Dorel Oros, purtatorul de cuvant al PNL Salaj, a declarat despre raportul de tara ca data de 1 ianuarie 2007 „este o data certa, fiind un moment de bucurie si responsabilitate pentru clasa politica”.

In cadrul conferintei de presa de ieri, Oros a mai spus ca efortul guvernarii Tariceanu este vizibil, mentionand ca in pofida unor aspecte unde au fost inregistrate cateva regrese, cum ar fi la capitolul „Agricultura”, raportul de tara a fost unul fara stegulete rosii. „Unii, cum ar fi PSD, au vrut sa minimalizeze meritele actualei guvernari.

Dar sa nu uitam ca 2004 a fost un an de stagnare totala. Au fost multe chestiuni populiste pentru castigarea alegerilor, dar nu s-a facut aproape nimic pe aceasta linie”, a mai spus Dorel Oros.

Ramanerile in urma la capitolul „Agricultura” au fost explicate de purtatorul de cuvant al PNL Salaj prin faptul ca „lucram cu o parte a populatiei unde conservatorismul e cel mai mare si care populatie probabil e cea mai putin instruita”.

Totusi, in pofida acestor probleme, Oros a precizat ca Ministerul Agriculturii a facut progrese importante de la raportul de tara din luna mai, fiind ministerul cu cele mai multe dificultati pe linie de integrare in conditiile in care peste 60 la suta din legislatia europeana este pe domeniile gestionate de acest minister.

„Cu cateva luni inainte de propria lor aderare si tarile vecine Romaniei au avut stegulete rosii. Polonia a avut sase stegulete rosii, iar Ungaria patru”, a mai spus acesta, precizand ca acest minister are in gestiune trei capitole de aderare, respectiv agricultura, piscicultura si siguranta alimentelor.

Conform aceleiasi surse, la 1 ianuarie 2005 in Ministerul Agriculturii nu erau create institutiile importante necesare integrarii, cum ar fi de exemplu Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura sau Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte, „eventuala reducere a fondurilor europene dupa aderare nu reprezinta o sanctiune, ci un impuls

pentru a finaliza APIA cat mai rapid”, a mai spus Oros. Potrivit sursei citate, „doar cine are o miopie exagerata si urechile infundate poate spune ca Guvernul nu a facut nimic”.

Reamintim ca la raportul din luna mai, in zona agriculturii si sigurantei alimentare Romania a primit trei stegulete rosii (agentiile de plati in agricultura, sistemul de identificare a parcelelor - IACS si sistemul de ecarisaj) si sase stegulete galbene, cele mai importante fiind identificarea animalelor domestice, punctele de inspectie sanitar-veterinara la frontiere si controlul organismelor modificate genetic.

Vicepresedintele PNL Salaj, Corin Penciuc, a declarat la randul sau ca Romania a depus eforturi sustinute pe problemele ce tin de integrare, iar dupa data de 1 ianuarie 2007 vor aparea elemente ce tin de consolidarea institutionala, „toate institutiile trebuind sa functioneze la parametrii de performanta ai Uniunii Europene”.

Legat de capacitatea de cofinantare a Romaniei pe proiectele finantate din fondurile post-aderare, Penciuc a spus ca „Romania are rezerve apreciabile la gasirea de bani pentru cofinantarea proiectelor”.

In acelasi context, Dorel Oros a spus ca cresterea economica de 6,8 la suta este una reala, iar masura privind impozitul de 16 la suta s-a dovedit „a fi o masura buna” care a adus bani la buget.

Ca raspuns la declaratiile fostului presedinte Ion Iliescu legate de cota de impozitare de 16 la suta, Oros a afirmat: „Ceea ce nu intelege domnul Iliescu este ca 16 la suta dintr-o lebenita e mai mult decat 25 la suta dintr-o nuca”.

Decizia lui Basescu, „o insulta la adresa electoratului D.A.”

Nominalizarile facute de presedintele Traian Basescu pentru sefia SRI si SIE au starnit critici acide din partea partenerilor din Alianta. Astfel, liberalii considera ca decizia presedintelui „este o insulta la adresa electoratului D.A. care a votat pentru inlaturarea PSD de la guvernare”.

„PNL considera ca numirea unui membru PSD in fruntea SRI confirma informatiile din presa privind o apropiere intre Traian Basescu si PSD, deci intre PD si PSD”.

Pozitia oficiala a liberalilor, prezentata intr-o conferinta de presa de ieri a organizatiei Salaj a PNL, arata ca „(...) Se dovedeste acum ca, desi a acuzat mereu, direct sau indirect, PNL ca ar avea legaturi cu PSD, Traian Basescu este cel care a cautat, in permanenta, o alianta impotriva firii si a votului electoratului PSD.

Seful statului ar trebui sa afirme public ca a batut palma cu PSD pentru a trece in Parlament legile sigurantei, in forma dorita de el. Ar trebui sa le spuna oamenilor cum de se intelege acum cu reprezentantii «sistemului ticalosit», pe care ii blama in campania electorala”, se mai arata in text.

In aceste conditii, Biroul Permanent al PNL va discuta propunerile facute de Traian Basescu, iar „parlamentarii PNL ar putea vota impotriva acestor numiri care incalca toate promisiunile ale Aliantei D.A. privind indepartarea de la putere a reprezentantilor PSD, partidul baronilor DNA”.