Saptamana trecuta am lichidat tot la Armatura. Cred ca 20 de ani la aceasta societate au fost destui. Decizia a venit ca urmare a faptului ca strategia pe care o aveam nu coincidea cu cea a actionarului majoritar. Am lasat societatea cu o crestere a vanzarilor de 40%, pe primele sapte luni ale anului, si cu peste 100 de reprezentante comerciale In toata tara.

Am realizat investitii totale de 10 milioane de euro si de 1,5 milioane de euro In primele luni ale acestui an, a mentionat Turc.

El ne-a relatat ca fondul Broadhurst Investment Limited le-a reprosat administratorilor ca societatea a iesit In minus pe primele sase luni, cu toate ca acestia au explicat ca era vorba despre o pierdere programata, rezultata din marirea provizioanelor, stabilita Intr-o alta Adunare Generala a Actionarilor (AGA). Aceste fonduri de investitii nu fac altceva decat sa puna bete In roate.

Au tot timpul ceva de comentat! Broadhurst are 40 de avocati care se ocupa numai cu contestari ale procedurilor de la adunarile actionarilor, crede fostul presedinte al Armatura.

A devenit pesimist

Turc a spus ca, In calitatea sa de lider patronal, va milita pentru descentralizarea fondurilor care vor fi primite de la Uniunea Europeana.

Un alt punct al strategiei sale Il reprezinta Infiintarea unor institute care sa se ocupe cu redactarea de proiecte cu sanse de reusita In accesarea banilor europeni si care sa nu aiba doar rol de simpli consultanti, precum agentiile sau institutiile care actioneaza la nivel regional.

In cazul In care nu voi gasi Intelegerea necesara, ma voi retrage si din aceasta activitate, pentru ca nu ma pot bate cu morile de vant!, a avertizat Turc. La AGA din 16 august, Armatura a consemnat si despartirea de un alt administrator, Dumitru Matis.

In locul lui Turc, care detinea, pana la aceasta Intrunire a actionarilor, postul de administrator unic, AGA l-a numit ca presedinte al CA pe Maximilian Gessler. Turc a ocupat diferite functii de conducere In societate, Incepand cu 1987, cand a devenit prim-vicepresedinte-director. In 2003, a publicat o monografie a combinatului, intitulata Armatura, 120 de ani.

Potrivit ultimelor decizii ale adunarii generale din august, din CA mai fac parte Gerhard Glinzerer, Dieter Klaus Fuhrmann, Gabriel Gagiu si Todor Gaziuc.

La aceasta Intrunire, administratorii nu au luat In calcul mandatarul Broadhurst, Catalin Moise, care a solicitat ca voturile actionarului pe care Il repre-zinta sa fie contabilizate ca fiind Impotriva, membrii CA amenintand chiar cu decla-rarea acestuia drept actionar non-grata.

Austriecii Isi paseaza actiunile

La Inceputul acestei saptamani, Bank Austria Creditanstalt si-a vandut pachetul de actiuni de 11%, pentru 1,67 milioane de lei. Titlurile au fost schimbate In cadrul unei tranzactii speciale, la 50 bani/actiune, pret egal cu nivelul de la Inchiderea de vinerea trecuta.

Potrivit raportarilor la Bursa de Valori Bucuresti, Asociatia salariatilor si ai membrilor conducerii controla 40%, Herz Armaturen (Austria) 20%, Banca Transilvania - 5%, Broadhurst & Lindsell Enterprises 5%. In 27 iunie, fortata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa Isi reduca din participatie pentru a se ralia normelor legale, Herz a vandut, la 42 bani/actiune, 3,57 milioane de unitati.

La 26 septembrie, societatea de intermediere Broker Cluj a raportat ca Turc si-a vandut 97.800 de actiuni la 50 bani/unitate. El a obtinut, astfel, din aceasta tranzactie, 49.000 de lei. Dupa o zi, societatea de servicii de investitii financiare CAIB Securities Bucuresti a anuntat ca Tridelta Heal a achizitionat, la randul ei, 200 de actiuni.

Compania Tridelta face parte din consortiul austriac Ventana, controlat de oamenii de afaceri Hannes Winkler si Ernst Lemberger, care detin cate 50%. Ventana detine, In Romania, 75% din societatea Styria Arcuri Sibiu. In primele sase luni, Armatura a raportat pierderi de 1,4 milioane de lei si o cifra de afaceri de 13,6 milioane lei, In scadere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut.

Societatea produce si comercializeaza armaturi pentru instalatii de alimentare cu apa, instalatii sanitare si de Incalzire, gaze naturale, fitinguri, tevi de polietilena, elemente de Imbinare a instalatiilor. Armatura are un capital social de 15,2 milioane de lei, alcatuit din 30,4 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 50 de bani.