Revista “Banii Nostri” a lansat ieri la Cluj topul celor mai puternici romani. Cele 66 de personalitati au fost alese dintre persoanele care au putere de decizie in Romania, dintre cei care sunt simboluri, oameni influenti sau businessmani.

Prezentarea topului a avut loc in cadrul unei conferinte mai largi, care vizeaza si realizarea la inceputul lunii viitoare a unei plenare de branding a orasului nostru. Definit ca oras al unor oameni cu personalitate puternica, Cluj-Napoca oscileaza intre a se defini ca centru universitar sau ca metropola a afacerilor bine facute.

Dintre cei care decid in tara, au fost inclusi in top presedintele Traian Basescu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, Marko Bela si Corneliu Vadim Tudor. Oamenii-simbol ai romanilor sunt Andreea Marin, Adrian Mutu, Florin Piersic sau Octavian Paler. Persoanele influente in Romania sunt Emil Hurezeanu, Dan Diaconescu, Robert Turcescu, Ion Iliescu sau Elena Udrea.

La capitolul mari businessmani, capul de lista este Gigi Becali, urmat de Irinel Columbeanu, Silviu Prigoana sau Ion Tiriac.

Un presedinte stilat

Despre presedintele tarii, Traian Basescu, redactorii revistei “Banii Nostri” spun ca de cand a castigat alegerile si pana in prezent, este de departe politicianul cu cota cea mai mare de incredere in toate sondajele de opinie.

Alaturi de formula “Iarna, nu-i ca vara” si de expresia “Sunt perfect, doamna”, presedintele a mai adaugat in campania electorala o vorba de duh: “Sa traiti bine”.

Despre presedinte numai cuvinte de lauda au cei de la “Banii Nostri”. Ei spun ca presedintelui ii plac parfumurile Hugo Boss, iar dintre marcile de masini alege Audi si Peugeot si se declara fascinat de costumul lui Zorro.

Primarul Emil Boc este nascut in zodia Fecioara, locuieste la bloc si, potrivit publicatiei Banii Nostri, cea mai importanta avere a sa este imaginea pe care si-a creat-o, de om muncitor.

Corneliu Vadim Tudor locuieste la vila, se declara ziarist si scriitor, e nascut in zodie de foc si a reusit de-a lungul timpului sa-si pastreze o plaja semnificativa de electorat. Nu mai surprinde pe nimeni faptul ca adversarul lui cel mai inversunat e Gigi Becali, cu care a purtat un indelung schimb de injuraturi, in special la OTV.

Omul cel mai influent din Romania a fost desemnat Silviu Brucan, care s-a stins din viata recent in urma unei boli. Emisiunea pe care acesta o realiza la Pro Tv este una din cele mai longevive emisiuni de televiziune, iar printre ultimele sale profetii se numara si cea potrivit careia “Integrarea politica a Europei nu se incheie in secolul asta”.

Patriarhul analistilor nu e altul decat Ion Cristoiu, care este specialist in presa romaneasca interbelica. A fost ziarist si in perioada comunista, dar notorietatea lui a ajuns la cote maxime abia dupa revolutie, cand a scos publicatii cu tiraje ametitoare.

Despre Gheorghe Funar se poate spune ca a castigat trei mandate la Primaria Cluj-Napoca. Acesta a fost acuzat de favorizarea firmelor fiului sau in contracte cu Primaria. Acuzat de asemenea si de antimaghiarism, Funar se apara si spune ca este doar anti UDMR, un partid care, in opinia sa, trebuie scos in afara legii.

Oameni-simbol

Oamenii-simbol din Romania sunt in primul rand fotbalistii si prezentatorii de televiziune. Andreea Marin Banica este, asa cum ne asteptam, prima pe lista. Se mentine de opt ani in istoria personala a milioane de romani. Este imaginea mai multor firme de bijuterii, cosmetice si accesorii.

Ea declara despre sine insasi exact ceea ce spunea candva Marlyn Monroe: “Ma reinventez singura an de an”.

Actorul clujean Florin Piersic nu are nevoie de nicio prezentare, dar este cel care obisnuieste sa spuna ca: “As muri daca lumea nu m-ar recunoaste pe strada”. Este unul din cei mai mari actori in viata. Ar fi putut, fara probleme, sa faca parte dintr-un star-system tip Hollywood, daca se nastea in America.

Irinel Columbeanu este nascut in zodia Gemeni si sustine ca nu se pricepe sa fie popular. El spune ca toata tevatura mediatica din jurul sau nu il ajuta in afaceri, dar deocamdata nici nu il incurca.

Banii, fara miros

Despre Silviu Prigoana se spune ca a facut bani din salubritate, dar in acest sens el declara ca banii nu au miros. Notorietatea si-a obtinut-o prin televiziune. Si-a inceput extinderea afacerilor cu un bar de noapte si a ajuns in topul celor mai bogati romani.

Ioan Tiriac este patronul unui conglomerat economico-financiar. Parcul Tiriac Auto aduna peste o suta de modele de masini intr-un cadru elegant, cu staif de salon international, care pare sa spuna ca banii nu sunt o problema.

Topul celor mai puternici 66 de romani are o anexa: puternicii din spatele puternicilor. Intre acestia se numara Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Presedintiei Romaniei, si Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.