Incepand cu 1 octombrie 2006, bolnavii de diabet scapa de cosmarul cozilor de la centrele de specialitate si dau peste alte cozi, cele din fata farmaciilor din oras.

Medicii specialisti timisoreni sustin ca masura luata de Ministerul Sanatatii, care a decis ca eliberarea retetelor pentru aceasta categorie de pacienti va ca-dea in sarcina medicilor de familie, va genera un adevarat haos.

Acestia sunt nemultumiti de graba cu care ministerul a reactionat, in conditiile in care pana la 1 octombrie mai sunt doar cateva zile, iar medicii de familie sunt insuficient pregatiti in domeniul diabetului zaharat si exista ingrijorarea ca multi dintre ei nu vor stii cum sa urmareasca exact evolutia bolii. "Diabetul este o boala de care fug toti doctorii.

Multi dintre medicii de familie din oras au invatat despre ea doar in facultate si de atunci nu au mai facut nimic in aceasta specialitate", a declarat, ieri, dr. Viorel Serban, coordonatorul Centrului Judetean de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Timis.

Bolnavii vor fi obligati sa mearga la Centrul de Diabet pentru a-si procura o scrisoare medicala de la specialisti. Cu aceasta scrisoare ei vor merge la medicul de familie de care apartin, acesta urmand sa le scrie reteta pentru anti-diabeticele orale. Medicii diabetologi sunt sceptici, insa, in privinta implementarii cu succes a programului.

"O saptamana este mult prea putin pentru ca farmaciile sa isi poata completa stocul cu anti-diabetice orale. Ordinul trebuia sa apara in august, chiar si mai devreme. O treaba pregatita in pripa nu are cum sa mearga bine!", a mai afirmat dr. Viorel Serban.

Pe de alta parte, prefectul judetului Timis, Ovidiu Draganescu, a cerut medicilor sa le prescrie pacientilor retete pentru medicamente gratuite si compensate deoarece, la ultima raportare a farmaciilor, mai erau disponibile fonduri de 6,2 milarde de lei vechi, existand riscul ca acesti bani sa fie pierduti, intrucat suma nu se reporteaza pentru luna urmatoare.