Primarul Klaus Johannis, viceprimarii, precum si toti consilierii locali sunt cercetati pentru trecutul si prezentul lor. Alesii au primit doua vesti proaste: PSD a cerut ca acestia sa fie verificati de catre CNSAS, iar o casa de avocatura din Cluj ii anunta ca sunt pasibili de dosar penal, pentru o hotarare considerata ilegala.

Avocatii sustin ca administratia locala a acordat 5,8 miliarde de lei pentru renovarea Teatrului „Radu Stanca”, desi imobilul este cerut spre retrocedare

Cei trei consilieri locali PSD, Constantin Rascarache, Anca Sarghie si Ioan Stroe vor cere saptamana viitoare la CNSAS verificarea colegilor lor din Consiliul Local. Actiunea a fost pusa la cale de pesedisti „pentru a sti cu cine stam la masa”, dupa cum a anuntat Ioan Stroe.

Vestile „bune” nu se opresc insa aici, pentru ca avocatii urmasilor fostilor proprietari ai cladirii unde este acum Teatrul „Radu Stanca” vor sa dea in judecata consiliul local pentru o hotarare neconforma cu legea. Consilierii au votat o hotarare prin care s-au alocat peste cinci miliarde de lei pentru renovarea teatrului.

Avocatii urmasilor fostilor proprietari spun ca aceasta initiativa este ilegala, atata timp cat situatia juridica a cladirii este incerta.

Sa aflam informatorii!

Consilierii locali PSD vor sa stie care dintre colegii lor au fost turnatori la securitate. Pentru aceasta vor trimite o cerere la CNSAS prin care cere verificarea dosarelor tuturor consilierilor. Cu toate acestea, sustin ca nu au nicio banuiala. „Actiunea noastra se va numi «pentru un Consiliu Local si o Primarie curata».

Este initiativa noastra prin care cerem sa fie verificat fiecare dosar in parte, inclusiv al domnului primar si al viceprimarilor”, a anuntat consilierul Ioan Stroe. Acesta a fost sustinut si de cei doi colegi, care vin la randul lor cu probleme legate de bunul mers al consiliului. „Nu sunt de acord cu practicile recente. Pentru ultima sedinta (n.r.

desfasurata astazi) la hotararile cu numerele 27 si 28 se doreste scoatere din de sub domeniul public al Liceului Textil si al Liceului Sanitar. Nu suntem de acord cu aceasta retrocedare, atata timp cat nu exista o sentinta definitiva in aceste cazuri”, si-a exprimat nemultumirea si Constantin Rascarache. Si Anca Sarghie are o nemultumire. „Se intampla ceva in consiliu.

Inainte de sedinta ni se da mai multe proiecte pe care nu le-am vazut pana atunci. Fizic nu este posibil sa le studiem”, a spus si Anca Sarghie.

Probleme la Teatrul „Radu Stanca”

Cladirea Teatrului National „Radu Stanca” este revendicata de urmasii fostului proprietar. Procesul este departe a fi terminat, insa Consiliul Local a fost de acord cu alocarea a 5,28 de miliarde de lei pentru renovarea acestuia. Lucrarile cerute de Consiliul Local sunt insa ilegale, sustin avocatii.

„Manifestam cel putin surprinderea fata de adoptarea ei de catre autoritatea locala anterior mentionata, deoarece acest imobil se afla in procedura de restituire in natura in conditiile Legii nr. 10/2001 modificata prin Legea 247/2005”, spune Mihai Bejenaru-Dragos, Senior Managing Partner, in cadrul Societatii civile de avocatura Bejenaru, Filip & Partners.

Avocatul explica faptul ca primarul Klaus Johannis a recunoscut prin doua dispozitii (nr.

717 din data de 29 aprilie 2004 si nr.726 din data de 29 aprilie 2004) calitatea de mostenitor in intelesul legii 10/2001 a Ioanei Adania Folea, nascuta Petri, cu privire la cota de ½ a parte din imobil si a persoanelor Ritivoiu Mariana Ioana, Nastase Ruxandra Mihaela, Craja Viorel Nicolae, respectiv Teodorescu Ana, cu privire la restul cotei de ½ a parte din imobilul revendicat.

„Cele doua dispozitii, desi recunosc calitatea de persoane indreptatite la restituire a reclamantilor, au dispus doar acordarea masurilor reparatorii sub forma de despagubiri, cu justificarea ca imobilul este inclus in categoria imobilelor exceptate de la restituire in natura in concordanta cu prevederile art.16 din Legea 10/2001.

Insa concomitent cu aparitia Legii 247/2005, a aparut si modificarea art. 16 din Legea 10/2001, noul continut al textului legal fiind cat se poate de elocvent sub aspectul obligativitatii restituirii in natura, drept pentru care mostenitorii au cerut retrocedarea imobilului in natura si renuntand la despagubirea financiara”, a explicat avocatul.

„Atitudinea administratie ne determina sa luam pozitie”

Pentru a cere retrocedarea imobilului in natura, avocatii au mai deschis un proces Primariei Sibiu, acesta fiind acum in curs de desfasurare.

„Fata de toate aceste elemente, adoptarea unei hotarari de catre Consiliul local al municipiului Sibiu, prin care sa se decida realizarea unor investitii la un imobil ce urmeaza a fi restituit in natura, este nelegala si constituie un abuz grav ce lezeaza drepturile legale ale persoanelor indreptatite la restituire.

O astfel de atitudine din partea autoritatilor locale impotriva dreptului la proprietate, ne obliga sa luam pozitie, sens in care, pe langa atacarea in contencios administrativ a Hotararii nr.

245/2006 adoptata de Consiliul Local Sibiu, este posibila si initierea de demersuri judiciare impotriva persoanelor care au decis acest lucru”, a mai spus avocatul Mihai Bejenaru-Dragos, referindu-se la primarul Klaus Johannis, la cei doi viceprimari, precum si la consilierii lcoali care au votat aceasta hotarare.

Renovarea estimata pana in 2008

Reprezentantii institutiei de cultura sustin ca din banii respectivi ar urma sa fie reparat acoperisul prin inlocuirea invelitorii actuale cu una bituminoasa. „Licitatiile pentru schimbarea teatrului au avut tot felul de poticneli.

Speram ca anul viitor sa incepem constructia noului teatru, iar in 2008 sa avem un teatru modern cum merita Sibiul”, a spus ieri Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca”. In cadrul lucrarilor de renovare, va fi instalat un strat izolator din vata minerala bazaltica si va fi revizuit sistemul de evacuare a apelor pluviale.

Reprezentantii teatrului intentioneaza sa refaca zugravelile exterioare ale cladirii principale si sa inlocuiasca toate ferestrele cu unele cu tamplarie PVC si geamuri termopan. Vor fi refacute si zugravelile interoare. In sala de spectacole va fi folosita o mocheta cu un grad sporit de absorbtie fonica. Platforma de lemn a scenei va fi inlocuita cu o noua podina.

De asemenea, se intentioneaza modernizarea, redimensionarea si completarea instalatiei electrice a teatrului, prin marirea puterii nominale, dublarea sursei de alimentare si modernizarea si automatizarea circuitelor de protectie pentru sistemul de lumini de scena.

In fine, pentru spectatorii de vara ai teatrului va fi binevenita montarea unei instalatii de racire si ventilatie a aerului pentru sala de spectacole. Reparatiile mentionate sunt preconizate sa dureze nu mai mult de doua luni.

Alin BRATU