Personalul auxiliar de la Judecatoria Targu Mures a fost nevoit sa renunte la forma de protest, prin suspendarea activitatii cate doua ore pe zi. Liderul de la sindicatul "Pro Jure", Dalia Roman, a declarat ca grefierii au fost amenintati ca se vor lua masuri disciplinare impotriva lor, inclusiv desfacerea contractului de munca, de catre conducerea Judecatoriei Targu Mures.

"Sigur ca in aceasta situatie, oamenii s-au speriat si au intrat in salile de judecata. De fapt si pana acum cei planificati sa intre in sala au facut-o, iar in curte am stat doar cativa, cei care eram in afara programului", a declarat Dalia Roman.

Presedintele instantei, Codruta Salcudean, a recunoscut ca Adunarea Generala a decis ca in cazul nerespectarii deciziei sa se treaca la sanctiuni.

"Ei recunosc ca nu este greva ci un protest care incalca Statutul grefierilor. Le-am spus sa faca greva, ceea ce ar presupune asigurarea unei treimi din personal in salile de judecata sau sa renunte la protest. Avand in vedere ca se judeca numai cauzele din penal cu arestati si majoritatea dosarelor din civil raman nesolutionate, riscam sa blocam activitatea", a spus Codruta Salcudean.

Dalia Roman sustine ca in fiecare zi s-au judecat toate dosarele, ca dupa cele doua ore de suspendare grefierii au intrat in sala si au facut chiar ore suplimentare.

Magistratii, la randul lor, continua protestul prin suspendarea sedintelor timp de o jumatate de ora, dar nu la toate completele. Fiecare judecator este liber sa ia ce decizie doreste. Codul de procedura permite suspendarea sedintelor pe perioade de timp scurte.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu-Mures a spus ca la nivelul acestei instante protestul magistratilor continua, iar personalul auxiliar recurge la banderola alba pe mana in semn de protest.