, unde vor fi puse pe tapet, iar propunerile de modificare a legislatiei le vom trimite in grup pentru ca au o mai mare greutate decat daca le-am trimite individual”, a declarat Todea. In opinia sa, exista „zone” in care legislatia trebuie modificata.

„Din pacate, nu exista un control al masurilor intreprinse al deconcentratelor cu actiuni de control”, a exemplificat Todea.

„Raportul e obiectiv pe toate domeniile”

Despre raportul de tara al Comisiei Europene, prefectul Todea a spus ca acesta „e obiectiv pe toate domeniile”. „E extraordinar ca acesta specifica data de 1 ianuarie 2007 ca data certa, fara clauze de salvgardare, ci numai de monitorizare. As dori sa felicit pe toata lumea pentru acest raport, inclusiv pe cetateni.

N-am fi fost capabili fara sprijinul tuturor, inclusiv al Dvs., al presei”, a conchis Andrei Todea.