In timp ce la Cluj era judecat in stare de libertate, pentru fals si evaziune fiscala, Sarca punea bazele unei retele nationale de contrafacut motorina cu plecare din Moldova.

De curand, Ovidiu Sarca a fost arestat preventiv intr-un dosar complex de infractiuni economice la Iasi, in care sunt implicate nume grele ale lumii interlope moldovene, protejate chiar si de un membru al Corpului de Control al Ministerului Integrarii Europene.

De asemenea, Sarca are legaturi de afaceri cu cetateni arabi, printre care un soldat al lui Omar Hayssam, si cu alti traficanti de combustibili din judetul Bihor.

Dupa ce a fost trimis in judecata in iulie 2005 de catre Parchetul Curtii de Apel Cluj, Sarca si-a indreptat atentia catre zona Moldovei. Acolo, el si-a reluat combinatiile cu produse petroliere contrafacute, pornind un parteneriat neoficial cu Emanuela Tascu, care a infiintat, in noiembrie 2005, societatea Tascochim Grup SRL, cu sediul la Vaslui.

Conform informatiilor publicate de cotidianul ZIUA de Iasi, dosarul Tascochim, deschis in urma cu cateva luni de procurorii DNA Iasi, reprezinta cel mai mare dosar de evaziune fiscala din zona, in el fiind anchetati si interlopii Tiberiu Cristodorescu si Lucian Cardas, alaturi de persoane din conducerea Directiei Finantelor Publice Vaslui.

In cadrul aceleiasi anchete judiciare, procurorii ieseni au propus arestarea lui Sarca, acesta fiind dat in urmarire generala pentru ca s-a sustras cercetarilor.

Ciudat este ca, desi actualul proprietar al vilei din Cluj-Napoca in care a locuit Sarca pana de curand a spus reporterilor ZIUA, ca a fost vizitat de mai multe ori de politistii ce-l cautau pe inculpat, niciodata nu s-a pus problema arestarii lui Sarca la Cluj.

In cele din urma, acesta a fost arestat la Bucuresti si dus la Iasi, unde procurorii i-au imputat opt capete de acuzare: refuzul de a prezenta documentele fiscale la control, evaziune fiscala, initierea unui grup infractional, spalare de bani, fals intelectual, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Mecanismul retelei traficantilor de produse petroliere s-a bazat pe achizitionarea directa de la rafinarii a unor combustibili de categorie inferioara, dupa care acestia erau trecuti prin mai multe societati (unele reale, altele fictive), iar la final produsele erau vandute ca motorina, fara a se achita taxele la bugetul de stat.

Ulterior, societatile implicate au fost vandute sau trecute pe numele altor persoane, asa cum s-a intamplat si cu Tascochim SRL.

Sarca, sprijinit de interlopii din Iasi

Procurorii DNA Iasi il acuza pe clujean de un prejudiciu de aproximativ 10 milioane lei. Conform acestora, Ovidiu Sarca, impreuna cu Emanuela Tascu, a cunoscut importanti capi ai lumii interlope din zona Moldovei, printre camatarul Tiberiu Cristodorescu si Lucian Cardas, cu ajutorul carora au intreprins artificiile financiare de milioane de lei.

Prejudiciul a fost creat in numai cateva luni, in care Sarca si Tascu au plimbat documentele unor combustibili inferiori neaccizabili prin mai multe firme din judetele Cluj, Olt, Valcea si Tulcea pana cand au ajuns sa vanda motorina. Procurorii studiaza acum activitatile acelorasi persoane in judetele Botosani, Vaslui si Iasi, prejudiciul total fiind evaluat la alte cateva milioane de lei.

Tascu a actionat prin intermediul Tascochim SRL, pe care a vandut-o recent unui cetatean din Ungaria, iar Sarca s-a folosit de societatea Cation Fashion SRL, inregistrata initial in Iasi, trecuta in Botosani si care acum are sediul in localitatea Ganeasa, din Olt. Sarca il are ca asociat pe fiul sau, Ionut Ovidiu, de 23 de ani.

In patru luni, clujeanul Ioan Ovidiu Sarca a manipulat scriptic peste 4.500 tone de produse petroliere.

Tascu a achizitionat, cu ajutorul unor autorizatii emise de Directia Finantelor Publice Vaslui, 2.260 tone de uleiuri minerale neaccizabile, care au fost tratate cu aditivi, iar apoi au fost vandute la negru mai multor statii PECO din tara, pe post de motorina.

Tascu a fost arestata preventiv la un moment dat, dar a fost eliberata tocmai pentru ca magistratii considera ca nu este pionul principal al retelei.

Dupa arestarea lui Sarca, in plasa anchetatorilor au mai picat si alti magnati petrolieri: Constantin Ciorgan, din Valcea, administrator al firmei Robalim SRL, si Florin Daniel Guran, din Hunedoara, administrator la societatea Independence Tour Brasov. Acestia, cu sprijinul a doi inspectori fiscali (anchetati acum de procurori) din judetul Olt, l-ar fi ajutat pe Sarca in comiterea escrocheriilor.

Revenind la ajutorul lui Sarca din Iasi, Tiberiu Cristodorescu, este de mentionat ca acesta a fost sprijinit, in martie, in cadrul unei sedinte de judecata, de Sorin Crivat, membru al Corpului de Control al Ministerului Integrarii Europene (MIE), care ii este ruda. Crivat s-a legitimat in fata judecatorului, care a vrut sa-l evacueze din sala, cu legitimatia de serviciu.

Ministrul Anca Boagiu a dispus o ancheta a comisiei de disciplina a MIE in acest caz.

Biografie de traficant

Ovidiu Sarca si-a inceput afacerile prin societatea Real Service, ce detinea statia de combustibili din localitatea Mera, comuna Baciu.

In primavara lui 2004, clujenii Ovidiu Sarca si Nicolae Pap (actualmente arestat la Oradea) s-au inteles ca pe numele firmei J&M Beauty sa achizitioneze uleiuri minerale neaccizate de la societatea Blitz Transport din Comarnic, care sa fie depozitate in rezervoarele din Mera.

Precursorii erau apoi amestecati cu putina motorina pentru a fi vanduti ca uleiuri minerale accizate. Pap a declarat procurorilor ca Sarca i-a promis cate 15 milioane lei vechi pentru fiecare cisterna achizitionata, cu conditia sa emita pe numele societatii J&M Beauty facturi false pentru produse petroliere accizate.

In perioada mai-august 2004, Pap si Sarca s-au aprovizionat de la Blitz Transport cu marfa in valoare de 5,2 miliarde lei vechi fara TVA, care, dupa transformare, a fost vanduta la un pret mult mai mare.

Conform anchetatorilor, Pap a intocmit in fals un numar de zece facturi, care acopereau livrarea fictiva de motorina dintre la societatea sa si Real Service. In august 2004, cand Garda Financiara (GF) a inceput verificarile, Sarca si Pap au hotarat sa foloseasca o firma fantoma din Sibiu, Damistral, pentru transformarea scriptica a combustibililor.

Astfel, s-au inventat transporturi si facturi intre societatile Damistral si J&M Beauty.

Sarca si Pap au fost trimisi in judecata, anul trecut, pentu fals si evaziune fiscala de 280.000 lei, neprimind, inca, o sentinta. Pe alta parte, procuratura a emis o ordonanta in martie 2005 prin care a extins cercetarile asupra lui Pap si Sarca, astfel clujenii au sanse mari sa fie trimisi in judecata in alt dosar.

Comisarii GF au constatat ca in august-decembrie 2004 cei doi au comercializat combustibil petrolier, achizitionat de la firma Robalim din Valcea, prin emiterea de facturi false, sustragandu-se de la plata accizelor catre bugetul de stat in valoare de 12,6 miliarde lei vechi (1,26 milioane lei).

Pe parcursul anchetei, Nicolae Pap si-a cesionat partile sociale din J&M Beauty unei persoane din Iasi, in scopul sustragerii de la controlul fiscal si platii obligatiilor catre stat.

Afaceri cu locotenentul lui Hayssam

In perioada cat a stat la Cluj, Sarca s-a amestecat si in reteaua unor afaceristi arabi, care cumparau precursori si ii vindeau drept motorina si benzina.

Printre firmele ce apar in dosarul de evaziune al arabilor, instrumentat de procurorii clujeni, se regaseste si Activ Oil SRL, la care sunt asociati fiul lui Sarca, nascut in 1983, si fosta sotie a proaspatului arestat, de care a divortat, cel mai probabil, din motive strategice.

Afacerile cu combustibili ale unor cetateni arabi au fost derulate prin doua societati fantoma: Rodeo Prod din Bucuresti si Yulisa Line din Cluj. Administratorul societatii Rodeo Prod era sirianul Basam Ali Ahmad Mezher. Mezher a fost implicat, inainte de 2003, in trafic cu tigari si armament. In septembrie 2003, Mezher a fost arestat, alaturi de membrii retelei din care facea parte.

seful retelei era sirianul Omar Chama (fugit/scapat din tara in primavara lui 2005, asemenea lui Hayssam), locotenent al celebrului Omar Hayssam.

Mezher superviza afacerile cu petrol din zona Cluj. In urma acestora, s-au scos din tara aproximativ 65 de milioane de dolari. Se banuieste ca Hayssam ar fi dirijat din umbra afacerea, banii fiind destinati terorismului islamic. De dosarul arabilor petrolisti incropit de anchetatorii clujeni (comisari si procurori), in perioada 2004-2005, nu s-a mai auzit nimic.

In tranzactile arabilor a fost implicata si o societate detinuta de fratele politistului Liviu Crisan, fost adjunct al sefului Politiei Cluj. Dan Crisan a facut afaceri, prin intermediul firmei Cris Trans din Campeni, si cu societatea Alcomar Prod din comuna Baciu, unde era fieful lui Sarca. Patronul Alcomar, Vasile Radu, este trimis in judecata pentru evaziune fiscala.

Atat Alcomar, cat si firmele arabilor aveau ca furnizori societatile X-Trem Net si Amal Tran din Bihor, care luau combustibil M de la rafinaria Suplacu de Barcau, controlata de lideri politici locali membri PD.