In 2004, alegerile prezidentiale au fost adjudecate de Traian Basescu, candidatul Aliantei DA - Dreptate si Adevar. Mai mult, Alianta DA a candidat pe liste comune la alegerile legislative, unde a obtinut al doilea numar de alesi in Parlamanet, dupa PSD. Acum insa lucurile nu mai sunt atat de roz. La nivel national, PD e la cutite cu PNL.

Liberalii vor anticipate, invoca Protocolul Aliantei deseori si se confrunta si cu o scindare din interior. PD sare la gatul PNL de cate ori are ocazia. Presedintele Basescu a dat un upercut teribil liberalilor cand l-a suspendat pe ministrul Apararii, liberalul Teodor Atanasiu.

GAZETA a vrut sa vada care e pozitia principalilor lideri ai PD si PNL Cluj atat in chestiunea cooperarii sau scindarii Aliantei, cat si in problema suspendarii lui Atanasiu.

Excelent

Presedintele PD, Emil Boc, catalogheaza relatia dintre partidul pe care il conduce si PNL ca fiind una excelenta. “Avem o relatie foarte buna cu PNL. Excelenta as spune. Relatia dintre PNL si PD la nivel de Cluj ar trebui sa constituie un exemplu si la nivel national”, ne-a declarat Boc.

Boc spune ca este de acord cu suspendarea lui Atanasiu atat timp cat “sunt respectate normele legale si prevederile constitutionale”. In ceea ce priveste decizia lui Atanasiu, presedintele PD crede ca “este o decizie personala a ministrului Atanasiu, care nu trebuie comentata”.

Nu se amesteca

Presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, este si el de parere ca nu exista nici un conflict intre PNL si PD. In ceea ce priveste suspendarea lui Atanasiu, Buda prefera sa nu se amestece. “Nu cred ca sunt in masura sa ma pronunt cu privire la atributiile presedintelui Romaniei.

Traian Basescu a actionat in conformitate cu drepturile constitutionale pe care le are”, ne-a declarat Daniel Buda. Deputatul clujean nu vrea sa comenteze nici reactia lui Atanasiu de a actiona in instanta decizia prin care a fost suspendat. “E dreptul domniei sale de a actiona in instanta aceasta decizie.

Accesul la justitie este garantat pentru fiecare cetatean in Romania”, ne-a explicat Buda.

Alaturi de Atanasiu

Presedintele Consiliului Judetean Cluj si totodata al PNL Cluj, Mariu Nicoara, ne-a declarat ca nu exista nici un conflict intre PNL si PD la nivel local. “Ne intelegem foarte bine cu PD la nivel local. Am avut, nu o data, pareri diferite despre anumite subiecte, dar intotdeauna am reusit sa le discutam si sa ajungem la o solutie comuna”, ne-a declarat presedintele CJ.

In ceea ce priveste suspendarea de catre presedintele Traian Basescu a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, Nicoara nu este de acord. “Nu sunt de acord cu decizia presedintelui de a-l suspenda pe ministrul Atanasiu. Nu a gresit cu nimic sa fie suspendat. Pot spune ca, in prezent, PNL este alaturi de Atanasiu si il sustine.

Mi se pare normal ca Atanasiu a atacat in instanta decizia prin care a fost suspendat. E legal si firesc sa-si apere onoarea”, ne-a explicat Nicoara.

Decizie inoportuna

Relatia dintre PNL si PD este una excelenta la nivel local si din punctul de vedere al deputatului PNL Horea Uioreanu. “Nu exista absolut nici un conflict intre cele doua partide la nivel local. Aceasta relatie ar trebuie sa constituie un exemplu. Mai sunt cateodata mici divergente intre noi, dar se rezolva intotdeauna”, ne-a explicat Uioreanu.

In ceea ce priveste suspendarea ministrului Apararii, deputatul clujean spune ca decizia presedintelui Traian Basescu este “constitutionala, dar inoportuna. Mi se pare cam fortata. Acuzele care i se aduc ministrului Atanasiu sunt foarte grave”. Uioreanu este de acord cu Atanasiu in privinta atacarii in instanta a deciziei presedintelui.

“Este dreptul dansului de a ataca decizia prin care a fost suspendat. Ramane ca instanta sa decida daca are sau nu dreptate”, ne-a declarat Uioreanu.

Consecinte negative

Consilierul local PNL Ciprian Paun are aceeasi parere vizavi de relatia dintre PNL si PD ca si deputatul Daniel Buda si presedintele PD, Emil Boc. “Relatia dintre PNL si PD la nivel local ar trebuie sa constituie un exemplu pentru toate filialele din tara. Desigur ca avem divergente cateodata.

In orice familie exista si certuri, dar intotdeauna reusim sa le rezolvam si sa ajungem la o solutie comuna pentru orice problema”, ne-a declarat Paun. In ceea ce priveste suspendarea ministrului Atanasiu, Paun nu este de acord cu decizia presedintelui Traian Basescu. “A fost o decizie pripita.

Pot exista consecinte negative ale acestei suspendari”, ne-a explicat consilierul local. Paun spune ca, daca ar fi fost in locul ministrului Apararii, si el ar fi atacat in instanta decizia de suspendare. “Fiecare om are dreptul la a ataca in instanta o decizie care nu i se pare corecta si legala. Si eu as fi facut acelasi lucru ca si ministrul Atanasiu”, a declarat Paun.