Angajatii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei cer intreruperea lucrarilor la mall-ul "Polus" dintre Cluj si Floresti. Arheologii sustin ca ar fi descoperit o serie de vestigii extrem de valoroase. Tot arheologii au eliberat insa un certificat de descarcare de sarcina.

In zona s-ar afla morminte din epoca bronzului, celtice, locuinte din epoca bronzului, precum si im-portante vestigii din epoca romana, cum ar fi drumul roman Cluj-Gilau. Drumul este intr-o stare foarte buna si este pavat cu dale masive din piatra.

Muncitorii au gasit si un monument funerar in forma de tumul, imprejmuit cu un zid circular de piatra, forma de monument extrem de rara in Dacia, precum si locuinte romane apartinand unei Villa Rustica, adica unei proprietati detinute de un latifundiar roman.

Intreruperea lucrarilor ar dura pana la eliberarea certificatului de descarcare de sarcina istorica pentru terenul pe care se construieste mall-ul.

Numai ca fosta conducere a muze-ului din Cluj a eliberat deja un certificat de descarcare de sarcina arheologica pentru 34 de hectare. Documentul a fost semnat in anul 1999. Fostul proprietar al terenului, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, nu isi aminteste ca arheologii sa fi facut sapaturi in zona.

Din punct de vedere legal, insa, lucrarile facute de compania "Polus" sunt perfect in regula. Angajatii Muzeului din Cluj admit ca vina pentru actuala situatie apartine celor care au semnat certificatul de descarcare de sarcina.

Oricum, lucrarile la ceea ce ar trebui sa fie unul dintre cele mai moderne centre comerciale din estul Europei au fost intarziate ani intregi de litigiul care a opus in instanta universitatea de stiinte agricole si compania "Polus".

Litigiul a fost stins pe cale amiabila. Investitia in noul centru come-r-cial va fi una dintre cele mai im-portante din ultimul deceniu din Cluj. In zona, exista deja o serie de hypermarket-uri si de show-roomuri iar zona ar urma sa devina unul dintre polii de dezvoltare metropolitana din oras, care ar putea asigura si fuziunea teritoriala dintre Cluj-Napoca si comuna Floresti.