Europarlamentarul spaniol participa la Cluj la un seminat organiyat de grupul parlamentar al PD. Partidul Democrat ar urma sa primeasca statutul de membru asociat.

De la 1 ianuarie 2007, PD ar urma sa devina membru cu drepturi depline al celei mai importante formatiuni din Parlamentul European, alaturi de PNTCD si de UDMR, cele doua formatiuni care detin deja statutul de membru asociat.

Antonio Lopez Isturiz este reprezentantul Partidului Popular Spaniol, formatiune care alaturi de Forza Italia a sustinut cel mai mult aderarea PD la Partidul Popular European. Aderarea PD la PPE trebuie insa mai intai ratificata de Biroul Politic al PPE.

Acest for este compus din presedintii partidelor membre sau asociate ale PPE. Din Romania, fac parte presedintele PNTCD, primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

Antonio Lopez Isturiz a declarat ca un mare merit in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007 il au presedintele PD, Emil Boc, si vicepresedintele acestei formatiuni, Sorin Frunzaverde.

El a remarcat de asemenea atitudinea europeana a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu. La intrunire a participat si crestin-democratul german Michael Gahler.

Acesta a tinut sa o laude pe ministrul Justitiei, Monica Macovei. Michael Gahler a afirmat ca Monica Macovei a avut un rol decisiv in aderarea Romaniei, prin faptul ca a facut eforturi extraordinare in reformarea Justitiei.

Oficialul german a afirmat ca, totusi, in acest domeniu mai sunt multe lucruri de facut. Europarlamentarul german a adaugat ca formatiunea din care face parte, CDU, nu s-a opus niciodata aderarii Romania si Bulgariei.

El a spus doar ca CDU a avut indoieli legate de faptul ca data de 1 ianuarie 2007 este cea mai potrivita pentru aderarea celor doua state. Insa aceste indoieli au stimulat reformele.

Michael Gahler a spus ca in anul 2004, Romania era in urma Bulgariei. El a afirmat insa ca in ultima perioada, Romania a facut mai multe progrese decat vecina sa din sud.