Vineri, 29 septembrie, s-a desfasurat o sedinta extraordinara de consiliu local la Alba Iulia. Punctele de pe ordinea de zi n-au constituit o problema, consilierii votandu-le fara prea multe discutii.

La diverse, insa, s-a readus in discutie o problema mai veche, aceea a unei constructii care se inalta pe bulevardul Ferdinand I si care incalca, spune Doina Harda, consilier local si arhitect, prevederile legale.

Hocus-pocus cu terenul

In primul rand, d-na Harda a intrebat-o pe d-na Hedviga Calin, sef Serviciu urbanism si disciplina in constructii al Primariei Alba Iulia, daca in mai-iunie 2005 terenul in discutie (cel pe care se inalta constructia) era in proprietatea beneficiarului, adica SC Iugesti.

D-na Calin a spus ca beneficiarul este proprietarul terenului. D-na Harda a reluat intrebarea, daca in mai-iunie 2005 SC Iugesti era proprietara terenului? D-na Calin s-a suparat si i-a cerut d-nei Harda sa nu mai strige la ea.

Cand d-na Harda a revenit explicand ca intreaba acest lucru fiindca in iulie 2005 apare o hotarare privind aprobarea vanzarii prin negociere directa a imobilului (teren) in suprafata totala de 160 de mp, care este exact terenul in chestiune, despre care in mai-iunie 2005 am aflat ca era deja in proprietatea SC Iugesti.

In afara de aceasta, pe planul pus la dosar, este identificat un singur vecin, anume Florin Bumbac, nu toti vecinii existenti la momentul respectiv, si nici distantele fata de acestia. Pe scurt, in 21 iulie 2005 terenul este cumparat de SC Iugesti SRL.

Pe acest teren, SC Iugesti hotaraste sa construiasca un magazin de mobila P+2E, se propune realizarea a 7 locuri de parcare la bulevard, parterul fiind retras, si a unei platforme pentru aprovizionare in curte. Terenul, de aceasta data, apare cu vecinatatile, si anume: „... se invecineaza cu proprietatea (235 mp)

Iuga Dumitru in partea din spate si lateral” (Iuga Dumitru este patronul SC Iugesti SRL).

Ce spune d-na Harda despre situatia din 2005: „Vecinatatile nu sunt figurate... acestea fiind blocul de locuinte colective B-dul Ferdinand I nr. 73, P+3, in executie, beneficiar Bumbac Florin (sotul doamnei Bumbac Mariana, referent de specialitate in Serviciul urbanism si disciplina in constructii!?)

si imobilul de pe str. Banatului nr. 2, proprietar d-l Hanches Cornel.” Mai departe, d-l Hanches nu si-a dat acceptul pentru proiectul d-lui Iuga, astfel ca „... a aparut inca un raport de specialitate, dupa un an, din data de 12 iulie 2006..., al treilea pentru acelasi PUD... care vine sa rezolve problema propunand aprobarea aceluiasi PUD,

care este de fapt o «parcelare» prin care d-l Iuga Dumitru, administrator Iugesti, devine vecinul lui SC Iugesti si desigur ca isi va da lui consimtamantul.

Si de aceasta data se ignora in totalitate vecinatatea de pe str. Banatului nr. 2, desi cetateanul s-a adresat in scris si Primariei, si Inspectoratului judetean de stat in constructii Alba, a fost prezent si in Consiliul local.”

Primarul nu vede nici o ilegalitate

Ce raspunde primarul Mircea Hava prin adresa nr. 17809/2006:

„Vanzarea s-a aprobat prin licitatie publica (s-a adjudecat prin negociere directa pentru faptul ca nu s-au prezentat alte persoane); SC Iugesti detinea terenuri atat in proprietate (SC Iugesti SRL + administrator Iuga Dumitru) cat si prin concesiune; din documentele existente si prezentate in sedintele consiliului local rezulta ca PUD-urile nu incalca normele in regulile privind vecinatatile...

S-a solicitat aprobarea noului PUD deoarece proprietatea SC Iugesti a suferit modificari (asa cum am aratat anterior) si ca urmare si constructia propusa. Rezulta ca nu este de fapt o parcelare ci un PUD care respecta actele normative. Nu este nimic ilegal ca d-l Iuga Dumitru, administrator la SC Iugesti SRL, sa devina vecin al SC Iugesti SRL si sa-si dea consimtamantul.”

Articolul integral la www.alba-news.info